BURDUR’DA 6 MART KUTLAMASI

Cumhuriyetimizin Kurucusu Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’a Gelişinin 92.yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Kutlama töreni Burdur Valisi Ali Aslantaş’ın Burdur Spor Lisesi öğrencileri tarafından verilen Türk Bayrağı’nı teslim alması ile başladı.

Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam eden törende, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Anadolu lisesi öğrencilerinden Bülent Ege Sandal, “Mustafa Kemal’i Düşünüyorum” şiirini okudu.

Daha sonra Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Vali Ali Arslantaş günün anlam ve önemini belirten konuşmalarını yaptılar.

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz ve Burdur Valisi Ali Arslantaş’ın konuşmalarından pasajlar şöyle;

“Umutsuz durum yoktur Umutsuz İnsan vardır” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde küllerinden yepyeni bir ülke doğmuştur”

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Burdur’un şeref günü olarak kabul edilen bu özel günde; yalnızca döneminin değil bugün de halen büyük bir devlet adamı olarak anılan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ilimizde konuk etmenin haklı gururu ve onurunu yaşıyoruz. 1923 yılında Cumhuriyet kurulmuş, ancak 7 düvele karşı mücadele verilmesi nedeniyle yurtta taş üstünde taş kalmamış, insanımız yetişmiş gencecik bir nesli toprağa ve kalbine gömmüş, savaşın dumanı yurdun dört bir yanında tüterken “Umutsuz durum yoktur Umutsuz İnsan vardır” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk Önderliğinde küllerinden yepyeni bir ülke doğmuştur.

“O’nun tam 100 yıl önce Ulusal Bağımsızlık için başlattığı mücadele hepimiz için rehberdir”

Bir yandan savaşın yaraları sarılırken bir yandan da aydınlanma, sanayileşmenin yanında Tarımsal ve Hayvansal üretim hız kazanmıştır. Çok kısa bir sürede Cumhuriyet Beşinci Yılını bile doldurmadan hedeflere ulaşılmış ve yeni hedefler konularak çağdaş uygarlıklar düzeyi için daha önemli adımlar atılmıştır. Gazi Mustafa Kemal; bu atılan adımların yurtta etkilerini görmek, kadim halkı ile buluşmak, yurdun gelişimini ve Cumhuriyet devrimlerinin halk tarafından kabullenip kabullenmediğini bizzat görmek için yurt gezilerine başlamıştır.Bu kapsamda Batı Akdeniz’i kapsayan yurt gezisinde 6 Mart 1930’da Burdur’umuza gelmiş ve o gün atalarımıza çok büyük bir onur ve sevinci yaşatmıştır. Bugün biz de aynı heyecanı yüreğimizde hissediyoruz. Bizler bugünü kutlarken yalnızca büyük bir kahramanı ilimizde ağırlamanın kıvancını değil Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını   ve gelişimini de kutluyoruz. O’nun tam 100 yıl önce Ulusal Bağımsızlık için başlattığı mücadele hepimiz için rehberdir. O Büyük Önder; ülkenin ve halkının içinde bulunduğu olanaksızlığa boyun eğmeden kararlı ve inançlı tutumu ile Türk Milletinin bağımsızlığı ile çağdaş Türkiye ülküsünü buluşturup Türkiye Cumhuriyeti’ni zafere ulaştırmıştır. O; bilgisi, sevgisi, hoşgörüsü, demokratik kişiliği “Yurtta ve Dünyada Barış Şiarı” ile savaşın gerekmedikçe cinayet olduğunu vurgulayan, Dünya halklarının saygı duyduğu örnek bir liderdir.

“Burdur Belediye Başkanı olarak Atatürk’ ün 92 yıl önce şereflendirdiği bu kentte görev yapmanın mutluluğunu, gururunu ve onurunu yaşıyorum”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, kendisinin Türkiye Cumhuriyeti’nin sahibi olduğunu iddia etmemiş bilakis Cumhuriyet “Kimsesizlerin Kimsesidir” diyerek Cumhuriyetin kimsenin tapulu malı olmadığını bizlere göstermiştir.

