TÜRK MUTFAĞININ TURİZMDEKİ YERİ VE BURDUR MUTFAĞI’ KONUŞULDU

Burdur’daki 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri “Türk Mutfağının Turizmdeki yeri ve Burdur Mutfağı” paneli ile sona erdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesiyle bu yıl ilk kez gerçekleştirilen 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası, Burdur’da da çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri Burdur Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Türk Mutfağının Turizmdeki yeri ve Burdur Mutfağı” paneli ile tamamlandı.

Panelin açılış konuşmasını Burdur Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç yaptı.

“Türk mutfak kültürünün ve yöresel tatlarımızın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda herkes tarafından yapılması gerekenler bulunmakta”

Burdur Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç, “Türk toplumu, yemeklerin çeşitliliği, tadı ve özelliği bakımından diğer toplumlara göre farklılıklar göstermektedir. Tarihte yer almaya başladığımız andan itibaren beslenmeye çok önem veren toplumumuzun yeme içme kültürü, sosyal hayatta da her zaman önemli bir faktör olarak günümüze kadar ulaşmıştır. Bölgelerin coğrafi yapısı ve ikliminin, şehrin ekonomik yapısının, gelenek ve göreneklerinin, inanış ve düşünce şekillerinin yemek kültürüne önemli etkileri vardır. Dünyanın en önemli mutfakları arasında yer alan Türk mutfağı, yöresel mutfakların kendilerine has özelliklerini de içinde barındıran köklü ve çok yönlü olma özelliğini taşıyan bir mutfak kültürüdür. Küreselleşmenin etkisi ile diğer dünya mutfaklarından etkilenmeler, sağlıksız hazır gıdaların yoğun olarak tüketildiği günümüzde Türk mutfak kültürünün ve yöresel tatlarımızın yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması konusunda herkes tarafından yapılması gerekenler bulunmaktadır.” dedi.

“Restoran işletmecilerimiz ile aşçılarımız zengin Burdur Mutfağına ait ürünleri öne çıkarmalı”

Kılıç konuşmasında şunları söyledi; “Bugün, Burdur Mutfağı denilince aklımıza ilk gelen ve Burdur’a gelip de yemeden gidilmeyen yemek 2012 yılında Coğrafi İşaretli Ürün olarak da tescil edilen Burdur Şiş Köftesidir. Bunun yanı sıra Burdur ile özdeşleşen, 300 yıldan fazla geçmişi olan ve 2009 yılında Coğrafi İşaretli Ürün olarak tescil edilen Burdur Ceviz Ezmesi de Burdur’un önemli tatlı lezzetlerindendir. Karamanlı ilçemizin Cevizi, Kişnişi ve Karamanlı Rezenesi, Bucak ilçemizin Melli İnciri ve Bucak Salebi ile Tefenni ilçemizin Rezenesi ilimizin coğrafi işaretli ürünleri arasına giren diğer ürünlerdir. Bunlar ilimizde üretilen ürünlerin orijinalliğini korumak için atılan önemli adımlardandır. Ancak bu adımlarla yetinilmemelidir. İlimizde gerek bilinen gerekse tanınmaya muhtaç yemeklerimizi, tatlılarımızı, yiyeceklerimizi markalaştırarak ürün haline getirerek ilimizin her bölgesinde özellikle turizm yoğunluğu yaşanan yerlerde, konaklama tesislerinde, lokantalarda, günübirlik tesislerde vb. nezih ortamlarda satış ve sunumlarının yapılması gerekmektedir. Ülkemizde hızla gelişen ve büyüyen gastronomi turizminde Burdur ilimizin de hak ettiği payı alabilmesi için özellikle konaklama tesisleri ve restoran işletmecilerimiz ile aşçılarımızın zengin Burdur Mutfağına ait ürünleri öne çıkarmaları gerekmektedir.

“Burdur Mutfak Kültürüne ait lezzetler hafta boyunca vatandaşlara dağıtıldı ve ikram edildi”

Türk Mutfağı Haftası boyunca Burdur Öğretmen Evi bahçesinde Burdur Mutfak Kültürüne ait Tarhana Çorbası, Lokma ve Ayran, Aşure, Peynirli Pide gibi lezzetler dağıtılmış ve ikram edilmiş, ayrıca kadın girişimcilerimiz ve kooperatifler tarafından yöremize özgü yemek ve yiyecekler tanıtılarak satışları yapılmıştır. Bugün Burdur Kültür Merkezimizde Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemiz tarafından düzenlenen Türk Mutfağının Turizmdeki Yeri ve Burdur Mutfağı konulu Panel için Üniversitemiz Rektörlüğüne ve Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulumuza ve Gatronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü akademisyenlerimize, gerçekleştirilecek Müzik Dinletisi için İl Milli Eğitim Müdürlüğü Güzel Sanatlar Lisesi Müdürlüğümüzün öğretmen ve öğrencilerine, ayrıca programa katılım sağlayan siz değerli konuklarımıza teşekkür ederim.”

Program Burdur Kültür ve Turizm İl Müdürü Abdullah Kılıç’ın konuşmasının ardından Doç. Dr. Uğur Kılınç moderatörlüğünde gerçekleşen “Türk Mutfağının Turizmdeki yeri ve Burdur Mutfağı” paneli ile devam etti.

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Olcay Kılınç, Doç. Dr. Emre Erbaş, Arş. Gör. Dr. Merve Çetin ve Öğr. Gör. İlhan Avcu panele katılanlara ve öğrencilere konuşma yaptı. Daha sonra panelistler öğrencilerin soruları cevapladı.

Program Burdur Güzel Sanatlar Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırladığı müzik dinletisi ve kokteylin ardından sona erdi.