Burdur Patili Kalpler’den Gebze'deki Hayvan Katliamına Sert Tepki

Burdur'da hayvan hakları savunuculuğuyla bilinen gönüllü hareket Patili Kalpler, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki belediye hayvan barınağında yaşanan acı olaya dair sert bir açıklama yaptı.

Burdur'da hayvan hakları savunuculuğuyla bilinen gönüllü hareket Patili Kalpler, Kocaeli'nin Gebze ilçesindeki belediye hayvan barınağında yaşanan acı olaya dair sert bir açıklama yaptı. Sosyal medyada ve haber sitelerinde yayılan videolarda, Gebze Belediyesi’ne ait barınakta onlarca kedi ve köpeğin ilaçla öldürüldüğü, hatta bazı poşetlerdeki hayvanların acı içinde nefes alarak hayatta kalmaya çalıştığı görüntüler büyük yankı uyandırmıştı. Hayvanların, belediye çalışanları tarafından canlı veya cansız halde çöp poşetlerine konularak belediye konteynerlerine atıldığı kaydedildi.

Patili Kalpler’in açıklamasında, olayın derin üzüntü ve endişeye neden olduğu vurgulandı. Gönüllüler, "Bu katliam hepimizi derinden üzmüş ve endişelendirmiştir. Katliamın gerçekleştiği günden bu yana hepimiz #gebzedekatliamvar diyerek ağlıyoruz ve yanıyoruz" ifadeleriyle tepkilerini dile getirdiler.

Kanunlara Aykırı Davranışlar ve Hukuki Talepler

Açıklamada, hayvan haklarını düzenleyen 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na atıfta bulunularak, bir hayvanı kasten öldüren kişilere altı aydan dört yıla kadar hapis cezası verilmesi gerektiği hatırlatıldı. Suçun birden fazla hayvana karşı işlenmesi durumunda cezanın yarı oranında artırılması gerektiği ve bu suçların veteriner hekimler veya hayvan koruma görevlileri tarafından işlenmesi durumunda da cezaların ağırlaştırılacağı belirtildi.

Patili Kalpler, hayvanların barınak yönetmeliklerine aykırı olarak usulsüz bir şekilde öldürüldüğünü ve Türk Ceza Kanunu’nun 196. maddesi gereğince bu kişilerin yargılanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kamu sağlığını da tehdit eden bu uygulamaların Türk Ceza Kanunu’nun 181. maddesine göre çevreyi kasıtlı olarak kirletme suçunu oluşturduğu ifade edildi.

Masum Canların Acı Sonu

Patili Kalpler, açıklamasında şu ifadelere de yer verdi: "Masumiyetleri, salladıkları kuyrukları, insanlara olan saf inançlarıyla zehirlenip çöpe atılacaklarını bilmeden onlarca savunmasız canlı katledilmiştir. Gebze Belediyesi’nin yaptığı açıklamada ölen hayvanların trafik kazasında hayatını kaybettiği iddia edilmiştir. Ancak görüntülerde, zehirin etkisiyle titreyen hayvanlar, boğulmanın etkisiyle dilleri moraran canlarımız vardı."

Barınakta poşetler içinde bulunan yavru kedi ve köpeklerin yanı sıra, anne kediler ve köpeklerin de katledildiği bu olay, toplumun hayvan hakları konusundaki duyarlılığını bir kez daha sorgulattı. Patili Kalpler, bu vahşete göz yumanların ve gerçekleştirenlerin yargı önünde hesap vermesini talep ederek, “Vicdanın kabul etmediği bu zulme sessiz kalmak istemiyoruz” dedi.