Haber Detayı
26 Haziran 2023 - Pazartesi 20:10
 
MEHMET DEDE “BURDUR GÖLÜ KURUMASIN”
MEHMET DEDE “BURDUR GÖLÜ KURUMASIN”
- Haberi
MEHMET DEDE “BURDUR GÖLÜ KURUMASIN”

Burdur’un Karakent Köyü’nde Burdur Gölü manzaralı barakasında tek başına yaşayan Mehmet Özcan (80) Burdur Gölü’nün hızla çekildiğini belirterek “Burdur Gölü kurumasın, yetkililer bu duruma bir çare bulsun” dedi.

Eşinin vefat ettiği 2002 yılına kadar Karakent Köyü’nde yaşayan Mehmet Özcan eşi öldükten sonra yaptığı kısa süreli bir evlilikten sonra Burdur merkeze yerleşti. 2018 yılına kadar Burdur merkezde yaşayan ancak köyüyle bağlantısını koparmayan Özcan 2018 yılından bu yana Karakent Köyü girişinde hazineye ait yaklaşık 10 dönümlük arazideki barakasında tek başına yaşıyor. Özcan bahçesine ektiği sebze ve meyveleri yetiştirerek vaktini göl manzaralı barakasında geçiriyor.

Yazlık adını verdiği kayalığın üzerinden Burdur Gölü’nü gözlemleyen Mehmet Dede, gölün hızla çekilmesinin üzüntüsünü yaşıyor.

Özcan “1965’te askerden geldim. 1968’de bu göl bir yükseldi. Kocataş dediğimiz bölgeden köye geçemiyorduk. Yukarıdan dolaşıyorduk. Özköprü dediğimiz Yazıköy’e giden yoldan geçemiyor Soğanlı Köyü’nden dolaşıyorduk. Göl yolu kapatıyordu” dedi.

Gölün o tarihten sonra çekilmeye başladığını belirten Özcan; “gün be gün geri gitti. O günden beri çekiliyor. Son üç senedir çok hızlı çekiliyor” diye konuştu.

Özcan şunları söyledi; “beş yaşımdan bu yana bu gölün kenarında çobanlık yaptım. Benim babam ben bir yaşındayken ölmüş. Annem besleyip büyüttü. Eskiden göle girip yüzüyorduk. Yaddan yabandan turistler gelip yüzüyordu, şimdi göle girilmiyor. Gölün bu tarafı eskiden çok temizdi. Çekilince bataklık oldu. Çekilmeye bir çare bulsalar çok iyi olacak. Gölü besleyen kaynak kalmadı. Bi bizim çay var, bi de Suludere çayı var. Yağışta az olunca olmuyor” diye konuştu.

Çocukluğumuzda harman kaldırdık mı göle koşardık diyen Özcan “şimdi her taraf mil oldu, göl cansızlaşınca ne olacak. Çocukluğumdaki gölü özlüyorum” dedi.

Gölün çekilmesinin kendisini üzdüğünü söyleyen Özcan; “Burdur Gölü diye haritada var. Bu haritadan silinirse ne olur. Bayındır Gölü, Yarışlı Gölü kurudu. Çorak Gölü kuru Hep kurudu, göller kurudu. Burdur Gölü kurumasın. Burdur Gölü kurursa Burdur’un tadı gider. Burdur’un Burdur denecek hali kalmaz, çoraklaşan araziden kalkan tozdan durulmaz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Editör:
Etiketler: MEHMET, DEDE, “BURDUR, GÖLÜ, KURUMASIN”,
Yorumlar
Haber Yazılımı