Haber Detayı
17 Şubat 2022 - Perşembe 13:59
 
Sağlık çalışanlarına hakları verilmelidir
Sağlık çalışanlarına hakları verilmelidir
- Haberi
Sağlık çalışanlarına hakları verilmelidir

AHEF (Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun) almış olduğu kararla başlayan 17-18 Şubat eylem kararı, paydaş STK’ların da vermiş olduğu destek kararları ile büyüyerek, sağlık camiasını kapsayan bir eyleme dönüştü.

BURDAHED (Burdur Aile Hekimleri Derneği), Genel Sağlık İş , Hekim Sen, Isparta-Burdur Tabip Odası ve Türk Sağlık Sen katılımı ile Burdur Devlet Hastanesi Acil Servis karşısında ( park alanı) basın açıklaması yapıldı.

Sağlık çalışanları, 17 -18 Şubat 2022 tarihinde 2 gün süreyle iş bırakacak. Meşru hak arama özgürlüğü çerçevesinde saat 08:00-17:00 arasında uygulanacak eylemde iş bırakan doktor, mesai yerinde olmasına rağmen muayene kabul etmeyecek. Eylem kapsamında acil servis,112 hizmetleri, COVID, diyaliz üniteleri, doğum salonu, onkoloji ve hematoloji poliklinikleri, adli vakalar ve yatan hasta servis hizmetleri gibi özellikli birimler hariç tutulacak.

Burdur Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Osman Gencer basın açıklamasında;

“Aile Hekimleri Derneği Başkanı Osman GencerBugün aile hekimlerini temsilen SAĞLIK BAKANLIĞINA TEKRAR SESLENİYORUZ;

Aile hekimleri, aile sağlığı çalışanları ve tüm sağlık paydaşları ile birlikte son bir yıl içerisinde tüm yurtta 4 defa iş bırakıp,3 defa miting yaparak kamuoyuna ve sağlık bakanlığına sesimizi duyurmaya çalıştık. Sağlık bakanlığı halen bizleri duymamak, verdikleri sözlerde durmamak, aile hekimliği sistemini çökertmekte ısrar etmektedir.

Sağlıkta dönüşüm ile birlikte verilen sözler unutulmuş, aile sağlığı merkezleri modernize edilmek yerine kaderlerine terk edilmiştir. Birçok aile sağlığı merkezi fahiş artan elektrik, doğalgaz faturalarını ödeyememekte, artan personel giderlerini karşılayamamaktadır. Yakın zaman içerisinde Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan ve ücretleri aile hekimleri tarafından karşılanan 20.000 ’e yakın yetişmiş sağlık çalışanı işsiz kalacak, aile sağlığı merkezlerinde verilen birçok hizmet durma noktasına gelecektir.

Bizlere söz verildiği gibi, aile hekimliği başına düşen nüfuslar azaldıkça enflasyona karşı aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarının hak edişlerinde iyileştirilme yapılmamış, pandemi döneminde bile, negatif performansa dayalı angaryalar arttırılarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları değersizleştirilmiştir.

Sayın Sağlık Bakanı;

Asgari ücrete yakın hakediş alan aile sağlığı çalışanı ebe ve hemşire, yoksulluk sınırında hakediş alan aile hekimleri, Son bir ay içerisinde 197 ve Son bir yıl içerisinde ülkesini terk eden binlerce hekim, sizlerin eseridir.

Buradan açık bir şekilde duyuruyoruz. Direneceğiz!

LİYAKATLİ İDARECİLERİ MUMLA ARIYORUZ;

Günübirlik politikalara alet edilmiş aile hekimliği sistemi, sanrı ve hezeyanlarla idare edilmektedir.

Yapılan mevzuat düzenlemesi ile yüzlerce meslektaşımızı kaybettiğimiz bir dönemde, moral ve motivasyonumuz yok edilmiş sözleşme feshi baskısı altında hizmet sunmamız istenmiştir.

Aile hekimi ve aile sağlığı çalışanlarına uygulanan bu orantısız ceza ve baskının gerekçesini anlamakta zorlanıyoruz.

İstanbul, Tekirdağ, Muş, Hakkâri, Mersin ve Diyarbakır gibi birçok ilde, anayasaya aykırı olduğunu düşündüğümüz ceza yönetmeliği kullanılarak, tabiri caiz ise ‘’cadı avı’’ başlatılmış, birçok aile hekiminin sözleşmesi il sağlık müdürleri tarafından yenilenmemiştir.

Buradan açık bir şekilde duyuruyoruz. Bizlere hak görülen bu Ceza yönetmeliğini, istemiyoruz!

