BORSA BAŞKANI GÜNDÜZALP’TEN BAKAN PAKDEMİRLİ’NİN SÜTE TEŞVİK UYGULAMASINA DESTEK

BURDUR Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin geçtiğimiz gün açıkladığı sütün kalitesine göre ilave destek primiödeme açıklamasını canı gönülden desteklediklerini belirtti.

Burdur Yeni Gün Gazetesine açıklama yapan Gündüzalp Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin geçtiğimiz gün çiftçilerle video konferans yoluyla yaptığı görüşmede açıkladığı, “Kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için 2020 yılında öncelikle pilot olarak belirlediğimiz Aksaray, Burdur ve Çanakkale illerimizi, 2 yıl sonra ise tüm illerimizi ‘sınıflandırılan çiğ süt desteklemesi’ kapsamına alarak, sütümüzün kalitesine göre ilave destek primi ödeyeceğiz” açıklamasının sektöre olumlu katkı sağlayacağına inandığını söyledi.

Haziran ayında TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli ve Tüm Oda ve Borsa Başkanlarımızın katıldığı toplantıda Burdur Ticaret Borsası olarak Bakan Pakdemirli’ye ilettikleri 5 konudan birisinin de kaliteli süte teşvik verilmesi olduğunu söyleyen Gündüzalp “Sayın Bakanımıza ilettiğimiz 5 konu vardı. Bunlardan birisi de buydu. Demek ki Sayın Bakanımız bunu değerlendirdi ve gündeme aldı. Aslında bu olaya çiğ sütün kalitesi olarak bakmak lazım. Türkiye’de çiğ süt kalitesi ile ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Devlet üretimi artırmak için de üreticimize sürekli teşvikler ödüyor. Bu teşviklerin doğru şekilde ödenmesi hem üreticimize, hem de sanayicinin istediği şekilde kaliteli sütün elde edilmesi için Biz Bakanımıza öneride bulunduk. Soğuk süte verdiğiniz bu 10 kuruş, 7 kuruş, 5 kuruşu Birlik üyesi olması, sıcak ve soğuk süt olması diye kademeli ödüyor. Gelin bu teşviği çiğ sütün kalitesine göre ödeyelim dedik. Çünkü Bakanlığın yayınladığı en son yönetmelikte süt a, b, c olarak sınıflandırıyor. Süt yağı proteinine göre sütün fiyatlandırması yapılacak. Yani süt yağınız 3.6, süt proteininiz 3.2 ise bu a sınıfı süt olacak. Eğer bunun altında ise b, eğer bu değerler 3.5 ve 3.0’ın altında ise sınıflandırma değişiyor” dedi.

Üreticinin daha çok para kazanabilmesi için daha kaliteli süt üretmesi gerektiğini belirten Gündüzalp “nn basitinden şu anki fiyatların değişmemesi için a sınıfı süt üretmesi gerekiyor. Bunun için de beslemede bir takım değişiklikler yapması lazım. Biz de dedik ki Bakanlığımız teşvikleri buna göre ayarlarsa üreticimiz bu işe daha sıkı sarılır. Hem sattığı firmalardan kaliteli süt için para alabilir, hem de ilave devlet teşviğinden dolayı prim alabilir ama bu göründüğü kadar da kolay değil. Bunun alt yapısının gerek Tarım Bakanlığımızın, gerek Kooperatif ve Birliklerimizin, gerek çiftlik sahiplerimizin ve gerekse Burdur’dan süt alımı yapan firmaların ciddi anlamda konsensus içinde çalışması gerekiyor” diye konuştu.

Çin’e süt ihracatı

Gündüzalp “biz burada başarıya ulaşırsak bu bize ne sağlayacak. Yaklaşık 3 hafta önce gündeme geldi. Çin’e süt ürünleri satabilir miyiz. Evet, biz Çin’e süt ürünleri satabiliriz. Çiğ süt istediğimiz kaliteye ulaşırsa bizim çiğ süt kalitesinden kaynaklı dünyada rekabet edebilir hale gelmemiz lazım. Avrupa Birliğinde çiğ süt fiyatları sent bazında baktığımız zaman Türkiye’de 29, 31 sent arasında oynuyor, Avrupa Birliği’nde 28-32 sent arasında yani bizim çiğ süt fiyatı anlamında baktığımızda Avrupa’dan çok farkımız yok ama çiğ süt kalitesi olarak baktığınız zaman Avrupa’da 4 yağlı, 3.4 proteinli süt varken, Türkiye’de biz 3.4 yağlı, 2.9-3 proteinli süt alıyoruz. Aradaki bu farkı kaldırmamız lazım. O yüzden Sayın Bakanımızın yaptığı bu çalışmayı canı gönülden destekliyoruz ve üreticimiz için hayırlı olmasını istiyoruz. Kaliteli süt üretirse üreticimiz ekstra gelir olur, eğer üreticimiz o kaliteyi yakalayamazsa bu sefer süt fiyatında dezavantajlı duruma düşebilir” ifadelerini kullandı.