Haber Detayı
27 Nisan 2021 - Salı 12:16
 
TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER Çiğ Süt Fiyatlarını Sordu
TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER Çiğ Süt Fiyatlarını Sordu
- Haberi
TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER Çiğ Süt Fiyatlarını Sordu

-TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER çiğ süt fiyatlarını sordu…

-Süt yem paritesi neden konuşulmuyor…

-Kaliteli sütün fiyatı daha yüksek olmalı…

TBMM İdare Amiri Dr. Mehmet GÖKER Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çiğ süt fiyatları ve süt-yem paritesi hakkında yazılı soru önergesi verdi.

Hayvancılık sektörünün temel ürünlerinden biri olan sütte son dönemlerde ciddi sorunlar yaşandığını belirten GÖKER, “Bu sorunların en önemlisi, çiğ süte verilen fiyatın maliyetlerin altında belirlenmesi sonucunda süt üreticilerinin karşı karşıya kaldığı mağduriyettir. Ulusal Süt Konseyi, son olarak 1 Mayıs-30 Haziran 2021 dönemi için çiğ sütte, A sınıfı için litre başına 2 lira 90 kuruş, B sınıfı için 2 lira 85 kuruş ve C sınıfı için 2 lira 80 kuruş referans fiyat açıklamıştır. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı bu iki aylık dönemde litre başına üreticiye 30 kuruş destekleme primi ödeyecektir” dedi.

Yem fiyatlarına da değinen CHP’li Vekil, “Bir çuval yemin 140-150 liralara kadar çıktığı ülkemizde çiğ sütün litre maliyetinin en üst fiyattan düşünüldüğünde dahi 3 lira 20 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir” diyerek üreticinin en önemli sorununa parmak bastı.

Çiğ süt fiyatını belirlemek için dünyanın her yerinde geçerli olan belli başlı birkaç kriter olduğunu belirten GÖKER, “Bunlardan en önemlisi süt-yem paritesidir. Yani 1 litre sütle ne kadar yem satın alındığına bakılır ve buna göre bir fiyat belirlenir. Dünyada kabul gören süt-yem paritesi oranı 1 litre süt ile en az 1,5 kilo yem alınabilir olmasıdır. Ancak ülkemizde söz konusu bu oran 1’e 1 olduğu için pek çok üreticimiz sektörden çıkmakta ve süt hayvanlarını kesime göndermektedir” dedi.

Son olarak, üreticilerimizin sütün analizi ile ilgili bazı endişeleri buluduğuna değinen CHP’li Vekil, “En yüksek kalite süt ile en düşük kalite süt arasındaki farkın 10 kuruş olması kaliteli sütü teşvik etmekten son derece uzak bir yaklaşımdır. Öte yandan, sütün analizinin kimler tarafından nasıl yapılacağı da ayrıca merak konusu olmaktadır” diyerek bakanlığa birtakım sorular yöneltti.

CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet GÖKER yazılı soru önergesinde şu sorulara yer verdi.

Ulusal Süt Konseyi'nin yeni dönemde çiğ süte verdiği fiyatı yeterli buluyor musunuz?

Yem fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarına aynı oranda yansımaması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bakanlık olarak süt-yem paritesine bakışınız nasıldır?

Kaliteli süte daha yüksek fiyat verilmesi ve kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için bakanlığınızca ne gibi tedbirler alınacaktır?

Sütlerin analizi kimler tarafından nasıl yapılacaktır?

Bakanlık olarak süt üreticilerini ve küçük süt işletmelerini korumak amacıyla almış olduğunuz herhangi bir tedbir var mıdır?

     TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

   Aşağıdaki sorularımın Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

 Dr. Mehmet GÖKER

Burdur Milletvekili

   Hayvancılık sektörünün temel ürünlerinden biri olan sütte son dönemlerde ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Bu sorunların en önemlisi, çiğ süte verilen fiyatın maliyetlerin altında belirlenmesi sonucunda süt üreticilerinin karşı karşıya kaldığı mağduriyettir. Ulusal Süt Konseyi, son olarak 1 Mayıs-30 Haziran 2021 dönemi için çiğ sütte, A sınıfı için litre başına 2 lira 90 kuruş, B sınıfı için 2 lira 85 kuruş ve C sınıfı için 2 lira 80 kuruş referans fiyat açıklamıştır. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı bu iki aylık dönemde litre başına üreticiye 30 kuruş destekleme primi ödeyecektir.

         Ancak, bir çuval yemin 140-150 liralara kadar çıktığı ülkemizde çiğ sütün litre maliyetinin en üst fiyattan düşünüldüğünde dahi 3 lira 20 kuruşun çok üzerinde olduğu ve çiğ sütün referans fiyatının maliyetleri karşılamaya dahi yetmediği açık bir biçimde görülmektedir.

         Diğer taraftan, çiğ süt fiyatını belirlemek için dünyanın her yerinde geçerli olan belli başlı birkaç kriter vardır. Bunlardan en önemlisi süt-yem paritesidir. Yani 1 litre sütle ne kadar yem satın alındığına bakılır ve buna göre bir fiyat belirlenir. Dünyada kabul gören süt-yem paritesi oranı 1 litre süt ile en az 1,5 kilo yem alınabilir olmasıdır. Ancak ülkemizde söz konusu bu oran 1’e 1 olduğu için pek çok üreticimiz sektörden çıkmakta ve süt hayvanlarını kesime göndermektedir.

         Son olarak, üreticilerimizin sütün analizi ile ilgili bazı endişeleri bulunmaktadır. En yüksek kalite süt ile en düşük kalite süt arasındaki farkın 10 kuruş olması kaliteli sütü teşvik etmekten son derece uzak bir yaklaşımdır. Öte yandan, sütün analizinin kimler tarafından nasıl yapılacağı da ayrıca merak konusu olmaktadır.

            Bu bilgiler ışığında;

1-      Ulusal Süt Konseyi'nin yeni dönemde çiğ süte verdiği fiyatı yeterli buluyor musunuz?

2-      Yem fiyatlarındaki artışın, çiğ süt fiyatlarına aynı oranda yansımaması durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

3-      Bakanlık olarak süt-yem paritesine bakışınız nasıldır?

4-      Kaliteli süte daha yüksek fiyat verilmesi ve kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için bakanlığınızca ne gibi tedbirler alınacaktır?

5-      Sütlerin analizi kimler tarafından nasıl yapılacaktır?

6-      Bakanlık olarak süt üreticilerini ve küçük süt işletmelerini korumak amacıyla almış olduğunuz herhangi bir tedbir var mıdır?

 

 

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: TBMM, İdare, Amiri, Dr., Mehmet, GÖKER, Çiğ, Süt, Fiyatlarını, Sordu,
Yorumlar
Haber Yazılımı