AĞUSTOS AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Burdur Belediyesi Ağustos ayı Meclis toplantısı yapıldı.

Burdur Sultanderesi Hizmet Binası – Fen İşleri Kampüsü toplantı salonunda yapılan Meclis toplantısında toplam 9 gündem maddesi görüşüldü.

Meclis toplantısında gündem maddelerine geçilmeden Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, açılış konuşmasında Burdur Belediyesi’nin yaptığı faliyetler hakkında meclisi bilgilendirdi.

“Yangın söndürmede kendimizi daha da güçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum”

Başkan Ercengiz, konuşmasında; “Ülkemiz belki Anadolu tarihinin en büyük yangınını yaşamakta.Maalesef binlerce hektarlık alanımızı kaybediyoruz.Mevsimsel kuraklığın ve küresel ısınmanın da bizim açımızdan olumsuz katkıları belki bir sabotaj ihtimaliyle birleşince maalesef çok büyük bir yangını neredeyse ülkemizin batısından başlayıp güneyinin bütün sahillerini kapsayacak şekilde hatta iç kesimlerde sınırımıza kadar dayandığı, sınır köylerimizden birinde birkaç evin hasar gördüğünü, yangına karşı her türlü tedbiri almamıza rağmen yangını çok yakınımızda hissetiğimizi ifade etmek istiyorum. Şunu gördük ki bizler insanoğlu olarak her türlü önlemi, tedbiri almak zorundayız. Yangın bir kıvılcım tanesiyle, bir yıldırım ateşiyle ya da insan oğlunun dikkatsizliğiyle ya da maksatlı ve kasıtlı olarak yakması sonucu olabilir. Bunu engelleme şansımız çok zor. Ancak tedbirlerimizi, önlemlerimizi alıp yangın söndürmede kendimizi daha da güçlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Hatta dün akşam sosyal medya hesabım üzerinden bir paylaşım yaptım, Büyükşehir Belediyelerinin bütçelerini de göz önünde bulundurarak bence Büyükşehir Belediye envanterlerinde mutlaka birer söndürme uçağının bulunması gerektiğine inanıyorum. Türkiye’de 30 büyükşehir, bütçesi uygun olan 10 büyükşehir belediyesinin 10 tane uçağı alması halinde kayıplarımız en aza indirgenecektir. Çünkü sadece ağacı değil oradaki habitatı, oradaki tüm canlı varlığını ve bölgenin endemik bitki, hayvan dokusunu hatta iklimlenmesini değiştirebilecek bir sonuçla karşı karşıyayız.Gerçekten bu hasarı ülkemizin evet bir ağaçlandırma kampanyası ya da yapılacak başka yollarla ki yardımlaşmanın en üst düzey de yaşandığı durumlardan birini görüyoruz, seviniyoruz. Ancak bu hasarı gidermek çok kolay değil. Gerçekten çok büyük hasar. Daha da bitmiş değil. İnşallah en kısa zamanda şu anda yanan yerlerde sönüp yeni yerlerin yanmasına engel olunur ve ülkemiz bu belayı da daha fazla kayıpla sonuçlanmadan bitirmiş olur diye düşünüyorum.” dedi.

“İçme suyu havzamızdaki tarım politikalarının topyekün gözden geçirilmesini istirham ediyorum”

