VİRÜS MUTASYONA UĞRAMADAN, AŞILAMA TAMAMLANMALIDIR!

Milletvekili Göker, TBMM kürsüsünden seslendi

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, “İki haftalık bir süre içerisinde mutasyonlara karşı da bu aşıların yeterli olup olmadığı denetlenmeli ve buna göre önlem alınmalıdır. Bizim için, aşılamada mutasyon yapılmalı dedim. Bu niye önemli? Çünkü biz aşıyı tedarik zincirinde tek bir ülkeye ve tek bir firmaya bağladık” dedi

TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Genel Kurul’da söz alarak, koronavirüsle mücadele kapsamında başlayan kitlesel aşılamanın yavaş ilerlediğini ve virüs mutasyona uğramadan aşılamanın tamamlanması gerektiğini dile getirdi.  Konuşmasının başında demokrasi şehitlerini anan Milletvekili Göker, “Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle, bu hafta demokrasi şehitleri haftası. Bu vesileyle, kaybettiğimiz rahmetli Uğur Mumcu’yu, Gaffar Okkan’ı, Ahmet Taner Kışlalı’yı ve Bahriye Üçok gibi daha nicelerini rahmetle anıyorum. Henüz faillerinin bulunamamış olması da millet olarak -en azından benim için- bir utanç kaynağı” dedi.
AŞILAMADAKİ HAKKANİYET NE SEVİYEYE KADAR KORUNACAK?
Milletvekili Göker, hiçbir risk faktörü oluşturmayan şahsiyetlerin, sosyal medya hesaplarından koronavirüs aşısı vurulmasını paylaşmasını işaret ederek,  aşı hakkaniyeti konusunda milletin endişeli olduğunu aktardı. Milletvekili Göker, “ Saygıdeğer milletvekilleri, konumuz aşı ve aşının yapılanması konusunda bir önerge. Milletçe endişeliyiz. Niye mi endişeliyiz? Çünkü ortada bir belirsizlik var. Belirsizlik de kendi şayesi içerisinde bir kaygıyı ön plana çıkarmakta ve bu kaygıdan kaynanan endişe de körüklenmekte. Bunu özellikle şunun için söylüyorum, tabii ki sizler de takip etmişinizdir: Sosyal medya hesaplarında, hiçbir risk faktörü olmadan aşılandığını gördüğümüz -ki bugün kendisini kültür elçisi ilan ettik- kişiyi ve sanatçıyı görünce, insanlar “Bu gelen aşı bize ne zaman olacak? Aşılamadaki hakkaniyet ne seviyeye kadar korunacak?” bunları merak etmekte” dedi.
AŞI TEDARİKİ
Aşı tedarikinde de yeterli sayılara ulaşılamadığı, yeterli sayıda bulunmadığı için virüste gelişebilecek mutasyona karşı yeterliliğinin belli olmadığını söyleyen Milletvekili Göker, “Aşı tedarikinde sayılara ulaşılamadığı ortada. Az önce benden önceki milletvekillerimiz de ifade etti. Şu ana kadar elimizde 40 milyon doz aşının gelmiş ve yapılıyor olması gerekirdi, oysa toplamda gelen aşı miktarı yaklaşık 9,5 milyon. Peki, toplum olarak ne kadar aşıya ihtiyacımız var? Yüzde 70’inin, 80’nin aşılandığında bir sürü bağışıklığının sağlanabildiğini düşündüğümüzde bu doz yaklaşık 130 milyon. Peki elimizde bu rakam var mı? Yok. Temini, tedariki var mı? Yok. Bu seviyede giden bir aşılamada bizi bekleyen en büyük sorun virüste gelişebilecek mutasyon ve mevcut aşının buna karşı yetersiz kalışı. Geçen hafta Moderna, kendisinin içerisindeki mRNA aşısının mutantlara karşı yeterli olduğunu söyledi ama bizim temin ettiğimiz Sinovac aşı yeterli midir değil midir bu konuda yapılmış herhangi bir araştırma yok” dedi.
“VİRÜS MUTASYONA UĞRAMADAN, AŞILAMA TAMAMLANMALIDIR”
Virüs mutasyona uğramadan aşılanmanın tamamlanmasıyla ancak koronavirüsün önüne geçilebileceğini dile getiren Dr. Mehmet Göker, “Buradan yetkililere çağrımızı yineleyelim: İki haftalık bir süre içerisinde mutasyonlara karşı da bu aşıların yeterli olup olmadığı denetlenmeli ve buna göre önlem alınmalıdır. Mutasyon niye önemli? Çünkü yapılan aşılama hızı ilk günkü gibi gitseydi şu an için 4,5 milyon kişi aşılanmış olacaktı ama 1 milyon 200 bin kişi ancak aşılanabildi; yani yavaş gidiyoruz yavaş gidildiği zaman bu, toplum sağlığı açısından şöyle bir sıkıntı oluşturuyor: Virüs kendini değiştirerek daha saldırgan hâle geliyor. Bu nedenle, olabildiği kadar enerjik olmalı ve aşılamada tedariki sağlamamız lazım. Bizim için, aşılamada mutasyon yapılmalı dedim. Bu niye önemli? Çünkü biz aşıyı tedarik zincirinde tek bir ülkeye ve tek bir firmaya bağladık. Eğer ki bu aşı mutasyonlara karşı dirençli çıkarsa yani yetersiz kalırsa biz tamamen ortada kalmış olacağız. Çünkü aşılarda diğer bir firmayla bir ön anlaşmamız yok. Burada da temel sıkıntı, önergenin de içinde olduğu gibi, 190 ülkenin içinde bulunduğu COVAX yani aşıya ulaşma imkânı ekonomik ya da sipariş anlamında yetersiz olan ülkelerin oluşturduğu ve toplu bir aşılanmanın öngörüldüğü bir sisteme biz üye değiliz. Dolayısıyla, en büyük söz şudur: Hepimiz sağlıklı olmadan hiçbirimiz güvence altında değiliz. Herkes eşit miktarda ve hızlı bir şekilde aşılanmalı, bu konudaki çalışmalar hızlandırılmalı ve yürütülmelidir. Bu vesileyle İYİ Partİ’nin vermiş olduğu önergeyi destekliyorum. Saygılarımı sunarım” açıklamalarında bulundu.

Hayal GİRİŞİM