MAKÜ’de Hasat Zamanı Başladı

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi arazilerinde bitkisel üretim sezonunda 2 bin dekar alanda ekimi gerçekleştirilen farklı çeşitlerde arpa, korunga, tritikale, ve yulaf çeşitlerinin hasadına başlandı.

MAKÜ Tarım ve Hayvancılık Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Şenol Güzel ve Öğr. Gör. Bekir Tosun tarafından bizzat yürütülen hasat çalışmalarına Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz da katıldı.

Hasat çalışmalarına katılan ve biçer makinasına çıkıp biçer yapan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz hasat hakkında bilgi verdi. Rektör Korkmaz, “Şu anda üniversitemizin üretim çiftliğinin hasat mevsimindeyiz. Bu bölge arpalarımızın ekildiği bölge. Değişik arpa türlerinin bölgeye uyumlu türlerinin verimlerinin araştırıldığı aynı zamanda kendi çiftliğimizdeki ihtiyaçları karşıladığımız bir çalışma. Bu bölgede yaklaşık 2 bin dekarlık bir arazide çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu sadece bir üniversitenin kendi ihtiyaçlarını karşılaması için yapmış olduğu bir üretim değil, buradaki yapmış olduğumuz denemeleri birkaç yıldır sürdürüyoruz. Bu denemeler sonucunda da yetiştiriciye, üreticiye en verimli üretim biçimini anlatmak, göstermek için de bu çalışmaları yapıyoruz. Bu sene arpalarımız hem tohum tane gelişimi, verimi hem de sap gelişimi bakımından da oldukça verimli ürünler elde ettik. Dikim zamanı ve zaman zaman çiftliğimizden buralara sıvı gübre de kullandık. Sıvı gübre esasında köylülerimizin bütün hepsinde olan bir şey. Ama bu genelde israf edilerek akıp gidiyor. Biz burada sıvı gübre kullandığımız her noktada çok ciddi verimler elde ettik. Bu yılki ekimlerden elde ettiğimiz sonuçlarımızı da yakın zamanda raporla kamuoyu ile paylaşacağız” dedi.

Hasat çalışmalarından bilgi aktaran Prof. Dr. Şenol Güzel de; “Üniversitemizde Uygulama Araştırma Merkezimizin yürüttüğü çalışmalar içerisinde 600 dekarda arpa, 800 dekar alanda tritikale, 400 dekar alanda yulaf ve 400 dekar alanda da korunga ürünlerimiz var. Şu an arpa ve tritikalenin hasadını yapıyoruz. Üniversitemizin çiftliğinin ihtiyacı olan kaba yemin önemli bir bölümü de bu hasattan elde edilen ürünlerle karşılanıyor. Kaba yem projesinde 4 farklı arpa ve 12 farklı çeşitte tritikalenin bölgeye adaptasyonu ölçülüyor. Bu çalışmalarımız hasat zamanı bitene kadar devam edecek. Burada büyük emek sarf eden tüm işçi arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz” dedi.