“BİZ BİR TAKIMIZ” PROJESİNİN ÇALIŞTAYI MAKÜ’DE GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ortaklığında Gençlik Projeleri destek programı kapsamında yürütülen “Biz Bir Takımız” projesinin Kapanış ve Değerlendirme Çalıştayı Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirildi.
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ortaklığında yaklaşık 1 yıl devam eden ve kısa bir süre önce tamamlanan Biz Bir Takımız adlı projenin kapanış çalıştayına Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Koordinasyon Genel Müdürü Dr. Mehmet Ata Öztürk, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Murat Alpaslan, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç, Gençlik ve Spor İl Müdürü Orhan Kemerkaya, akademisyenler ile Gençlik ve Spor Bakanlığı görevlileri katıldı.
Çeşitli ülkelerden gelen dezavantajlı grupların ve ailelerinin katıldığı projede farklı şehirlerde birer haftalık yapılan çalışma süresince spor, farkındalık ve sosyal uyum konularında teorik ve uygulamalı eğitimler verildi. Suriye, Irak, Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan gibi ülkelerden gelen öğrenciler Türkiye’nin coğrafyasını, tarihi değerlerini yerinde görme fırsatı buldular. Küresel salgın koşullarında gerçekleştirilen proje ile çeşitli ülkelerden ve illerden gelen öğrenci gruplarının akranları ile birlikte bir sosyal uyum içerisinde kaynaşması, dostluklar kurması, toplumsal hayatımızın çeşitli unsurları ile birlikte akran öğrenmesi deneyimlenmiş oldu.
Projenin tamamlanmasının ardından gerçekleştirilen Kapanış ve Değerlendirme Çalıştayında açılış konuşmasını Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim ve Araştırma Koordinasyon Genel Müdürü Dr. Mehmet Ata Öztürk yaptı. Öztürk konuşmasında; “Çocuklar biz bir takım olduk diyor ama bizler de bir takım olduk. Üniversite, devlet kurumları ve çeşitli bakanlıkların koordinasyonunda gerçekleştirilen bu çalışma ile bir ivme kazandığımızı düşünüyoruz. Projemizde göçmenlerimiz var, engellilerimiz var, çeşitli ülkelerden gelen misafirlerimiz var. Sporun etkisini gördük. Biz sporun hem gençler açısından hem toplum açısından sosyal uyum, uyuşmazlık, özgüven ve disipline katkı sağladığını biliyoruz. Bilimsel çalışmalar bunu gösteriyor. Kişisel tecrübemiz de bu örnekleri ifade ediyor. Burada Irak’tan, Suriye’den, Afganistan’dan gençlerimiz vardı. Anadolu, bu topraklar bu coğrafya mazlumun her daim vatanı olmuştur. Hepimizin kökeninde bir göçmen, bir sığınmacı vardır. Bu topraklar her zaman muhtacın, mazlumun ve desteğe ihtiyacı olanın anavatanı olmuştur. Dolayısı ile bu gençler de bu anavatanın bir parçasıdır. Ülkenin gelişiminde bu renklerin çok ciddi önemi vardır” dedi.
MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz da konuşmasında; “Uzun bir süreç, uygulamalar ve saha çalışmalarının sonucunda yaptığımız bu çalıştaylarla artık projenin sonuçlarının alındığını, değerlendirmelerin yapılarak arzu edilen amaçların gerçekleşip gerçekleşmediğini görüyoruz. Şu an bu proje ile elde ettiğimiz verileri işleyip bunları gelecek nesillere aktaracak en önemli aşamadayız. Bu proje bir başlangıç projesi. Sonuçları ve verileri bizim açımızdan çok büyük bir değer ifade ediyor. Bu proje bir sosyal proje, bir uyum projesi, bir farkındalık projesi ve bunun için kullanılan ana materyal de spor. Farklı kurumların bir araya geldiği ve belli bir amaca yöneldiği çok boyutluluğa örnek projelerden bir tanesi. Bu tarz projeler ile içinde bulunduğumuz coğrafyayı, içinde bulunduğumuz nimetleri, sahip olduğumuz değerleri ve gücünüzü fark ediyorsunuz. Türkiye’nin gücünün ne kadar önemli olduğunu değişik coğrafyalara ziyaretler yaptığımda görebildim. Sırbistan ziyaretimde Sancak Bölgesindeki gençler bize şunu söylemişti: “Türkiye’nin karnı ağrısa biz burada şoka giriyoruz.” Yani Türkiye’nin başına bir şey gelse bize buralarda ne olur diyorlar. Yani gözleri, gönülleri bizde. Buradan Anadolu coğrafyasından güç alan çok sayıda coğrafya var. Bugün TİKA ve değişik iş birliği kuruluşlarıyla kültürel ve ekonomik projeler bazlı dünyanın her yerine katkı veren bir Türkiye var. Belki de bu coğrafyanın bizim açımızdan gücü buradan geliyor. Güç dediğimiz şey de sosyal güç. Bu proje özünde bize bunu anlatıyor. Gençlerin o kurgulanmamış, planlanmamış doğal halleriyle yaptıkları çalışmalar, davranışlar ve ailelerin yaklaşımı burada yapılan işin önemini ve etkisini açıkça ortaya koyuyor. Bu etkiler toplumda sandığımızın ötesinde çok büyük dalgalar yaratıyor. Bu anlamda bu çalıştayın sonraki çalıştaylarla beraber bu projenin nihai amacına ve bundan sonraki projeler için çok önemli kaynaklık edeceğini, özellikle katılımcıların da profilleri itibariyle çok değerli sonuçların buradan çıkacağını umut ediyorum. Çalıştayın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
2 gün sürecek çalıştayda ilgili kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve sektör temsilcileri beyin fırtınası yapacaklar.