İSTİKLAL MARŞI VE MEHMET AKİF ERSOY” SERGİSİ

Vatan şairi Mehmet Akif Ersoy’un Milli Mücadele’ye katılmak amacıyla İstanbul’dan Anadolu’ya geçişinden ve Anadolu’nun birçok şehrini gezerek halkı Milli Mücadele’ye destek olmaya davet edişinden esinlenilen “İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy” temalı sergi tırı, Burdur’da ziyarete açıldı.

“Anadolu Yolunda Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet” temalı sergide, Türkiye’nin dört bir yanındaki Hayat Boyu Öğrenme Kurumlarındaki kursiyerleri Mehmet Akif Ersoy’dan esinlenerek minyatür, hat, tezhip, keçe, ebru gibi tekniklerle yaptıkları 593 el işi eser yer aldı.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’ndaki program Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan video gösterimi ile devam etti.

Daha sonra Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Osman Peksarı ve Burdur Vali Yardımcısı İbrahim Özkan konuşma yaptı.

“Milli şairimiz İstiklal Marşı’nda, bu vatanın emin ellerde olduğunu, bağımsızlığın hakka tapan milletimizin hakkı olduğunu haykırarak, umut olmuştur”

Burdur İl Milli Eğitim Müdürü Erdem Kaya; “Bugün burada Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ile Sebîlürreşad Tarih Kültür Eğitim ve Medeniyet Derneği arasında imzalanmış olan iş birliği protokolü kapsamında, Anadolu Yolunda Yüreklerde Akif, Dillerde Hürriyet, İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy Temalı konferans programını ve sergi tırının açılışını gerçekleştirmek için toplanmış bulunuyoruz. Kurtuluş savaşı mücadelesinde ecdadımız, vatanımızı canla başla sayısız zorluk içinde korumuş, bu uğurda nice sıkıntılara katlanmış, canını feda etmiş ve bu güzel vatanı bizlere emanet etmiştir. Bundan 101 yıl önce, 12 Mart 1921 tarihinde TBMM de kabul edilen, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un vatan sevgisi ile dolu yüreğinden dökülen mısralardan oluşan İstiklal Marşı’mız, vatan ve millet sevgisinin, istikbal ve istiklal mücadelesinin ne demek olduğunu bizlere veciz bir dille anlatmaktadır. Milli şairimiz İstiklal Marşı’nda, bu vatanın emin ellerde olduğunu, bağımsızlığın hakka tapan milletimizin hakkı olduğunu haykırarak, umut olmuştur. Bugün bizlere düşen, bu toprakları vatan kılmak için canından geçen şehitlerimizi hiçbir zaman unutmadan, onları rahmet ve minnetle anmak; emanetlerine sahip çıkmaktır. Sözlerimi, vatan sevgisini İstiklal Marşı’mızın dizelerine nakış nakış işleyen Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ifadesiyle: “Allah bu millete bir daha İstiklal marşı yazdırmasın” sözleriyle tamamlarken, vatan toprağı üzerinde özgürce yaşamamızı sağlayan, kahraman ordumuzu, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü; bize istiklal marşımızı hediye eden Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u saygı, minnet ve rahmetle anıyor, saygılarımı arz ediyorum.” dedi.

“Mehmet Akif, eğitimin beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğuna olan inancıyla öğretmekten de öğrenmekten de asla vazgeçmemiştir”

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Osman Peksarı; “22 Şubat tarihinde sayın Bakan Yardımcımız Nazif Yılmaz beyin teşrifleriyle açılışı yapılan ‘Anadolu yolunda yüreklerde Akif, dillerde hürriyet’ diyerek çıktığımız bu yolda İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy temalı sergimizin, Mehmet Akif Ersoy’un Gazi meclisimizde milletvekili olarak temsil ettiği ve milli mücadele çalışmalarını başlattığı Burdur’da açmak ve bu anlamlı günde burada bulunmaktan duyduğum gururla sizleri şahsım ve Bakanlığım adına selamlıyorum. İstiklal şairimiz Mehmet Akif Ersoy, milli mücadeleye katılmak amacıyla İstanbul’dan Anadolu’ya geçmiş Anadolu’nun birçok şehrini karış karış gezerek halkı milli mücadeleye destek olmaya davet etmiş ve bu yolda halkı aydınlatmıştır. Bu toprakların sesi olmuş bir şahsiyetin gerektiğinde kalemiyle gerektiğinde kelamıyla vatanını savunan istiklal aşığı bir insanı kısa zamanda anlatmanın mümkün olmadığını hepimiz biliyoruz. Bu nedenle eğitim açısından baktığımızda Mehmet Akif Ersoy, hayatın her safhasında eğitimin her yaştaki farklı tecrübelerle, beşikten mezara kadar devam eden bir süreç olduğuna olan inancıyla öğretmekten de öğrenmekten de asla vazgeçmemiştir.” diye konuştu.

“İstiklal Marşı’mız 12 Mart 1921’den bugüne bağımsızlık sembolümüz olarak milletimizin benliğinde yerini almıştır”

Burdur Vali Yardımcısı İbrahim Özkan ise şunları söyledi; “Günümüzdeki gelişmeler göstermektedir ki geçmişimizi tanıtıcı, öğretici okumalara, öğrenmelere daima ihtiyacımız var. Bu bizi daha diri, daha bilinçli ve geleceğe daha iyi adımlarla yürüyen bir millet, bir topluluk haline getirecektir. Bunun için bu programı tertip eden katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum. Mehmet Akif, yetiştiği ortam itibariyle İstiklal mücadelesine iştirak etmiş, Cumhuriyet’in doğuşuna şahitlik etmiş bir mütefekkir. O dönemde vatan sevgisi, millet aşkı yüksek olan bir insan üzerinde oluşabilecek tesir Mehmet Akif’in üzerinde oluşunca İstiklal Marşı’mız yazılmıştır. 724 şiir arasından seçilen İstiklal Marşı, 12 Mart 1921’de birinci meclisi coşku ve heyecana sevk etmekle kalmamış o günden bugüne bağımsızlık sembolümüz olarak milletimizin benliğinde yerini almıştır. Bu anlamda Hayat Boyu Öğrenme kurumlarındaki kursiyerlerin Mehmet Akif Ersoy’dan esinlenerek minyatür, hat, keçe, ebru gibi tekniklerle yaptıkları 593 el işi eserin yer aldığı, Anadolu yolunda yüreklerde Akif, dillerde hürriyet temalı İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy sergisinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

Protokol konuşmalarının ardından Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bekir Şirin, katılımcılara söyleşi gerçekleştirdi.

Program USO Anadolu Lisesi öğrencilerinin hazırladığı oratoryo gösterisi ile devam etti. Gösterinin ardından Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Osman Peksarı ve Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bekir Şirin’e hediye takdim etti.

Daha sonra “Anadolu Yolunda Yüreklerde Akif Dillerde Hürriyet” temalı İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy sergisinin açılışı yapıldı. Kurdele kesiminin ardından Vali Yardımcısı İbrahim Özkan ve protokol üyeleri sergiyi gezdi.

İstanbul’dan yola çıkan sergi tırı, Edirne, Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve Afyonkarahisar’da ziyaretçileriyle buluşan sergi tırı, Burdur’dan sonra Konya, Kastamonu ve Çankırı’yı ziyaret ederek, İstiklal Marşı’nın kabul ediliş yıl dönümü olan 12 Mart’ta Ankara’ya ulaşacak.

Muhammet Fatih Başcı