KURAKLIK DEPREMİ!’ Erol Kesici, suya dikkat çekti
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’ toplantısında konuşan Erol Kesici, ‘susuzluğa, kuraklık tehlikesine!’ dikkat çekti
6 Şubat 2023 Maraş depremleri, yaşanan büyük felaket sonrası, yeni deprem tedbirleri, hazırlık çalışmaları kapsamında, geçtiğimiz cuma günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli’nin ilk toplantısı ünlü bilim insanlarının da katılımıyla İstanbul’da yapıldı.
Toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Yeni yerleşimleri planlarken şehirlerimizin yönünü mümkün olduğu kadar ovalardan dağlara, zemini sağlam yerlere döndürüyoruz. Yatay mimariden taviz vermeyeceğiz” dedi.
İstanbul’da bilim ağırlıklı, bilimsel tavsiyelerin öne çıktığı bu organizasyona, bölgemizin yakından tanıdığı bilim insanlarından biri olan Erol Kesici de katıldı.
Türkiye’nin önde gelen su, göl uzmanlarından, başta; Göller Yöresi olmak üzere Burdur ve Salda Gölleri hakkında yaptığı çalışmalar ve uyarılarla medyada yer alan isimlerden biri olan, gazetemizde de hazırladığı özel makalelerle gündem, kamuoyu oluşturan Erol Kesici, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı toplantıda, görüşlerini dile getirme fırsatı buldu.
Kesici konuşmasında, “susuzluk, kuraklık” tehlikesine bir kez daha dikkat çekerken, “kuraklık depremi” benzetmesinde bulundu.
Ülkemiz yarı-kurak ve kurak iklime sahip…
Kurak alanda, iklimde SULAK TARIM YAPMAKLA, SUSUZ KALMAKTAYIZ!
OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK YAŞANMAKTA!..
KURAKLIK DEPREMİ!..
Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’nde ‘Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Toplantısı’nde konuşan Erol Kesici şunları söyledi:
“Bu asırda, asrın felaketini ve asrın acısını yaşamaktayız. Başımız sağ olsun…Birliktelikle, sorunlar çok daha kolay çözülecek inancındayım.
Risk zarara uğrama tehlikesidir ve zarara uğramadan alınması çok önemlidir.
Suyun sesini de duymalıyız…
Eşyanın, paranın bağışı olur, ama suyun bağışı yok… Su yok…ki!
Suyu üreten tek kaynak doğa…Suyun varsa yağışın, iklimin, gıdan, sağlığın, huzurun var. Su kanunu çıkarılmalı ki, çok bağlılıktan kurtulsun…
Yağmuru beklemekle, kuraklık sorunu çözümlenmez…
Suyun diğer önemli sorunu kirlilik… Sudan bulaşan hastalıklar, salgına dönüşebilmekte!.. Su kirliyse her şey kirli… Evsel kullanımda su oranı10 tarımda 80, su tasarrufu öncelikle tarımda olmalı, modern tarımla bu oran 40 düşürülebilir.”