Haber Detayı
13 Ekim 2022 - Perşembe 09:34
 
ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİM ÇALIŞTAYI
ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİM ÇALIŞTAYI
- Haberi
ÖĞRETMENLERİN MESLEKİ GELİŞİM ÇALIŞTAYI

Burdur İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Burdur Öğretmen Gelişim Akademisi kapsamında “Öğretmenlerin Mesleki Gelişim Çalıştayı” düzenlendi.  Burdur Valisi Ali Arslantaş’da düzenlenen çalıştaya katıldı.

Burdur Bahçeşehir Koleji Konferans Salonunda düzenlenen program Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Burdur Öğretmen Gelişim Akademisi tanıtım videosu gösterildi.

İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman ve Vali Arslantaş’ın konuşmaları sonrası program çalıştay oturumları ile devam etti.

Vali Arslantaş programda yaptığı konuşmada, “Her meslek özeldir ve kendi içinde zorlukları vardır. Fakat en özel olanı bence öğretmenliktir. Çünkü bir anne ve babanın en değerli varlığı olan evladını gözü arkada kalmadan bırakabildiği, fikirlerin, insanlığın ve geleceğin mimarı olan öğretmenler kuşkusuz bizim ilk rol modellerimizdir. Öğretmenler eğitimin güneşi, eğitim bir toplumun hayat suyudur. Bugün eğitim sadece okula gidenleri, velileri ve öğretmenleri ilgilendiren bir alan değil; ülkenin tüm kesimlerini doğrudan ilgilendiren yegâne hayati bir meseledir.  Eğitimi ve bu süreci doğru anlama, yönetme ve toplumu muasır medeniyetler seviyesine çıkarma gayesinde olan bizlerin, eğitimin temel taşı öğretmenleri tanıması ve öğretmenlik mesleğinin iyi tanıtılması gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

“Bir meslek sahibi olduktan sonra da eğitim sürecinde edinilen bilgilerin sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir”

‘Aynı zamanda bir baba ve Veli olarak şunu rahatlıkla ifade edebilirim ki Öğretmen mutluysa öğrenci de mutludur. Toplumun mutlu olması da dolaylı ve doğrudan öğretmenin mutlu olmasına bağlıdır.’ diyen Vali Arslantaş şunları söyledi;

“Bu çerçevede, bugün öğretmenliğin önemini, her geçen gün daha derinden hisseden bir toplum olarak; öğretmenlik meslek kanunu ve iç düzenlemelerin iyileştirilmesi hususunda önemli çalışmalar yapılmaya devam etmektedir ve bugün bu kapsamda değerli eğitimcilerle bir araya gelmenin mutluluğunu hep birlikte yaşıyoruz. Geleceğe yön verecek öğretmenlerin mesleki sorunlarının giderilmesi, aktif ve çağa uygun şekilde uygulamalar gerçekleştirmesi, modern teknik ve pratiklerin hayata geçirilmesi hususunda bu çalıştaya ve benzer etkinliklere önemli görevler düşmektedir.  Bir meslek sahibi olduktan sonra da eğitim sürecinde edinilen bilgilerin sürekli yenilenmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir.  Mesleki gelişim, bireyin işe başlamasından sonra çalışma hayatı boyunca mesleği ile ilgili meydana gelen yenilik ve değişimleri takip etmesi ve mesleki olarak kendini geliştirme ihtiyacıdır. Öğretmenin gelişimi sadece eğitim öğretim süreçleri ile ilgili yeniliklerden haberdar olmak değil, aynı zamanda birey olarak yenilenmektir. Yenilenme ise öğretmenin güncel değişimlere uyum sağlaması, bu değişimleri içselleştirmesi, okul, öğrenci ve öğretim programındaki farklılaşmayı algılaması ve kendini yenilemesidir. Meseleyi güncel bir örnekle pekiştirmek gerekirse, pandemi süreci öğretmenlerin mesleki gelişimleri açısında yepyeni bir eğitim öğretim metoduyla karşılaşmalarına yol açtı. Uzaktan eğitim. Öğrencilerin öğretmenlerle aynı sınıf ortamında bulunmak zorunda olmadığı ve eğitim öğretim etkinliklerine bilgi iletişim teknolojileri sayesinde katıldığı bir eğitim sistemi modeliyle tanıştık. Bu çalıştay da yöneticilerimiz, akademisyenlerimiz ve öğretmenlerimiz gelişen ve değişen yeni dünyada modern ve toplumun yapı taşına uygun hususları göz önünde bulundurarak yeni yaklaşımlar, yeni teknikler ve yeni deneyimler paylaşacaklar. Çalıştayın verimli geçmesini ve tüm alanlarda etkili neticeler vermesini temenni ediyor, tüm katılımcılara gösterecekleri özenli çalışmalardan dolayı teşekkür ediyor sizleri saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum.”

