Koronavirüs salgını nedeniyle eğitim ve öğretime ara verilmesi ve 2020-2021 Eğitim ve Öğretim yılında da okulların açılmasının ertelenmesi nedeniyle okullara ulaşımda servis hizmeti veren esnaf büyük maddi kayıba uğradı. Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Durmuş Ceylan gazetemize yaptığı açıklamada, servis hizmeti veren esnaf kesiminin pandemi sürecinde maddi çıkmaza düştüğüne dikkat çekti.
Ülkemizde ilk koronavirüs vakasının görülmesinin hemen ardından insanların toplu halde buluna bileceği tüm alanlar Sağlık Bakanlığı’nın Tavsiyesi ve İçişleri Bakanlığının yayınladığı genelge doğrultusunda kafe, lokanta, AVM’ ler geçici süre ile kapatılırken ilköğretim ve orta öğretim ile yüksek öğretim kurumlarında eğitim öğretime ara verildi. Bu durum birçok esnafın çok zor günler geçirmesine neden oldu.
Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Durmuş Ceylan servisçilerin pandemi sürecindeki durumuyla ilgili gazetemize yaptığı açıklamada;
“Kamyoncular, kamyonetçiler, ticari taksi işletmecilerinin 90’ı odamıza kayıtlı. Pandemi sürecinden en çok etkilenen okul servis araçları, özel halk otobüsleri kullanan şoförlerimiz oldu. Çünkü bunların yolcu bindirme kapasiteleri 70 düşürüldü. Halk otobüsleri kalkış saatleri azaltıldı. Durumumuz çok zor. Çünkü bu arabayı kullananların maaşı, şoförün sigortası, aracın muayane ücreti, lastik parası, vergi dairesine ödenen yılda iki eşit taksitte motorlu taşıt vergisi var. Dolayısıyla kendi vergileri de var. Bunlar giderlerini çok zor çıkarıyorlar. Pandemiden önce iyiydi ama kazançları. Pandemi sürecinde bilhassa okul servis aracı kullananlar en zor dönemde olanlar.
Öğrenciler 2 gün gidiyor, 3 gitmiyor bilindiği üzere okula. Gitmediği günlerin parasını da devlet ödemiyor. Servisçilerin öğrenciyi okula getirdiği hangi günlerse o günler için ihale yapılmış. Şimdi onlarda mağdur durumdalar. Ne olacağı da kesin belli değil. Yarın bakarsın pandemi olayı daha da hızlanırsa, okullarda kapanırsa servis araçlarının hepsi de iş yapamayacak. Geçen dönemde 3-4 ay iş yapamadı okul serviscileri. Araç sahipleri öğrenci ihalelerini alırken devlete teminat ödediler. Bunlar ihale zamanında sözleşme yapılırken ödüyorlar ama okullar kapanan kadar teminat duruyor. Ama ödenekleri bile zor aldılar. Tekrar bir daha yatırdılar sözleşme için. Dolayısıyla şoför ihale almasam ne yapacağım diyor. İhaleye girmezsem boş yatacağım diyor. Ama hiçbir şoförde bu durumdan memnun değil. Çünkü bu salgından dolayı servişçiler mağdur durumdalar. Tarifeye uysalar da uymasalar da kendileri şu anda zarar ediyorlar. Çünkü öğrenci taşıma işi azaldı. Okul serviscilerinin, devlet tarafından en azından sigorta primlerini veya motorlu taşıt vergileri karşılanmalı. Bunları biz ne kadar dillendirsek de Sayın Vekillerimiz, Bakanlarımız bilecekler.
Esna Kredi Kefalet Kooperatifi’nden kredi alan şoförlerimiz var. Bunların da günü geldiği zaman nerden ödeyecek? Şoförler bu servis araçlarına güvenip ihaleleri aldı, onlarda geriye kalınca ödeme sistemleri takibe düştü. Yatıramayanlar da var içerisinde. Servisçiler, çok mağdur durumda.
Taksici esnafımız da 2014 yılından bu tarafa tarife ücreti verilmemişti. Bu sene yeni tarife ücretleri verildi. Yeni tarife ücretlerini şu anda uyguluyorlar. Şu ana kadar bir tepki yok kimseden. Çünkü akaryakıt zamları belli olmuyor. Bugün iniyor, yarın çıkıyor. Dolayısıyla SSK primleri, motorlu taşıt vergileri de arttı. Taksici esnafı da pandemi sürecinde gelirlerini zor karşılıyor.” dedi.
Kaynak: Burdur Gazetesi / Hatice Dursun
|