ŞİDDETE UĞRAYAN SAĞLIK ÇALIŞANI İÇİN ADALET İSTİYORUZ;

Kışkırtılmış sağlık talebi, artan angarya ve iş yoğunluğu altında ezilen sağlık çalışanları her gün dozu artan şiddet ile karşı karşıya kalmaktadır. Hekimleri ve tüm sağlık çalışanlarını şiddetin hedefi haline getiren itibarsızlaştırıcı söylemlerden derhal vazgeçilmelidir. Arttırılmış cezalarla Etkin Sağlıkta Şiddet Yasası çıkartılmalı adli merciler sağlıkta şiddet durumunda kanunları şiddeti caydırıcı ve etkili bir şekilde uygulamalıdır.

Aksi takdirde bu şiddetin faili siz olacaksınız.

HALKIMIZA SESLENİYORUZ;

Aldığımız eğitimin kutsallığı gereği sizlere şifa dağıtmak bizim için en büyük görevdir. Bizler ilk nefesten son nefese kadar her türlü sağlık hizmetinde sizlerin yanınızdayız. Milletimizin sağlıkla yaşaması sağlıkla yaşlanması, her türlü koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetine ulaşımının kolaylaştırılmasını sağlamak için varız. Bizler sizlerin ailenizin bir parçası, hanenize en yakın sağlık neferleriyiz.

Bebek ve erişkin aşılama, bebek, çocuk, kadın, gebe, lohusa izlem, kanser taramaları, laboratuvar hizmetleri, poliklinik hizmetleri, kronik hastalık takipleri ve daha sayamayacağımız birçok çalışma ile halkımızın yaşam süresini uzattık. Ancak Hekimler olarak kendi ömrümüzü kısalttık. Bugün hekimler olarak ortalama 60 yaşını göremiyor aldığımız eğitimin güçlüğü, çalışma şartlarımızın yüksek stresi altında sağlıkla yaşlanamıyoruz. Başa çıkılması mümkün olmayan iş yükü ve mobbing altında eziliyoruz. Adil, demokratik, insanca bir çalışma ortamı istiyoruz.

Taleplerimiz çok net;

1-) Etkin bir sağlıkta şiddet yasası ve bu yasaları uygulayan adalet sistemi istiyoruz.

2-)30 Haziran 2021 tarihli ödeme sözleşme yönetmeliğinin geri çekilmesini ya da önerilerimiz doğrultusunda revize edilmesini istiyoruz.

3-)Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları olarak makul bir ödeme, hak ettiğimiz bir emeklilik yaşamı istiyoruz.

4-)Aile sağlığı merkezi gider ödemelerinin, ASM gider artışına paralel olarak artırılmasını istiyoruz.

Giydiğimiz beyaz önlük gibi alnımız aktır! Asla pes etmeyeceğiz! Taleplerimiz karşılanıncaya kadar mücadelemize devam edeceğiz!” dedi.

 

Türk Sağlık-Sen Burdur Şube Başkanı Mehmet Bostan basın açıklamasında;

“Türk Sağlık-Sen olarak endişelerini vet epkilerini dile getiren; düşük ücretler, aşırı iş yükü, şiddet vb. kronik sorunlara çözüm isteyen her çağrıyı değerli buluyoruz. Bazı düzenlemeler nedeniyle mağdur edilen her çalışanın derdi derdimizdir. Sorun için her zaman birlikte mücadele etmekten de asla çekinmedik, çekinmeyiz. Bugünde bu manada iş bırakıyor, haklı çağrılara güç katıyoruz.

Aile hekimlerinin sözleşme ve ödeme yönetmeliğindenkaynaklı sorunları için sendikamız tüm platformlarda mücadele etmektedir.

Bu konuda girişimlerimis ile bazı sorunlar çözülmüş, çalışanı mağdur eden diğer düzenlemelerle ilgili de dava açılmış olup hukuki süreç devam etmektedir.

En son dün Genel Başkanımız Önder Kahveci Sağılk Bakanı Sayın Fahrettin Koca ile görüşüp aile hekimlerinin sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile ilgili taleplerini gündeme getirerek yeniden bir düzenleme yapılmasını ve bununda sosyal taraflarla görüşülerek hayata geçirilmesini istemiştir. Sayın Bakan’da bunu değerlendireceklerini ifade etmişlerdir.

