Yassıgüme Köyü'nde Üretici İsyanı:

Burdur’un YassıgümeKöyü'nde 34 yıldır üreticilik yapan Mehmet Sezen, köydeki pazaryeri ve üretici sorunlarına dikkat çekti. Sezen, köydeki üreticilerin yaşadığı zorlukları dile getirerek, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

Burdur’un Yassıgüme Köyü'nde 34 yıldır üreticilik yapan Mehmet Sezen, köydeki pazaryeri ve üretici sorunlarına dikkat çekti. Sezen, köydeki üreticilerin yaşadığı zorlukları dile getirerek, yetkililerden yardım beklediklerini söyledi.

“Bizi Kuyunun İçine Attılar”

Sezen, yıllar önce köyün yol kenarında bulunan eski pazaryerinin, asfalt yol yapımı sırasında köyün iç kısmına taşındığını ve burada yaşadıkları sorunları şu sözlerle anlattı:

"Özel İdare buraya yeni binalar yaptı ama bizi yol kenarından alıp çukur bir alana taşıdılar. Kimse buraya gelmiyor, yol kenarında değiliz. Eski yerimizde ticaret yapabiliyorduk, fakat şimdi kimse uğramıyor, müşteri yok. Çukurda kaldık, rüzgar bile esmiyor. Yol kenarına bir giriş yolu bile yapılmadı."

  Kendi Ürünlerini Satıyorlar, Ama Müşteri Yok

Mehmet Sezen, pazarda sattıkları ürünlerin çoğunu kendilerinin yetiştirdiğini belirterek, üzüm, kapari, pekmez, kayısı kurusu, badem ve domates kurusu gibi ürünleri sunduklarını söyledi. Ancak müşteri sayısının yetersiz olduğunu ve günden güne işlerin daha kötüye gittiğini ekledi:

"Burada sabahtan akşama kadar oturuyoruz, ancak bazen sadece iki müşteri geliyor. Ürünleri kendimiz yetiştirip satıyoruz ama satış yapamıyoruz. İnsanlar artık kredi kartı ve dijital ödeme kullanıyor, bizde bu imkanlar yok."

 

Fiyatlar Pazara Göre Ayarlanıyor

Ürünlerin fiyatlarını pazar fiyatlarına göre belirlediklerini söyleyen Sezen, adil bir fiyat politikası izlediklerini belirtti: "Pazarda ne fiyat varsa biz de onu takip ediyoruz. Fiyatları keyfi belirlemiyoruz. Ancak ne yaparsak yapalım müşteri çekemiyoruz."

Tarım İl Müdürlüğü'ne Eleştiriler

Sezen, özellikle Tarım İl Müdürlüğü’nden destek göremediklerinden yakındı ve şikayetlerini şu sözlerle dile getirdi: "Bizim burada suyumuz yok, bağlarımız susuzluktan kuruyor. Tarım İl Müdürlüğü'nün gelip de bize bir çözüm sunmasını bekliyoruz. Suya dayanıklı mahsullerle ilgili öneri getiren yok. Mısır ekiyorlar ama su yok. Yetkililer ilgilenmiyor."

Çift Yönlü Yol ve Çözüm Talepleri

Sezen, pazaryerinin çift yönlü yol üzerinde bulunmasına rağmen bir giriş yolunun olmadığını ve bu durumun satışları olumsuz etkilediğini vurguladı: "Sadece Burdur yönünden gelenler pazarı görüyor, karşı istikametteki sürücüler ise hiç fark etmiyor. Giriş yolu yapılması gerekiyor. Akşama kadar sadece 10 araç geçiyor, bazen hiç kimse gelmiyor. Burada 10 satıcı var, herkes ekmek parası kazanmak için uğraşıyor ama işler kötü."

"Sesimizi Duyun"

Mehmet Sezen, yetkililere çağrıda bulunarak, üreticilerin durumuna dikkat çekilmesini istedi: "Sesimizi duyurun, yetkililer gelsin baksınlar. Buraya harcanan emeğe, verilen binalara baksınlar. Biz çukurda mıyız, yoksa başka bir yerde mi yaşıyoruz? Ürünlerimiz kuruyor, rüzgar bile esmiyor burada. Yetkililer bir an önce çözüm bulmalı."

Yassıgüme Köyü üreticileri, seslerinin duyulmasını ve pazaryeri sorunlarına çözüm getirilmesini umut ediyor.