Haber Detayı
07 Mart 2022 - Pazartesi 19:54
 
BATI AKDENİZ İHRACAT RAKAMLARI BURDUR’DAN AÇIKLANDI
BATI AKDENİZ İHRACAT RAKAMLARI BURDUR’DAN AÇIKLANDI
- Haberi
BATI AKDENİZ İHRACAT RAKAMLARI BURDUR’DAN AÇIKLANDI

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mira Çavuşoğlu, Rusya-Ukrayna savaşının Batı Akdeniz’li ihracatçıları uzun soluklu etkileyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, Burdur’da bir otelde düzenlediği basın toplantısında Batı Akdeniz’in 2022 yılı şubat ayı ihracat rakamlarını açıkladı.

“Problemlere rağmen 1 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında toplam 418 Milyon Dolara yakın ihracatımız gerçekleşti”

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri ve Bucak Belediye Başkanı ve Burdur Belediyeler Birliği Başkanı Emrullah Ünal’ın da katıldığı basın toplantısında Çavuşoğlu “Bölgemizde 2021 yılını çok başarılı bir şekilde 2 Milyar 500 milyon dolarlık, ciddi bir rakamı geçerek gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Birçok problemlere rağmen, 2022 yılı çok zorlu başlamasına rağmen 2022 yılında da 1 Ocak-28 Şubat tarihleri arasında toplam 418 Milyon Dolara yakın bir ihracatımız gerçekleşti. Bunun yaklaşık 217 Milyon Dolarlık bir kısmını şubat ayında gerçekleştirdik. Geçen yılın Ocak ve şubat ayında yaptığımız rakamın yaklaşık yüzde 7 üzerinde bir gerçekleşme sağladık 2022 yılında. Aynı zamanda 2022 yılı şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 16’ya yakın bir artış gerçekleştirdik. Bu da yaklaşık 217 Milyon Dolarlık bir ihracat demek.” dedi.

İhracatımızın yaklaşık yüzde 50’sini Yaş Meyve Sebze ile Maden ve Metaller oluşturuyor”

Çavuşoğlu, “Bu dönemde bölgemizde ülkeler çok öne çıktığı için ilk sırada Rusya, ikinci sırada Çin, üçüncü sırada Almanya ve dördüncü sırada Ukrayna oluşturmakta. Ürün bazında baktığınızda da ilk sırada yaş meyve sebze, ardından maden ve metaller üçüncü sırada ağaç mamulleri ve orman ürünleri ile dördüncü sırada da kimyevi maddeler olarak sıralanmakta. İhracatımızın yaklaşık yüzde 50’lik civarını Yaş Meyve Sebze ile Maden ve Metaller oluşturuyor. Bunun geri kalanında toplam 26 sektörümüz devam ediyor” diye konuştu.

“Burdur’a, ihracatçımıza müteşekkiriz”

‘Burdur 2021 yılında yaklaşık 254 Milyon Dolarlık bir ihracat gerçekleştirdi.’ Diyen Çavuşoğlu, “Bir önceki yıla göre yüzde 35’lik bir artış sağladı. Bunun için Burdur’a, ihracatçımıza müteşekkiriz. Bu yıl 1 Ocak-28 Şubat dönemine baktığımızda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde yaklaşık 37 Milyon Dolardan 40 Milyona çıkan yüzde 7’lik bir artış söz konusu. Şubat 2022’de ise bir önceki döneme göre yüzde 8’lik bir artış gerçekleştirmiş bulunmakta. 2021 yılında Burdur olarak 199 firmamızla 91 ülkeye ihracat yapmış olduk. 2020 yılında ise 180 ihracatçıyla gerçekleştirmiştik bunu. Firmamız ne kadar artarsa, o kadar ihracatımızın artacağına inanıyoruz. Gelecek dönemde de tüm gayretimiz hem ihracatçı firma sayısını artırmak. Burdur özelinde birinci sırada maden ve metaller geliyor. 2021 yılındaki 254 milyon dolarlık ihracatın yaklaşık 142 milyon dolarını maden ve metaller gerçekleştirdi. Ülkeler sıralamasında da ilk sırada Çin bulunuyor. Bu döneme baktığımızda da maden ve metaller ilk sırada, ikinci sırada da çimento cam ve toprak ürünleri olarak geliyor. 1 Ocak-28 Şubat 2022 tarihi itibariyle baktığımızda da hemen hemen ihracatımızın yüzde 80’in üzerinde bir kısmını bu iki sektörün gerçekleştirdiğini görmekteyiz. İlk sırada yine Çin, ikinci sırada İsrail geliyor” ifadelerini kullandı.