“TOPLUMSAL GELİŞİMİN VE KALKINMANIN EN ÖNEMLİ YOLU EĞİTİM”

İl Milli Eğitim Müdürü Nesrin Kakırman ise şöyle konuştu;

“Burdur İl Millî Eğitim Müdürlüğü olarak, toplumsal gelişim ve kalkınmanın en önemli yolunun eğitimden geçtiğinin farkındayız. Öğretmenlerimizin kişisel, sosyal ve mesleki gelişim çalışmalarına destek vermek, bu yolla ilimizin ve ülkemizin gelişimine katma değer sunmak, müdürlüğümüzün en temel hedeflerinden biridir. Günümüzde yaşanan hızlı değişim öğrenilen içeriği değiştirmekte, bu değişim sebebiyle de öğretim programları ve ders kitaplarının yanında öğretim yöntemleri, eğitim öğretimde kullanılan teknoloji vb. birçok husus değişmektedir. Bu değişim öğretmen ve yöneticilerin mesleki gelişimlere sağlanan desteğin önemini artırmaktadır. Bu doğrultuda, ilimizde oluşturduğumuz Burdur Öğretmen Gelişim Akademisi ile öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerini olumlu yönde etkilemeye ve onların mesleki gelişimlerine katkıda bulunmaya devam etmekteyiz.

“ÇALIŞMA GRUPLARININ TESPİTLERİ VE ÖNERİLERİ ÖĞRETMENLERİMİZE YÖNELİK YAPACAĞIMIZ HİZMETÇİ EĞİTİM FAALİYETLERİNDE BİZLERE IŞIK TUTACAK”

Geçtiğimiz mayıs ayında ilimizde görev yapan öğretmenlerimize yönelik öğretmen eğitimi ihtiyaç analizi çalışmamızı tamamladık. Bugün ise öğretmenlerimizin mesleki gelişimlerine destek vermek adına Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi Çalıştayı için bir araya gelmiş bulunuyoruz. 26 akademisyenimizin ve 56 öğretmenimizin katılımıyla bugün gerçekleştirecek olduğumuz çalıştayımız; Öğretim Yöntem ve Tekniklerinde Yeni Yaklaşımlar; Okul Temelli Mesleki Gelişim; Okul, Sınıf ve Saha Ziyaretleri; Öğretmen Anlatıları, Deneyim Paylaşımı, İyi Örnekler; Okuma, Yazma ve Düşünce Toplulukları; Kültür, Sanat, Spor ve Drama Toplulukları; Araştırmacı Öğretmen ve Eylem Araştırması; Dijital İçerik ve Materyal Üretimi olmak üzere 8 ana başlıktan oluşmaktadır. Her bir çalışma grubumuzun çok kıymetli tespitleri ve önerileri öğretmenlerimize yönelik yapacağımız hizmetiçi eğitim faaliyetlerinde bizlere ışık tutacaktır.

“TÜM ÇALIŞMALARIMIZIN ANAHTAR NOKTASI, ÖĞRETMENLERİMİZ”

Yapmış olduğumuz tüm çalışmaların anahtar noktası, öğretmenlerimizdir. Öğretmenler güçlü kılınmazsa okul öncesi eğitimde de okullar arası imkân farklarını azaltmada da eğitimde fırsat eşitliğini güçlendirmede de başarılı olmak mümkün değildir. Dolayısıyla, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin eğitim faaliyetlerinin bilimsel zeminde yürütülmesine ilişkin mesleki gelişimlerine destek sağlanması amacıyla Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğümüz ile Eğitim Fakülteleri Dekanlar Konseyi Arasında Eğitimde İş birliği Protokolünün imzalandığını bu vesileyle tekrar ifade etmek isterim. Öğretmenlerin Mesleki Gelişimi Çalıştayının ilimize, ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum. Çalıştayımızda bizleri burada ağırlayan Bahçeşehir Koleji yetkililerimize, bugün bizlerle beraber olan Eskişehir Anadolu Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesinde görevli akademisyenlerimize ve her zaman yanımızda olan, bizlere liderlik eden, bizleri destekleyen Valimiz Sayın Ali Arslantaş’a şükranlarımı sunuyorum.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: ÖĞRETMENLERİN, MESLEKİ, GELİŞİM, ÇALIŞTAYI,
Yorumlar
Haber Yazılımı