İKK, ücretsiz ‘deprem güvenlik oranı tespiti’ yapacak

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İl Koordinasyon Kurulu’ndan ‘deprem güvenlik oranı tespiti’

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu yeni yönetiminin 3. toplantısında; Burdur’un depreme hazırlığı ile ilgili konular masaya yatırıldı.

Acil olarak depreme dayanıksız yapı stokunun şehir merkezinde öncelikli olarak belirlenmesinin önemi vurgulayan TMMOB İKK yönetimi; “2000 yılı öncesi inşa edilen yapıların adrese dayalı risk sıralamasının yapılmasına yönelik, binalarda deprem dayanıklılığı ile ilgili ön keşif yapma hazırlığında olduklarını ve gerekli teçhizatın temin edilmesinden sonra vatandaş talepleri doğrultusunda kısa süre içerisinde ön keşif işlemlerinin ücretsiz bir biçimde başlatılacağı bilgisini tüm halkımıza duyurmuştur.” bilgisine yer verdi.

Bina incelemelerinin nasıl yapılacağı ile ilgili de bilgi veren TMMOB İKK yönetimi uygulamanın kısaca tarifini aşağıdaki şekilde maddelendirdiler.

Kolon sıvasının kaldırılarak beton yüzey sertliğini ölçmek amacıyla beton çekici okuması,

Kolon betonunun sıyrılarak donatı çapı ve korozyon belirlemesi,

Duvar tarama cihazı ile kolon-perde donatı aralıklarının belirlenmesi,

Düzensizlik durumlarının ve bina dış ölçülerinin tespiti şeklinde işlemler yapılarak veriler toplanacak ve bu veriler bir algoritma ile analiz edilerek her bina için ‘’DEPREM GÜVENLİK ORANI’’ tespit edilecektir.

İKK yönetimi; bu oran ile binaların risk durumlarının ortaya konulacağını bildirirken; “yapılan ön çalışmayla, Kentsel Dönüşüm Yasasından faydalanamayacak olup, yasadan faydalanmak için sonrasında ayrıntılı analiz yaptırmanız gerekecektir. Kentsel dönüşüm yasasına istinaden performans analizi yaptırmak için: 6306 sayılı Kanun kapsamında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının lisanslandırdığı internet sitesinde (https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar) yayımlamış olduğu ve bu tür incelemeler için yetkilendirilmiş kamu kuruluş ve özel firmaların listesi mevcuttur. Bu listede bulunan firmalar aracılığıyla mevzuatta belirlenen şekilde deprem dayanıklılık testini yaptırabilirsiniz. Çıkacak sonuca göre gerekli işlemler için belediyelere müracaat etmeniz gerekmektedir” bilgilerini de paylaştılar.