BURDUR’DA SİGARA İLE ETKİN MÜCADELE

Burdur’da basın mensuplarına tütün bağımlılığı hakkında eğitim verildi.

Burdur İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarına tütün bağımlılığı hakkında eğitim verildi.

Psikolog Burak Üstün ve Sosyal Çalışmacı Ahmet Sadık Altınay tütün bağımlılığı alanında yapılan eğitimler ve çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Psikolog Üstün, eğitimlerin kamu kurumları ve STK’larda da devam edeceğini belirtti. Eğitimde basın mensuplarına sigarayı bırakmak isteyenler için geliştirilen ‘Bırakabilirsin’ ve ‘Yeşil Dedektör’ mobil uygulaması tanıtılırken sigaranın zararları hakkında bilgiler verildi.

“Sağlık Bakanlığı’nın sigarayı bırakmaya yönelik çalışması var”

Psikolog Burak Üstün, “Tütünün zararlı olduğunu günümüzde herkes biliyor bunun farkındayız. Zaten ortamda da sigara içen kişi sayısı çok azmış. Çok sevindirici, çok mutlu edici bir durum. Bizim Sağlık Bakanlığımızın başlatmış olduğu bir çalışma var. Sigarayı bırakmaya yönelik özendirici, sigaranın zararlarını anlatan ve bunun sadece sigara kullanan kişiye değil, çevresindekilere de zararlarını anlatan bir çalışma söz konusu. Pasif içicilikte çevrede sigara içiliyorsa onun dumanından çevresindeki kişilerde etkilenebiliyor. 8 saat boyunca sigara dumanına maruz kalmış bir insan, 1 paket yani 20 adet sigara içmiş şekilde tütün dumanına, zararlı dumanlara maruz kalıyor. Fakat dumanla ilgili zararı birçoğumuz biliyoruz. Bu odada sigara içilmiyor. Ama bu odada sigara içildiğini varsayalım buradaki özellikle koltuklarda veya perdelerde o koku siniyor. Bu koku sadece sinmekle kalmıyor, kötü nahoş bir kokudan ziyade oraya yerleşen partiküller içerisindeki zehirli gazlar, dumanlar sürekli olarak salımına devam ediyor. O ortamda bulunan herkes uzun bir süreçte bu zararlı dumana maruz kalıyor. Pasif içicilikten anladığımız durum sadece o ortamda bulunmak değil, daha sonra o maddelere, halılara, perdelere, mobilyalara da sindiği için etkileyebiliyor.” dedi.

“Bırakabilirsin’ ve ‘Yeşil Dedektör’ uygulamaları”

Psikolog Üstün, “Bakanlığımız sigarayı bıraktırmaya yönelik bırakabilirim, yapabilirsin sloganı hayata geçirdi. Bu gerek sosyal medyada gerekse diğer bağlantılarda duyuruldu. Yeşil Dedektör mobil uygulaması, Türkiye genelinde, kapalı mekânlarda tütün mamulleri (sigara, nargile, puro) kullanımını ihlal eden işletme ve müşterilerin ihlallerini azaltmayı amaçlayan bir mobil uygulamadır. Yeşil Dedektör 2008 yılında yürürlüğe giren kapalı mekânlarda tütün mamulleri (sigara, nargile, puro) kullanım yasağına uyulmasını sağlamak, ihlallere karşı toplumda farkındalık oluşturarak tütün mamulleri (sigara, nargile, puro) kullanmayan vatandaşlarımızın haklarını korumak ve yasal hakları konusunda bilinçlendirmek amacıyla geliştirilmiştir. Sigarayı bırakmak isteyenler için geliştirilen bırakabilirsin uygulamasını var. Ücretsiz olarak cep telefonlarına ve tabletlere indirilebilen ‘Bırakabilirsin uygulaması’; sigara bırakma hedefinin konulma aşamasından, yaşanan zorlukların raporlanmasına kadar pek çok kolaylık sağlıyor.” diye konuştu.

Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel ve basın mensupları, Psikolog Burak Üstün ve Sosyal Çalışmacı Ahmet Sadık Altınay ‘a bilgilendirmelerden dolayı teşekkür etti.