Haber Detayı
19 Şubat 2022 - Cumartesi 13:44
 
ŞEKER FABRİKASI’NIN BULUNDUĞU BURDUR’DA ESNAF, ŞEKER BULMAKTA SIKINTI ÇEKMEKTE
ŞEKER FABRİKASI’NIN BULUNDUĞU BURDUR’DA ESNAF, ŞEKER BULMAKTA SIKINTI ÇEKMEKTE
- Haberi
ŞEKER FABRİKASI’NIN BULUNDUĞU BURDUR’DA ESNAF, ŞEKER BULMAKTA SIKINTI ÇEKMEKTE

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, “Özelleştirme sonrası düşen şeker üretimi hem piyasada şeker kıtlığına neden olmakta hem de vatandaşın cebine dokunmaktadır. Kamuya ait şeker fabrikalarında şeker fiyatının özel sektör ve kooperatif fabrikalarına göre daha ucuz olması nedeniyle bütün talep kamuya yönelmiştir. Kamu fabrikaları bu talebi yeterince karşılayamadığı için hem tüketiciler hem de şekeri kullanan sanayiciler ihtiyaçları olan şekeri bulmakta zorlanmaktadır. Sonuç olarak, şeker fabrikasının bulunduğu yörede şeker bulamayan esnafların sorunlarının bir an önce çözülmesi için tüm yetkilileri ve bakanlığı göreve davet ediyorum.” dedi.

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, şeker piyasasında oluşan ikili fiyatın bir şeker krizine neden olduğunu ifade ederek yazılı basın açıklaması yaptı.

Açıklamasında özelleştirmelerin şeker üretimine büyük darbe vurduğunu belirten Göker şunları söyledi;

“Şeker fabrikalarının satılmasından ne çiftçimiz ne vatandaşımız ne de devletimiz kazançlı çıkmıştır. Özelleştirmenin faturası bugün vatandaşımızın daha pahalı şeker tüketmesi veya raflarda şeker bulamaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Döviz kuru, girdi maliyetlerindeki artış ve üretimdeki düşüş nedeniyle şeker fiyatlarına gelen zamlar, vatandaşların şeker alamamasına neden olmaktadır. Bu durumu fırsat bilen bazı insafsız marketler ise şekere zam beklentisi ile günler öncesinden ya rafları boşaltmakta ya da kendi zamlarını uygulayarak satmaktadır.

“Özelleştirmeler şeker üretimine büyük darbe vurmuştur”

Özelleştirme sonrası düşen şeker üretimi hem piyasada şeker kıtlığına neden olmakta hem de vatandaşın cebine dokunmaktadır. 2017 yılında 1.525.050 ton olan şeker üretimi, özelleştirmelerin başladığı 2018 yılında 685.700 tona düşerek ciddi bir üretim kaybına neden olmaktadır.  2020 yılında 1.072.700 ton olan üretim 2021 yılında 1 milyon 150 bin ton civarında olmuş ve ülke nüfusumuz arttığı halde 2017 yılı üretiminin dahi oldukça gerisinde kalmıştır. Özelleştirme sürecinde hem çiftçinin zarar göreceği hem de üretimdeki düşmenin tüketiciye yansıyacağı uyarılarına rağmen, alelacele, yok pahasına yapılan satışların sonuçlarını, zarar eden çiftçi, işten atılan emekçi ve şekeri daha pahalı tüketen vatandaşlarımız yaşamaktadır.  

“Burdur esnafı şeker bulmakta sıkıntı çekmektedir”

Seçim bölgem Burdur’da da özelleştirmeden şans eseri kurtulmuş bir Şeker Fabrikası olmasına rağmen Burdur esnafı şeker bulmakta sıkıntı çekmektedir. AKP iktidarı, Cumhuriyetin bütün kazanımlarını satarak ülkeyi hem üretimden hem de istihdamdan yoksun bırakmaktadır. Son olarak 15 Kasım 2021 tarihinde şekere yüzde 25 zam yapılmış ve Türkşeker, kristal şekerin kilosunu KDV hariç 3 lira 93 kuruştan 4 lira 91 kuruşa çıkarmış ve KDV dahil fiyat 5 lira 30 kuruş olmuştur. Diğer taraftan, şeker piyasasında oluşan ikili fiyat bir şeker krizine neden olmaktadır. Kamuya ait şeker fabrikalarında şeker fiyatının özel sektör ve kooperatif fabrikalarına göre daha ucuz olması nedeniyle bütün talep kamuya yönelmiştir. Kamu fabrikaları bu talebi yeterince karşılayamadığı için hem tüketiciler hem de şekeri kullanan sanayiciler ihtiyaçları olan şekeri bulmakta zorlanmaktadır. Sonuç olarak, şeker fabrikasının bulunduğu yörede şeker bulamayan esnafların sorunlarının bir an önce çözülmesi için tüm yetkilileri ve bakanlığı göreve davet ediyorum.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: ŞEKER, FABRİKASI’NIN, BULUNDUĞU, BURDUR’DA, ESNAF,, ŞEKER, BULMAKTA, SIKINTI, ÇEKMEKTE,
Yorumlar
Haber Yazılımı