Göl yeniden su tuttu, flamingolar geri geldi

Karamanlı ilçesinde bulunan, Göller Yöresi’nin önemli sulak alanlarından biri olan ve kuraklık nedeniyle geçtiğimiz yıllarda kuruyan Karataş Gölü, bu yıl yağan yağmurlarla birlikte yeniden su tutmaya başladı. Gölün yeniden sus tutmasıyla birlikte birçok canlı hayvanda Karataş Gölü’ne geri döndü.

Karamanlı Ovası’nda 1190 hektar büyüklüğündeki tatlı su gölü olan ve uluslararası sulak alanlar listesinde yer alan göl, 1985’te yaban hayatı koruma alanı ilan edildi. Göçmen kuşlar için önemli besin ve yumurtlama alanı olan, tatlı su balıkçılığı ve sulamayla bölgeye ekonomik gelir sağlayan göl, son yıllarda yeterli yağışın düşmemesi, yer altı sularının çekilmesi ve iklim değişikliğinin etkisiyle yaşanan kuraklıktan etkilenmişti. 2020 yılında suyunun büyük bölümü azalan Karataş Gölü, 2021 yılında ise tamamen kurumuştu. Bu yıl yağan aşırı yağmur yağışlarıyla birlikte göl tekrardan su tutmaya başladı.

Gölün yeniden sus tutmasıyla birlikte birçok canlı hayvanda Karataş Gölü’ne geri döndü. Karataş Gölü’nün yeniden su tutması bölge halkının da yüzünü güldürdü.