“Rusya-Ukrayna savaşı”

Çavuşoğlu, “Rusya ve Ukrayna meyve ve sebzede özellikle ilk sıralarda geliyordu. Ülkemizden yaklaşık 3 Milyar Doların üzerinde bir yaş meyve sebze ihracatımız var. Bunun 1 Milyar Doların üzerinde ihracatı Rusya’ya gerçekleştiriyoruz. 220 Milyon Dolarlık ihracatımız da Ukrayna’ya var. Bölge olarak baktığımızda yaklaşık 220 Milyon Doların üzerinde Rusya’ya ihracatımız var. 65 Milyon Dolar’da Ukrayna’ya ihracatımız var. Bu rakamlara bakınca bölgemiz açısından çok üzücü bir tablo çıkıyor karşımıza. Meyve sebze ihracatının neredeyse yüzde 50’ye yakını o bölgeye gerçekleşiyor. Maalesef çevremizdeki komşularımızda sıkıntı olunca, savaşın farklı bir boyutu ve gerçekten çok uzun soluklu bizi etkileyecek boyutu da maalesef biz bölgemizde yaşıyoruz. Günlerdir de bununla ilgili ne yapabiliriz, nasıl bir sonuç elde edebiliriz diye çalışma yapıyoruz. Ukrayna anlamında sıkıntı zaten had safhada. Şöyle ki 21 Şubat itibariyle savaş başlamıştı. Bu arada ne olacağını çok bilmeyen ihracatçılar veya yolda olan ürünleri baz aldığımızda yaklaşık 4-5 günlük sürede Ukrayna’ya bölgemizden 1 Milyon Dolarlık bir ihracat yapıldı ve 25 Şubat itibariyle sıfır oldu. 25 Şubat’tan bu yana sıfır ihracatla gidiyor. Rusya anlamında baktığımızda da bu süre zarfında yüzde 50’nin üzerinde bir kayıp yaşıyoruz. Uzun soluklu baktığımızda Rusya pek etkilenmeyecek gibi ama Ukrayna maalesef devreden çıkıyor gibi. Özellikle Rusya’yla firma bazında olsun, marketlerle olsun hepimiz çok ciddi görüşmeler yapıyoruz. Bizim öncelikli görüşümüz savaşın bitip, barış ortamının sağlanması. Rusya bununla ilgili çok olumlu bakıyor. Çünkü bu ürünlere de ihtiyacı var. Bizim aylardır Rusya’ya birçok ürünümüz yasaktı. Kota sorunu yaşadığımız ürünler var. Biz bu kotaların aşılması, yasakların kalkması için ciddi görüşmeler yapıyorduk zaten. Bu görüşmelerde de sona gelmiştik. Bu ortamda vesile oldu. Şu anda bu yasaklar kalktı gibi gözüküyor. Yalnız resmi olarak herhangi bir bildirim yapılmadı. Ben bu görüşmeler neticesinde de yasaklarla ilgili resmi yazılarında geleceğini düşünüyorum.” dedi.

Çavuşoğlu, Ukrayna’da kalan ihracatçılarla personeli yurda getirmek için mücadele ettiklerini ve bunu büyük çoğunlukla başardıklarını ifade etti.

Aylardır Rusya ile biber, nar ve domates gibi ihraç ürünlere konulan yasak ve kotanın
kalkması yönünde görüşmeler yaptıklarını aktaran Çavuşoğlu, “İhracatta uygulanan yasak ve kotaların kaldırılmasında ocak ayı itibarıyla ciddi yol almıştık. Biraz bu savaş sebebiyle olsa gerek, Rusya’nın tamamen yasakları kaldıracağı yönünde duyumlar aldık. Tüm yasakları kaldıracaklarını, bunu resmi olarak da çok kısa sürede açıklayacaklarını düşünüyoruz.” diye konuştu.

“Rusya özelinde bölgemiz yüzde 50’nin üzerinde bir kayıp yaşıyor”

Çavuşoğlu, iki ülke arasındaki savaş nedeniyle öncelikle turizm sektöründe hemen ardından da tarım ürünleri ihracatında ciddi sıkıntılar yaşandığını kaydetti.

Ukrayna’ya ihracatın tamamen durduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, “Hiçbir çıkış olmuyor çünkü oradaki gümrükler devrede yok. İnsanlar korkuyor. Rusya özeline baktığımızda da bölgemiz yüzde 50’nin üzerinde bir kayıp yaşıyor. Bu kayıpta da özellikle kara yolunu kullanamayışımız çok etkili oldu. İnşallah bir an önce oradaki olaylar biter, yollar açılır ve ihracatı gerçekleştirmeye başlarız.” ifadelerini kullandı.

Savaş bölgesinde el konulan ve talan edilen birçok araç olduğuna ve ihracatçıların ciddi alacaklarının kaldığına işaret eden Çavuşoğlu, bu konuda Kredi Garanti Fonu’ndan destek talep ettiklerini bildirdi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BATI, AKDENİZ, İHRACAT, RAKAMLARI, BURDUR’DAN, AÇIKLANDI,
Yorumlar
Haber Yazılımı