Tefenni ve Karamanlı Arasında Yayla Sınır Anlaşmazlığı Sürüyor

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Karamanlı ile Tefenni arasında dokuz yıldır devam eden yayla sınır anlaşmazlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Tefenni Belediye Başkanı Ümit Alagöz, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, Karamanlı ile Tefenni arasında dokuz yıldır devam eden yayla sınır anlaşmazlığına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

 

Alagöz, Karamanlı Çiftçi Malları Koruma bekçilerinin yaylalardan otlak bedeli talep etmesiyle Elmalı ve Ulu yaylalarında başlayan anlaşmazlığın 2022 yılında yeniden gündeme geldiğini belirtti. Alagöz, bu süreçte Ulu Yayla'nın Karamanlı ilçesine, Elmalı Yayla'nın ise Tefenni ilçesine ait olduğu yönünde bir sözlü anlaşmaya varıldığını, ancak Tefenni Belediyesi'ne resmi bir bilgilendirme yapılmadığını ifade etti. 

2023 yılında Tefenni Belediyesi’nin konuyla ilgili dava açtığını belirten Alagöz, Karamanlı yetkililerinin başta bu düzenlemenin Tefenni’ye haksızlık olduğunu dile getirdiklerini ancak dava sürecine itiraz ettiklerini söyledi.

Son olarak, Karamanlı Belediye Başkanı Fatih Selimoğlu'nun sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda Karamanlı halkını yaylaya davet etmesi, iki ilçe arasında gerilime neden oldu. Alagöz, Tefenni halkından bu çağrıya yanıt vermeyerek yaylaya çıkmamalarını istedi ve yargı sürecine güvenilmesi gerektiğini belirtti.

Tefenni Belediye Başkanı Alagöz'ün açıklaması şöyle;

"

Kıymetli Tefenni’li hemşerilerim;

Bilindiği üzere yaklaşık 9 yıl önce Karamanlı Çiftçi Malları Koruma bekçilerinin yaylalardan otlak bedeli almak istemesi ile beraber Elmalı ve Ulu yaylada komşu ilçemiz ile bir yayla sınır uyuşmazlığı çıkmış ve Yayla’ da hoş olmayan tartışmalar vuku bulmuştu. Hemen akabinde Karamanlı İlçe Belediye Başkanı Sayın Fatih Selimoğlu bey, İlçe Kaymakamlarımız ve Jandarma Komutanlarımız ile beraber bir araya gelinmiş, anlaşmazlıklar giderilmişti.

Nitekim 2022 yılının sonunda Ulu yayla ve Elmalı yayla için (başta Belediyemiz olmak üzere Tefenni’deki hiçbir resmi kuruma bilgi verilmeden ve yazı gönderilmeden, alelacele) Karamanlı İstiklal mahallesine tapu çıkartılmış ve yine ön inceleme için bilirkişiler ile beraber Yaylaya çıkılmış, Ulu yaylanın Karamanlı İlçemize ait olduğu Elmalı Yaylanın ise Tefenni İlçesine ait olduğu konusunda sözlü anlaşmaya varılmıştır. Yine, şahsım, MHP Burdur İl Başkanım Sayın Gültekin Oktay, Karamanlı Belediye Başkanı Sayın Fatih Selimoğlu, o dönem Ak Parti İl Başkanı Sayın Volkan Mengi, bir arkadaşımızın ev sahipliğinde bir araya geldik. Kendilerinin böyle bir uygulamadan haberlerinin olmadığını ve Tefenni’nin bu konuda haklı olduğunu ayrı ayrı beyan etmişler ve hak neyse gerekeni yapacaklarını, Elmalı tapusunun iptali için Belediyemizce dava açılmasını, dava açıldığında davayı kabul edeceklerini söylemişlerdir.

Belediyemizce 19.01.2023 tarihinde dava açılmıştır.

Davayı kabul edeceklerini ve hali hazırdaki uygulamanın Tefenni’ye haksızlık olduğunu beyan edenler, davaya itiraz etmiş, ağızlarından çıkan sözü yemişlerdir. Neyse bu durumlara alışkın olduğumuz için ses çıkarmadık.

Ancak hal böyleyken bugün akşam saatlerinde Karamanlı Belediye Başkanının sosyal medya paylaşımı iki ilçenin son dönemlerde kurulan tüm iyi niyetli ilişkilerinin ortasına bomba gibi düşmüştür. Sayın Belediye Başkanı tüm Karamanlı halkını yaylaya davet etmiş, gerginliğin fitilini ateşlemiştir.

Kıymetli Tefenni’li hemşerilerim;

Karamanlı Belediye Başkanının çağrısının tersine Çarşamba günü hiç bir Tefenni’li hemşerimin yaylaya çıkmasını istemiyorum.

Ülke olarak gerek dış politika, gerekse ekonomik kriz ile amansız mücadele vermeye çalıştığımız bir dönemde 2 ilçe halkını karşı karşıya getirmek kimsenin menfaatine olmayacağı gibi bağımsız Türk yargı sisteminin kararını etki altına almaya yönelik bu girişim tam anlamıyla garabettir.

Bu olayda üzücü olan, paylaşmayı bilmeyen bir zihniyet ile ortak hastane projesinin başarılabileceğine olan inancın sarsılmasıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle tüm İlçe halkımın gelişmeleri sükunetle takip etmesi, yaylaya çıkmaması ve yüce Türk yargısına güvenmesi en büyük arzumuzdur.

Tüm İlçe halkımı Sevgi Saygı ve muhabbetlerimle selamlıyor hayırlı akşamlar diliyorum."