“İçme suyu ile ilgili son birkaç gündür yine sorunumuz başladı. Kasım 2020’de İnsuyu havzasındaki bölgede açtırdığımız sondaj kuyuları 87 metredeydi. Geçtiğimiz gün o kuyunun da boşaldığını gördük. Bu konuda da birkaç şey söylemek isterim; Şu anda bir içme suyu barajımız olmadığına göre, şu anda su kaynağı olarak yeraltı suları ve bununda toplanma ve alınma bölgesi olarak İnsuyu ve Gökpınar havzası olduğuna göre o bölgenin acilen sulu tarımdan uzaklaştırılması gerekiyor. Çünkü 49 yaşındayım kendimi bildim bileli o bölgenin her zaman suyunun çok olduğunu biliriz. Ama son birkaç yıldır hızla yer altı sularında önemli bir çekilme var  bunun temel nedenlerinden bir tanesi de havzanın yılın sadece bir mevsimde değil dört mevsiminde tarıma başlaması olduğunu düşünüyorum. Örtü altına alınmış tarım, ziraat faaliyetleri o bölgenin suya ihtiyaç duyan bitki örtüsünün tercih edilmesi örneğin fasulye, domates, mısır bittikten sonra da çok farklı su tüketen bitkilerin o bölgede ekilip, dikilmesinin o bölgenin su kaynaklarını, yeraltı kaynaklarını hızla tüketmesine neden oldu. Bir kere daha hatırlatmak isterim, 2014 yılında Gökpınar havzasında sadece 7 metreden artezyenle su çıkardığımız Gökpınar içme suyu kuyuları şu anda 45 metre de ki DSİ tarafından yapılan projeksiyon ve projeleme çalışmalarının neticesinde saniyede 375 litre su alabilmemizi hesaplayarak yapılan çalışmalarda şu anda 122 litre su alabiliyoruz. Yetmediği için İnsuyunda birkaç yere daha pompa ilave ettik, açtık. Bakın en son açtığımız pompa 87 metredeydi dün o pompa stop etti. Kuyuda su kalmadı. 24 saattir arkadaşlarımız aralıksız sondaj çalışmasına devam ediyor. 120 gerekirse 150 metreye gideceğiz ama bu çözüm değil. Bu nedenle de suyumuzun daha etkin tüketilmesi ve bölgedeki tarım politikalarının özellikle en acilen içme suyu havzamızdaki tarım politikalarının topyekün gözden geçirilmesini istirham ediyorum. Bugün meclis salonundan bu çağrıyı da tüm yetkililere yapmak istiyorum. Zira bakın içme suyumuz sadece şu anda tankımızda kalan 25 hacimde su var. Ana 10 binlik depo boşaldı, 4 binlik depomuzunda 25’I dolu. Yüksek katlara şu anda su veremiyoruz. Vatandaşımızın suya olan ihtiyacı doğal olarak yaz ayı nedeniyle fazla. Bu anlamda da vatandaşıma bir uyarıda ve çağrıda bulunalım. Mümkün olduğu kadar evimizin önünde araç yıkamayı bırakmamız lazım. Diğer taraftan balkon yıkanması, suyun gereksiz yere tüketilmesi, hatta ve hatta Burdur kırsalında yapılan tarımında farklı bir modellemeyle değiştirilmesini kayıtlara geçmesi için yüksek sesle ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Başkan Ercengiz’in konuşmasının ardından gündem maddelerine geçildi.

“Burdur’a hibe edilen otobüsler meclisten geçti”

Gündem de görüşülen; “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı ESHOT Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan 35 ELZ 04, 35 ELZ 14, 35 ELK 94, 35 KC 347, 35 KC 412, plakalı 2001 model 0345 körüklü mercedes tip otobüsler ve 35 KN 364, 35 LN 615, 35 LN 622 plakalı 2004 model BMC belde CB 260 tipi otobüslerin Taşınır Mal Yönetmeliğinin 31. Maddesi ile (1) sayılı taşınır mal yönetmeliği genel tebliği esasları gereğince belediyemize bedelsiz olarak hibe edilmesi hususunun görüşülmesi” gündem maddesi oy birliği ile kabul edildi.

“Burdur Eczacılar Odası binası yapıalcak”

“54. Bölge Eczacılar Odasının talebi doğrultusunda, Eczacı Odası Binası yapılmak üzere Belediye arsası tahsis edilmesi ve karşılığında Belediyemizin uygun göreceği bir arsaya 54. Bölge Eczacılar Odası tarafından, Belediyemize Sosyal Tesis yapılması için protokol yapmak üzere Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz’e yetki verilmesi hususunun görüşülmesi” maddesi de görüşülerek oy çokluğu ile kabul edildi.

