Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vakit Kirişçi başkanlığında gerçekleşen, ‘ Burdur Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı’nda söz alan, Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, süt üreticisini yakından ilgilendiren 2 önemli sorunu dile getirdi. Süt fiyatları ile ilgili olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı genel müdürleri ile zaman zaman istişarelerde bulunduklarını belirten Gündüzalp, “Süt fiyatlarıyla ilgili sıkıntımız büyük. Özellikle içinde bulunduğumuz süreçte süt fiyatlarının negatif yönde hareket ettiği bir dönemdeyiz” dedi.
Şuanda süt fiyatının 11 lira civarında olduğunu, Türkiye’nin belli bölgelerinde ise 10 liranın konuşulduğunu ifade eden Gündüzalp, “Gıda Komitesi’nin en son açıkladığı resmi fiyat 8,50 lira. Sizden talebimiz Ramazan öncesi süt regülasyonuna, yani süt tozuna başlamadan önce, süt fiyatını resmi olarak Gıda Komitesinden 11 lira olarak geçirmeniz. Çünkü, ESK’ya yaptıracağınız süt tozlarında, üretici 8,50 liradan işlem görüp, zarar görmemesi. Bu konuda sizden özellikle, ineklerimizin kesilmemesi ve üreticimizin dar boğaza girmemeleri için Gıda Komitesinden USK’Ya talimat vererek, süt fiyatının 11 lira olarak açıklanmalı” şeklinde konuştu.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından, Burdur’da altın sertifika alan çiftliklerin olduğunu dile getiren Gündüzalp, “Bu çiftliklerimiz süt teşviki konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Altın sertifikası var, TKDK’ye proje yapmış, 800 litre ila 2 ton arasında süt üretip, direk sanayiciye sütünü satıyor. Ancak süt teşvikinden yararlanamıyorlar. Yanı 50 kuruş yerine 36 kuruş alıyor. Bu konuda bir düzenleme istiyoruz. Bizim amacımız bu ülkede üretimi artırmak. Orta ölçekli işletmelerimizin büyümesini istiyorsak, süt teşvikinden tam yararlanması konusunda zatıalinizin gerekli birimlere talimat vererek, çiftlik sahibi üreticilerimizin mağduriyetinin giderilmesi konusunda sizden destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Süt fiyatları ile ilgili milletvekilleri ile sürek olarak görüşme içerisinde olduklarını aktaran Gündüzalp, konuşmasını şu şekilde sürdürdü, “Özellikle milletvekilimiz Bayram Özçelik beyin bu konuda özverisi çoktur. Sürekli olarak başını ağrıtıyoruz. Genel Müdürümüz Salih Çelik bey de bizim dert ortağımız oldu. Ulusal Süt Konseyini daha aktif bir hale getirmemiz gerek. Sanayicimizin, üreticimizin, Bakanlığımızın ve tüm sivil toplum kuruluşlarının olduğu bir kurum, süt fiyatını artık belirleyemiyor. Gıda Komitesi süt fiyatını belirliyor, belirlenen süt fiyatı da piyasanın gerçeğini yansıtmıyor. Bizim güzel bir lafımız vardır: analar kesilmesin ki biz sütü de bulalım, eti de bulalım. İneklerimiz kesildi, bunun bedelini de yüksek süt ve et fiyatı olarak ödedik. İneklerimizin korunması için el birliği ile ne yapılması gerekiyorsa yapmaya hazırız. Bu konuda da sizden tam destek bekliyoruz.”