Türk Milleti O’ nun bağımsızlık ilkelerine sıkı sıkıya bağlı kalarak büyük özverilerle kurduğu Cumhuriyet’ i korumayı sürdürecektir.  Cumhuriyetimizi demokrasimizi ve bağımsızlığımızı hedef alan iç ve dış düşmanlar her zaman yenilmeye mahkûmdur. Çünkü Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti’ni ilelebet korumak ve geleceğe taşımak en öncelikli görevimizdir. Burdur Belediye Başkanı olarak Atatürk’ ün 92 yıl önce şereflendirdiği bu kentte görev yapmanın mutluluğunu, gururunu ve onurunu yaşıyorum. Taşı, toprağı, tarihi ve geleceği cumhuriyet kokan aydın bir kentin belediye başkanı olarak, Ulu Önderimize verdiğimiz sözümüzü tutuyoruz. Çağdaş, Laik ve Demokratik çizgiden asla ödün vermeden, bir eğitim kenti olarak çağdaşlığa, bilime, demokrasiye ve Gazi’ye olan bağlılığımızı sürdürüyoruz. 6 Ekim 1973’de bugünü Burdur’umuzun Şeref Günü olarak kabul eden Burdur Belediye Meclisi’ni ve o günden bugüne bu şerefli günü kutlayan tüm Burdur halkına bir kez daha şükranlarımı sunuyorum. Türkiye’nin tartışmasız birleştirici gücü, öngörüleri ve öğütleri ile yüz yıl değil belki bir bin yıl daha bize rehber olacak Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Burdur’a ziyaretlerinin 92. yılında ve bu toprakları bize vatan yapan vatan olarak kalması için toprağa düşen aziz şehitlerimizi rahmet minnet ve şükranla anıyorum. Burdur Halkının 6 Mart Şeref Günü kutlu olsun.”

“Burdurlu hemşerilerimin “6 Mart Şeref Günü” nü kutluyorum”

Burdur Valisi Ali Arslantaş, “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Burdur’u teşriflerinin 92. yıl dönümünde bir kez daha şükran ve minnet duyguları içerisinde saygı ve rahmetle anıyorum. İlimiz için çok özel olan bugünde, bütün Burdurlu hemşerilerimin “6 Mart Şeref Günü” nü kutluyorum. 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Balkan Harpleri, Birinci Dünya Harbi ve İstiklal Harbi’ni üst üste yaşayan Türk Milleti, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Millî Mücadelemizi zaferle taçlandırmıştır. 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte ardı ardına gerçekleştirilen inkılâplar ile de devletimizin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkması hedeflenmiştir. Cumhuriyet’in ilk yıllardan itibaren çıkmış olduğu yurt gezilerinde Anadolu insanıyla bir araya gelen Atatürk, savaşın kazanılmasında büyük emeği geçen Anadolu insanına şükranlarını iletmiş, bu ziyaretlerde milletine moral aşılamış, düşüncelerini açıklamış ve yeri geldiğinde nasihatler etmiştir. Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte ülkemizde gerçekleştirilen inkılâpları halkımıza anlatarak öncelikle iç ve dış tehditler karşısında Türk Milleti’nin birlik ve beraberlik içinde yaşaması için milli değerlerimiz etrafında birleşerek güçlü bir Türkiye’nin inşası için çok çalışılması gerektiğini vurgulamıştır.

