Burdur'da ceviz ezmesinin tadı kaçtı

Burdur'un coğrafi işaretli tatlısı olan ceviz ezmesini son görülen zamlardan sonra Burdurlar bile alamaz oldu.

 

Ceviz ezmesinin maliyetini artması nedeniyle ceviz ezmesi üreticileri zam yapmak zorunda kaldılar. 

Burdur'da Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi son sınıf öğrencisi olan, isminin açıklamasını istemeyen bir öğrenci iki sene öncesine kadar her tatilde memleketine hediye olarak ceviz ezmesi götürdüğünü söyledi. Ekonomik sıkıntılardan dolayı ceviz ezmesi alamadığını söyleyen öğrenci, “Bir zamanlar ceviz ezmesini 50-60 liraya alıyorduk. Her tatile gidişimde aileme akrabalarıma hediye olarak alıp götürebiliyordum. Şu an fiyatı 150- 200 lira ve maalesef ceviz ezmesi alamıyoruz. Keşke fiyatı daha uygun olsa ve Burdur'un ceviz ezmesi herkes tarafından bilinse” dedi. 

Ceviz ezmesinin fiyatından dolayı alamadığını söyleyen Burdurlu bir vatandaş ise, ‘Burdurlular bile alıp yiyemiyor öğrenci nasıl alsın’ diye sitemde bulundu. 

Ceviz ezmesinde kullanılan hammaddenin maliyetinin geçen yıl oranla çok fazla arttığını belirten Süreyya Efe firmasının sahibi ceviz ezmesi üreticisi Ali Efe “Geçen sene 120 liraya aldığımız ceviz içi bu sene 220 lira oldu, yine şekere birçok defa zam geldi, irmik fiyatlarını zaten hiç sormayın. Biz de mecburen 130 liraya sattığımız ceviz ezmesini şimdi 160 liraya satıyoruz.” dedi. 

Ceviz ezmesi adı altında her satılan ürünün ceviz ezmesi olmadığını vurgulayan Ali Efe, “Çünkü Ticaret Odasının belirttiği oranda yani bir kilo irmiğe 700 gram ceviz tarifine göre ceviz ezmesi yapılırsa ancak kurtarıyor bu fiyatlara. Gerçek bir ceviz ezmesinin ceviz oranı en az 700 gram olması lazım. Biz ise ceviz ezmemizde 750 gram ceviz kullanıyoruz, o yüzden bu kaliteyi bilen müşterilerimiz bizi tercih etmeye devam ediyorlar. Daha az ceviz kullanıp daha ucuza ceviz ezmesi adı altında satış yapanlar var. O sattıkları ürün coğrafi işaret alan hakiki ceviz ezmesi değildir. Bu durum ile ilgili de bir çalışma yapıldığını belirtilen şartlara uymayan ceviz ezmelerinin ambalajlarında coğrafi işaret ve ceviz ezmesi yazılamayacak” şeklinde konuştu.