Ücret artışları ile ilgili olarak biz tüm kamu çalışanlarına ek zam yapılması gerektiği hususu toplu sözleşmeden bugüne kadar söylüyoruz. Geçtiğimiz Aralık ayında gündeme getirilen üniversitelerde görev yapan doktorları, aile hekimlerini, SGK ve Adli Tıp’ta görev yapan hekimleri kapsamayan, ücret artışının zaruret olduğu tüm sağlık çalışanlarını içine almayan v eek ödemeden mapsuplaşma nediniyle de katkı olarakta öneml bir anlam taşımayan düzenlemenin eksikliklerinin giderilerek, sağlık çalışanlarımızın tamamını kapsayacak yeni bir ücret artışı düzenlemesi gerektiğini belirtmiştik.

Bu konuda dün Genel Başkanımız tarafından Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’ya ifade edilmiş, Sayın Bakan ücret artışı, döner sermayeler, sağlıkta şiddetin önlenmesi ve malpraktis davaları konusunda düzenlemeler için yoğun bir çalışma içerisinde olduklarını belirtmişlerdir. Genel Başkanımızda bu konularda sürecin hızlandırılması gerektiğini ifade etmişlerdir.

Bekleme ise yeteri kadar beklenmiştir. Kronikleşen tüm sorunlara çözüm üretilmelidir. Tüm sağlık çalışanları için harekete geçilmelidir. Hızlı ilerlenmelidir. Bu bugün hakkını savunan, iş bırakan, çözüm isteyen tüm sağlık çalışanlarının ortak talebidir. Pandeminin kahramanları. Bu uğurda canlarını ortaya koyan sağlık çalışanlarına hakları verilmelidir. Mücadelimiz bunun içindir. Türk Sağlık Sen olarak çalışanları için gecemizi gündüzümüze katarak tüm platformlarda mücadelimizi sürdüreceğimizi kararlılıkla bir kez daha vurguluyor,hepinize saygılar sunuyorum.” Dedi.

 

Genel Sağlık İş adına Dr. Gökhan Tekin açıklamasında;

“Ülke olarak, ekonomik krizin tüm yurttaşımızı etkilediği zorlu bir süreçten geçmekteyiz. Böylesi bir süreçte bizler bir yandan da geçim derdine düşmüş bulunmaktayız. Açlık sınırına yaklaşan ücretlerle faturalarını ödemeyen sağlık emekçileri, kara kış “kara kara düşünerek” geçirmektedir.

Ancak emekçinin derdine çözüm üretmesi gerekenlerin ne yazık ki “GÖZLERİ GÖRMEMEMKTE, KULAKLARI DUYMAMAKTADIR.”

Son bir yılda yaklaşık 1400 hekim yurtdışında, daha cazip imkanlarla çalışmak için istifa etmiştir. Ülkemizde hekimlik yapmak yerine yurtdışında garsonluk yapmayı tercih etmektedirler. Kamu hastanelerinde ilaç ve sarf malzeme eksikliği yaşanmakta, hastaların ihtiyacı olan tıbbi malzemeler bazı kurumlarda hasta yakınlarınca temin edilmeye çalışılmaktadır. Yine Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinde, malzeme eksikliği nedeniyle tedaviler yapılamamaktadır. Aralık ayında hekimlere yapılacağı söylenen zam haberlerinin üzerinden yaklaşık 3 ay geçmesine rağmen, verilen sözlere dair en ufak bir adım dahi atılmamıştır.

Sonuç olarak;

“Hekimlerin maaşlarında ve özlük haklarında iyileştirme” dediniz YAPMADINIZ

Çıkardığınız yönetmelikle AİLE HEKİMLERİNİ CEZALANDIRDINIZ

Cvid-19 meslek haztalığı olarak KABUL ETMEDİNİZ

Şiddetsiz çalışma ortamları SAĞLAYAMADINIZ ve halen Sağlıkta Etkin Şiddet Yasası’nı Çıkarmadınız.

Ek gösterge yalanı ile yıllardır OYALADINIZ

Geleceğimizi güvencesiz BIRAKTINIZ

Gerçekten ama gerçekten; yoksulluğa mahkum ETTİNİZ

Tüm bunların sonucunda hastaneler hekimsiz, hastaları ilaçsiz ve tedavisiz BIRAKTINIZ.

Mevcut durumda sağlık sistemi çökme noktasına gelmiş ancak sağlık hizmetlerinin bel kemiği sağlık emekçileri, çalışmaktan, üretmekten ve can kurtarmaktan VAZGEÇMEMİŞTİR.

Sağlık politikalarının başarısı olarak sunulan sağlık hizmetlerindeki başarı, aslında sağlık emekçilerinin özverili, insan üstü çaba ile gerçekleştirdiği başarıdır. Bizler hiçbir zaman çok çalışmaktan yorulmadık, yorulmayız da. Ancak insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamak istiyoruz.” Dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Sağlık, çalışanlarına, hakları, verilmelidir,
Yorumlar
Haber Yazılımı