“O’nun vatan ve milletten başka hiçbir düşüncesi ve sorunu yoktur”

Anadolu’da gittiği her yerde Milleti, O’na sevgisini ve bağlılığını ifade etmiştir. Bunun sayısız nedenleri vardır. En önemlisi ise milletin sorunlarına önem vermesi ve o sorunları çözmeye çalışmasıdır. O’nun vatan ve milletten başka hiçbir düşüncesi ve sorunu yoktur. Atatürk’ün 52 ili ziyaret ettiği yurt gezilerinde uğradığı yerler arasında Batı Akdeniz’in üç ili olan Isparta, Burdur ve Antalya da vardır. Daha önce kendisini ziyarete gelen Antalya, Burdur ve Isparta heyetlerine, şehirlerine geleceğine dair söz veren Gazi Mustafa Kemal, İzmir’de bulunduğu günlerde, bu üç şehrin heyetlerinin ısrarlı davetleri üzerine İzmir’den Isparta-Burdur yoluyla Antalya’ya gitmeye karar verdi. 6 Mart 1930 Perşembe günü öğleden sonra Burdur Valisi İbrahim Hazım Bey başkanlığındaki bir heyet tarafından Baladız (Gümüşgün)’da karşılandılar. 6 Mart 1930 Perşembe günü saat 13.15’te Atatürk, Burdur’un girişinde bulunan Çatalpınar’da öğretmen ve öğrenciler ile kalabalık bir halk tarafından alkışlarla karşılamıştır. Gazi, otomobilinden inerek kendisini karşılamaya gelenlerin ellerini tek tek sıkmıştır. Bugün bizler de Atamızın Burdur’a gelişinin 92. yıldönümünü büyük bir gurur ve coşkuyla kutluyoruz. Atamız, 12 Mart 1930 Çarşamba günü Antalya dönüşünde saat 12.15’de Burdur’a gelmiş, halkın coşku ve sevgi dolu gösterileri ile karşılanmıştır. Öğle yemeğinden sonra Valilik ve Belediye’yi ziyaret etmiştir.

“Burdurlular, Atasına olan sevgi ve saygısını bir kez daha göstermiştir”

Yurt gezilerine çok büyük önem veren Atatürk; ikinci Burdur ziyaretinde Burdurlularla buluşarak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmuş, Burdur’un sorunlarını yerinde dinlemiş, halkıyla bütünleşmiştir. 92. yıldönümünü kutladığımız bugün, 6 Ekim 1972 tarihinde Burdur Belediye Meclisince alınan 67 no.lu kararla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Burdur’a geldiği ilk günün “Şeref Günü” olarak kutlanması kabul edilmiş ve Burdurlular, Atasına olan sevgi ve saygısını bir kez daha göstermiştir. 1930 yılında yaşanan coşkuyu, her 6 Mart’ta yüreklerinde hissetmeye devam eden siz değerli hemşerilerimin, Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilke ve inkılâpları doğrultusunda, Cumhuriyet değerlerinden vazgeçmeden, birlik ve beraberlik ruhuyla, bugün de vatanımızı ve milletimizi çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkarmak ve O’nun en büyük eserim dediği Cumhuriyetimizin 100. Yılı için koyduğumuz hedeflere emin adımlarla yürüyüşümüzü sürdürerek şehrimizi daha da ileriye taşımak için gece gündüz demeden azim ve kararlılıkla çalıştığına inancım tamdır. Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyor, Burdurlu hemşerilerimin “6 Mart Şeref Gününü” can-ı gönülden tekrar kutluyorum.”

Konuşmaların ardından çeşitli branşlarda yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Burdur Valisi Ali Arslantaş, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker tarafından ödülleri verildi ve tören sona erdi.

Şehit Akif Altay Ortaokulunda düzenlenen kutlama programına başta Vali Ali Arslantaş olmak üzere Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, 58. Komando Eğitim Alay Komutanı P. Komd. Alb. Yavuz ÇANKAYA, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz,Baro Başkanı Ramazan Gedik, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik,İl Genel Meclis Başkanı Murat Akbıyık, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Müdürleri, Siyasi Parti ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkanları, Şehit Aileleri, Gaziler, Askeri personel, Vatandaşlar ve Öğrenciler katıldı.

Muhammet Fatih Başcı