“Belediye personeline 25 indirim uygulaması gelecek aya kaldı”

“4736 sayılı kamu kurum ve kuruluşlarının ürettikleri mal ve hizmet tarifeleri ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında kanunun 1. Maddesi gereğince, bütçe içi işletme bünyesinde faaliyet gösteren Cumhuriyet Yaşam Merkezi Ücretleri (düğün salonu), Serenler Otel ücretleri( konaklama, restoran, düğün salonu), El Sanatları Merkezi ücretleri ( restoran), ve İstasyon Çay Bahçesi ücretlerinde (otopark ücretleri ve alkollü içecekler hariç olmak üzere) Belediye personeline 25 indirim uygulanması hususunun görüşülmesi” maddesi görüşülerek bir sonraki toplantıya havalesi oy birliği ile kabul edildi.

“İçme suyu ücretlerine 25 zam”

Meclis gündemine ek gündem maddesi olarak sunulan; “Dünya da yaşanan küresel iklim değişikliği nedeniyle tarımda yaşanan su tüketimi artmış ve bu nedenle İnsuyu ve Gökpınar havzalarındaki depolar da su yetersiz duruma gelmiştir. Bu güne kadar halkımıza hizmet vermek amacıyla çevre illere nazaran en ucuz suyu kullandırmaya çalışsakta enerji maliyetleri 25 oranda artmış olması maliyetlerimizi o oranda arttırmıştır. Bu bedel belediye öz sermayesinden karşılanmaya başlanılmış bu nedenle de Aralık ayında görüşülecek olan ücret ve tarifeler belirleninceye kadar içme suyu ücretlerine zam yapılması hususu” görüşüldü.

Başkan Ercengiz, bu gündem maddesi hakkında; “Sadece enerji maliyetleri 25 arttı ki 1 milyon 583 bin lira gibi rakam bu yılın ödeme tahakkukuna DSİ tarafından tahakkuk ettirilerek ödenmesi konusunda bize yazı gönderildi. Ödemememiz halinde İLBANK katılım paylarımızdan alacaklarını ifade ettiler. O bizim borcumuz ödeyeceğiz. Bu tesis Burdur’a yapıldıysa yapandan, edenden, emeği geçenden Allah razı olsun. İnşallah kullanabiliriz. Bu borcu ödeyeceğiz. Bakın böyle bir borç maliyeti de bindi üstümüze tüm bunları bir kenara bıraktık. 7-8 metreden su çıkarırken şu anda 87 metrede suyumuzu kaybettik.  Enerji maliyetleri oranladığımız zaman sadece 25 zam bile değil. Suyu 85-100 metreden çıkartmanın maliyetinin de 40 metreden çıkartmaktan daha fazla olduğunu sizler takdir edersiniz. Biz normalde bu yıl Aralık ayında zam yapmamıştık suya. Çünkü pandemi nedeniyle vatandaşımızın suya daha çok ihtiyacı olduğunu, suyu kullanmasını ancak şu anda su da ciddi bir sıkıntımız var. Suyun ucuz olması nedeniyle de vatandaşımız suyu hoyratça kullanıyor. Belki bu anlamda da caydırıcı olabilir mi diye düşündük. Arkadaşlarımız böyle bir teklifte bulundu.” dedi.

AK Parti Belediye Meclis Üyesi Cihat Çavuşoğlu, gündem maddesinin komisyona sevk edilmesinde fayda olduğunu belirtti.

Başkan Ercengiz; “Gerçekten çok büyük bir sıkıntı var. İçme suyu havzamız hızla tükeniyor. Bu yıl kurak da gidiyor. Küresel ısınma, iklim değişikliği tüm bu faktörlerde üst üste bindi. Ciddi bir sıkıntımız var. Hem bedelini karşılayabilmek Belediye hizmetleri açısından hem de suyun daha dikkatli kullanılmasını sağlama açısından uygun olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu. 

25 zam tüm tarifeye uygulanmak şartıyla oylamaya sunuldu ve oy çokluğu ile kabul edildi.

6 ana gündem ve 3 ek gündem maddesi olmak üzere toplam 9 gündem maddesi görüşülerek karara bağlanmasının ardından Belediye Meclisi 1 Eylül 2021 Çarşamba günü saat 14:00’da toplanmak üzere sona erdi.