KOZAĞAÇ’TA 22. DOMATES VE YAYLA ŞENLİĞİ
Kozağaç Köyü Muhtarlığı tarafından düzenlenen 22. Domates ve Yayla Şenliği dün vatandaşlara verilen ikram ve mahalli sanatçıların sundukları Yöresel Türk Halk Müziği Konseri ile başladı.
Bugünde Kozağaç Domates ve Yayla Şenliğinin açılış programı yapıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile gerçekleşen açılış programında protokol konuşmaları yapıldı.
Vali Ali Arslantaş, Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, Milletvekili Yasin Uğur, Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Çavdır Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan, Köy Muhtarı İbrahim Mıhladız ve Koz-Der Dernek Başkanı Osman Özkan tarafından yapılan konuşmalar sonrası şenliğin yapılmasında destek verenlere plaket takdimi oldu.
Mahalli Sanatçı Yusuf Gök, Sabri Özdemir ve torunu Sabri Özdemir tarafından Kozağaç Curası eşliğinde yöreye ait ezgiler seslendirildi. Açılış programı sonrası şenliğe katılanlar Mahalli Sanatçıların ve Türk Halk Müziği Sanatçılarının verdiği konser ile gün boyunca eğlendi.
Vali Arslantaş yaptığı konuşmada şunları söyledi; “Kozağaç ekonomisinin temelini tarım ve hayvancılık oluşturmaktadır. 1950’li yıllardan itibaren başta Aydın ili olmak üzere Kaş, Finike, Kumluca gibi sahil yerleşkelerine mevsimlik işçi olarak giden Kozağaçlılar, buralarda öğrendikleri seracılık faaliyetlerini Kozağac’a taşıyarak köyün iktisadi kaderine tesir etmişlerdir. Onların dikkati ve çalışkanlığı sayesinde sera altı üretimle tanışan Kozağaç’ın çehresi değişmiştir.
Göç verme oranı özellikle domates seracılığının gelişimiyle birlikte azalmış ve hatta tersine göçler başlamıştır. 2011 yılında başlayan sera altı domates yetiştiriciliği günümüzde tüm hızıyla devam etmektedir. Bölgede yetiştirilen tarım ürünleri arasında domates kendisine ikinci sırada yer bulmaktadır. Kozağaç’ta yıllık ortalama 10.000 ton civarı domates üretimi yapılmakta olup üretimin arttırılması için hem girişimcilerimiz hem de devlet kurumlarımız el birliğiyle gayret sarf etmektedir. Belen, Depo ve Saray mahallelerinde yaşayan her bir Kozağaçlı refahın üretimde olduğu bilincine erişmiştir. Üreterek büyüyeceğimiz gerçeğini en iyi kavrayanların, bir parça gayretle her şeyin değişebileceğine yakından şehadet eden Kozağaçlılar olduğuna şüphe yoktur.
Kültürel belleğin canlı tutularak geleneğin gelecek nesillere aktarılmasında tertip ettiğiniz şenliğin ehemmiyeti görünenin çok ötesindedir. Türklüğün halis nüvesi göçer yörük ailelerinden birkaçının yerleştiği su başında, koz ağaçlarının çok olmasından sebep ismini alan beldemizde bu nevi bir şölen düzenlenmesi, ahalinin geleneğine olan sadakatinin nişanesidir.
Merhum Belediye Başkanı Mehmet Şentaş’ın gayretleriyle 1997 yılında başlatılan bu festival pratikte dışa çok göç veren bir yerleşim biriminin hemşehrilerini bir araya getirip kaynaştırma ve ata yurdunun ziyaret edilerek sıla-i rahime vesile olma faydası gösterse de şahsen bu nevi teşebbüslerin toplumsal bilinçaltının tezahürü olduğu kanaatindeyim. Göç destanında konu edinildiği üzere vatanın her bir karış toprağının vazgeçilmez olduğunun bilincini tüm benliğinde hisseden Kozağacın ahde vefalı evlatlarının, nereden geldiğini hatırlamak ve nereye gideceklerine dair yön tayinini yapmak için buldukları bu muteber usulü yalnızca takdir edebilirim.
Sözlerimi husule erdirirken bizleri bir araya getirmede emeği ve gayreti olan herkese teşekkür ediyorum. Şenliğiniz kutlu, şadlığınız daim olsun”
Şenliğe başta Vali Ali Arslantaş, Milletvekili Bayram Özçelik, Milletvekili Mehmet Göker, Milletvekili Yasin Uğur, Çavdır Kaymakamı Mustafa Nevzat Mercan, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Mustafa Güder, İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, belediye başkanları, siyasi parti il başkanları ve vatandaşlar katıldı.