MAKÜ’DE TURKOVAC AŞISI KONUŞULDU

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından 5. Uluslararası Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi düzenlendi.

10-12 Mart tarihleri arasında MAKÜ Lavanta Tepesi Otelde düzenlenen kongreye konuşmacı olarak Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü ve TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli katıldı.

MAKÜ Müzik Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeki Nacakcı yönetiminde hazırlanan müzik dinletisi ile başlayan kongreye MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Bucak Belediye Başkanı Emrullah Ünal, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Ömer Tekşen, Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Kılınç ve Türkiye’nin farklı illerinden gelen akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Kongrenin açılış konuşmasını kongre başkanı Doç. Dr. Mümin Polat yaptı. Doç. Dr. Polat konuşmasında; “Ülkemizin ve dünyanın dört bir yanından çalışmalarını bize yollayarak bildiri şeklinde sunacak olan tüm katılımcılarımıza bu kıymetli çalışmalarını bizimle paylaştıkları için teşekkür ediyorum. Evet, kongremiz 5. yılında. Bu yıl da 5 ayrı kıtadan 40’tan fazla ülkeden, toplamda 5. yılın sonunda 4 bine yakın katılımcının iştirak ettiği önemli bir kongre haline geldi. Bu anlamda bu gurur hepimizin. Kongremiz son 2 yılında TÜBİTAK desteği de almaya hak kazandı. Bu da çok fazla bilinen bir durum değil. Art arda 2 defa destek alması oldukça önemli. Bu da hep birlikte yaptığımız çalışmaların kıymetini ortaya koyuyor. Bu anlamda bütün paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Kongremizde bu yıl her zaman olduğu gibi yine yüksek lisans ve doktora tezlerinden üretilen çalışmalar, TÜBİTAK ve BAP projeleri, büyük çalışma grupları tarafından ortaya çıkan çalışmalar, çok merkezli bildiriler olmak üzere oldukça kaliteli çalışmalar yer almakta. Toplamda 3 gün sürecek kongremizde yaklaşık 65 oturum olacak. Yüz yüze olması sebebiyle 700’den fazla katılımcı birbirlerini dinleme imkânı bulacak. Bununla birlikte bu kıymetli ekibimiz sadece kongre düzenlemekle kalmadı, birincisinden yani 2018’den itibaren uluslararası bir dergi de ortaya koydu. Turkish Journal of Health Science and Life dergisi. Bu dergi bu yıl 5 yaşına bastı. Uluslararası indeksler ve Dergipark tarafından taranan çok seçkin önemli bir dergi haline geldi. Bu anlamda yine meslektaşlarımıza, akademisyenlerimize hizmet veren ayrı bir oluşum haline geldi. Kongremizin mesleğinin saygınlığına, bilime ve insana olan inancımıza yakışır, üretken ve fikirlerin yarıştığı bir kongre olmasını diliyor, hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Daha sonra MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz bir konuşma yaptı. Rektör Korkmaz konuşmasında; “Kongreler, akademik çalışmalar yapanların biriktirdikleri enerjilerini, ürettikleri değerleri, bilimsel yaklaşımlarını, tezlerini, makalelerini yayınlarını bilim dünyasının huzuruna sundukları ve kendi gelişimlerini bilimin gelişimi ile birleştirdikleri eşsiz buluşma yerleri olarak çok önemli bir yer tutmaktadır. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi de fiziksel gelişimini, teknik altyapı gelişimlerini önemli ölçüde tamamlamış, bilim dünyasında kendisine çok ciddi bir ivme elde etme noktasında yüksek irade ortaya koyarak yolculuğuna devam eden bir üniversite. Bugün burada misafir ettiğimiz Aykut hocamız da bir gelişim sürecinin çok önemli göstergesi. Hepimiz gurur duyduk, bizleri onurlandırdı. Bir Türk üniversitesinin, bir Anadolu üniversitesindeki bir akademik ekibin çok ciddi bir çalışma disiplini karşısında bu işler oluyor. Bütün Anadolu üniversiteleri açısından çok büyük bir gurur kaynağı oldu. O süreçte değişik projelerle ülkenin, bütün insanlığın Covid-19 ile mücadelesi konusunda değişik çalışmaları bizler de sunduk. Çalışmalarımızı elimizden geldiğince tamamladık ama şunu öğrendik, şunu açıklıkla söyleyebilirim artık, biz de Türk akademisyenler olarak dünyanın meselelerine söyleyeceğimiz çözümlerimiz ve diyeceğimiz sözler var. Bu anlamda da hepimiz için bir özgüven aşılaması ve özgüvenimizi yerine getiren çok önemli bir nokta oldu. Bunu Erciyes Üniversitesi bakımından kendine özgü bir başarı hikayesi olarak ifade edebiliriz. Ama bütün akademi yanında Türk akademisi bakımından da çok özel ve çok ayrı bir anlamı var. Ben onun için huzurlarınızda hocama ve ekibine ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Bir kongrenin 5’incisi yapıyor olmak elbette çok önemli, çok değerli. Bu işlerde heyecanla birinci uluslararası diye başlayıp, ikincisini göremeyen ya da geleneksel diye başlayıp bir türlü ikinci geleneği ortaya koyamayan çok sayıda hikayeler biliriz. Ancak gerçekten gerek kapsamı, gerek yaşamı ilgilendiren sadece dar bir alana kendisini hapsetmeyip, çok geniş bir perspektifte yaşam ve sağlık bütünlüğü içerisinde ortaya koyduğu vizyon ile beşincisini uluslararası düzeyde yüzlerce akademisyenin katılımıyla, yüzlerce bildirinin sunulduğu bir zemine oturtmak ve bunu da istikrarlı bir şekilde her yıl gerçekleştirebilmek gerçekten büyük bir özveri ve çaba işi. Ben bu vesile ile Mümin hoca başta olmak üzere Kongre Kurulu Yöneticilerini ve ekibini huzurlarınızda kutlamak istiyorum. İnşallah daha nice 5 yıllara.” ifadelerine yer verildi.

