MAKÜ’DE FARKLI ÇALIŞMA; ‘YAPAY ZEKA’ KONUŞULDU
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) İlahiyat Fakültesi tarafından “İslam Hukuku Araştırmalarına Zemin Oluşturması Açısından Yapay Zeka” konulu Uluslararası Sempozyum düzenlendi. Lavanta Tepesi Otel’de düzenlenen sempozyum 15 – 17 Nisan tarihlerinde 3 gün sürecek. Sempozyumun açılış oturumuna Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Durmuş Acar, Burdur Müftüsü Enver Türkmen, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Saygı duruşunda bunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program, musiki dinletisiyle devam etti. Moderatörlüğünü Prof. Dr. Adnan Bülent Baloğlu’nun yaptığı sempozyuma Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil, Prof. Dr. Tuncay Yiğit ve Taşkın Koçak konuşmacı olarak katıldılar.
8 Ülkeden 63 Bilim İnsanı Katıldı
Program İlahiyat Fakültesi Fıkıh Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Sipahi’nin açılış konuşmasıyla başladı. “Yapay Zeka” hakkında bilgilendirme yapan Dr. Öğr. Üyesi Sipahi açıklamalarının ardından farklı ülkelerden sağlanan katılımlardan bahsetti. Sipahi konuşmasında; “Yapay zekanın tüm ilgili ve kullanım alanlarını dikkate alarak organize etmeye çalıştığımız bu sempozyumumuz 8 farklı ülkeden 63 bilim insanının katkısının sonucudur. Bu ülkeler en başta ülkemiz, Irak, Afganistan, Özbekistan, Ukrayna, Avusturya, Nijerya, Cezayir, Suriye ve ABD gibi ülkelerdir. Bunun yanında 11 yabancı uyruklu bilim insanı sempozyuma iştirak etmiştir. Türkçe bildiri sayısı 53, Arapça bildiri sayısı 4, Farsça bildiri sayısı 2 ve İngilizce bildiri sayısı ise 4 olarak gerçekleşmiştir.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz “Bugün burada gerçekleşen Yapay Zeka Sempozyumunun İslam hukukundaki birçok araştırmaya zemin oluşturması bakımından faydalı olacağını umut ediyorum.” dedi. Rektör Korkmaz konuşmasında; “Çağlar boyunca içinde yaşamış olduğu doğal ortamın, fiziki ortamın insan üzerindeki etkisi, insanın çevre üzerindeki etkisi, içinde bulunduğu değişik sistemlerle sürekli etkileşim halinde olması gerek kültürün, gerekse medeniyetin oluşmasında çok önemli bir nokta oluşturmaktadır. Zor bir çağda olduğumuzu insanlık adına söyleyebiliriz. Birçok gelişme, birçok teknoloji, birçok ihtiyaçlarını kolaylaştıracak, insana fayda sağlayacak birçok süreç ile karşı karşıyayız. Bu işin elbette güzel tarafı. Ama bir o kadar da önceki çağlarda insan mekân, insan çevre ilişkileri bakımından baktığımızda kıyaslanamayacak derecede insanı zorlaştıran, insanın geleceğini ve varoluşsal temelini belki de sorgulayan, gelecekte çok ciddi meydan okumalarla karşı karşıya gelen bir durumla karşı karşıyayız. Sanırım bunların içerisindeki en çok insanı etkileyen insan eliyle ortaya konulmuş olmasına rağmen en çok etkileyen konu bilgi teknolojilerindeki değişim ve gelişim. Bu bağlamda bugün İlahiyat Fakültemizin koordinasyonunda gerçekleşen Yapay Zeka Sempozyumunun İslam hukukundaki birçok araştırmaya zemin oluşturması bakımından faydalı olacağını ümit ediyorum. Ben bu vesile ile bu sempozyumun açılışını yapıyor olmaktan büyük mutluluk duyduğumu ifade ediyorum.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından moderatör ve konuşmacılara Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz tarafından hediye takdim edildi.
Panele geçmeden önce İlahiyat Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca da kısa bir konuşma yaptı. Prof. Dr. Karaca konuşmasında; “Sayın hocalarım kıymetli katılımcılar hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum özellikle bugün burada bizleri onurlandıran ülkemizin değerli bilim adamlarını burada görmüş olmaktan gerçekten mutluyum ayrıca bu güzel organizasyonda emeği geçen üniversitemizin İlahiyat Fakültesinin değerli öğretim üyelerine beraber çalıştığımız tüm arkadaşlarıma ayrı ayrı teşekkür etmek istiyorum.” sözlerine yer verdi.
Prof. Dr. Ahmet Ayhan Çitil, Prof. Dr. Tuncay Yiğit ve Taşkın Koçak’ın konuşmacı olarak katıldığı sempozyumda “İslam Hukuku Araştırmalarına Zemin Oluşturması Açısından Yapay Zeka” konusu tüm yönleriyle ele alındı.