Kongreye hava şartları dolayısı ile online olarak katılan Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sevil Atasoy da bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Atasoy sunumunda koronavirüs küresel salgın sürecinde uyuşturucu madde ile mücadele konusunda elde ettikleri bulguları paylaştı.

Özdarendeli; “Aşı konusunda çalışmalara yabancı bir ülke değiliz”

Kongrede konuşmacı olarak yer alan Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli yaptığı konuşmasında aşı tarihçesini anlattı. 1800’lü yıllardan bugüne kadar yapılan, çalışılan aşılar hakkında bilgiler aktaran Özdarendeli “Aşı konusunda çalışmalara yabancı bir ülke değiliz.” dedi.

Geçmiş yıllarda özellikle 1. Dünya Savaşı zamanında salgınlar ve pandemiler nedeniyle 20 ila 40 milyon arasında insanın öldüğünü belirten Prof. Dr. Özdarendeli; “Covid-19 vakası ülkemizde ilk 11 Mart 2020 tarihinde görüldü. Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (ERAGEM) Türkiye’de ilk resmi aşı merkezidir. Bunun yanında Erciyes Üniversitesinde İyi Klinik Uygulamalar Merkezi de var. Yaklaşık 15 bin tane sağlık ve gönüllü havuzunun olduğu bir merkez binası 90’ların sonlarından itibaren hizmet veriyor. Hem aşı geliştirme, hem de faz çalışmalarının yapıldığı merkezlerin olması Erciyes Üniversitesini bu konuda ön plana çıkarıyor. İlk olarak 24-25 Mart 2020 tarihlerinde Kayseri Şehir Hastanesinde bir hastada Covid-19 virüsünü izole etmeye başladık. Hızlı bir yol aldık. 25 Aralık 2021’de TURKOVAC aşımızın acil kullanım onayını aldık. O tarihten itibaren de kullanımda. 1 milyona yakın doza ulaştı. 81 ilde şehir ve devlet hastanelerinde TURKOVAC aşısı kullanılmakta. Bu çalışmamız akademi, kamu ve özel sektörün birleşiminin en önemli örneği” diyerek aşı çalışmaları hakkında bilgiler aktardı.

Sorulan sorulara cevapların verilmesinden sonra Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz tarafından Prof. Dr. Aykut Özdarendeli’ye Sağlık Bilimleri ve Yaşam Kongresi düzenleme Kurulu adına TURKOVAC aşısının gelişimindeki kişisel emekleri ve özverili çalışmaları nedeniyle 2022 Sağlık Bilimleri alanında toplumsal katkı ödülü verildi.