Haber Detayı
23 Eylül 2020 - Çarşamba 15:03
 
MAKÜ ekipleri hayvancılık projeleriyle yollarda, köylerde…
MAKÜ ekipleri hayvancılık projeleriyle yollarda, köylerde…
- Haberi
MAKÜ ekipleri hayvancılık projeleriyle yollarda, köylerde…

Hayvancılık sektörünü odak olarak seçen, hayvancılık alanında ihtisaslaşmaya çalışan, bu faaliyetleri misyon edinen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) şu zorlu pandemi koşullarında bile, hız kesmeden örnek çalışmalarına devam ediyor.

“Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” yaklaşık dört yıldır Burdur ve bölge gündeminde… Ekim 2016’da ilan edilen, hayvancılık’ta uzmanlaşması istenen MAKÜ, yoğun hazırlık çalışmalarının ardından şimdi de iki yıldır saha çalışmalarıyla hayvancılık alanında epey yol aldı.

MAKÜ yönetimi hayvancılık projelerinde, sürecin başından bu yana saha çalışmalarına, akademisyenlerin üretici ile buluşmasına büyük önem veriyor.

Kalkınma Bakanlığının YÖK ile iş birliği yaparak, hayata geçirdiği ihtisaslaşan üniversiteler projesinde, MAKÜ “Bölgesel Kalkınma Amaçlı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” kapsamında hayvancılık’la ilgili özel, özgün, farklı çalışmalar yürütmeye devam ediyor.

Hayvancılık başta ilimiz olmak üzere bölgemizde temel geçim kaynaklarından biri… İşte; sosyo- ekonomik gerçekler dikkate alınarak, MAKÜ’ye hayvancılık alanında özel görevler, misyon, rol biçildi.

“Çiftçi eğitimleri”, MAKÜ’nün yürüttüğü hayvancılık projelerinin temel ayaklarından biri… MAKÜ ekipleri, akademisyenler, koronavirüs salgın tehdidi karşısında bile, yollara düşerek, köylerde eğitim çalışmalarını sürdürüyor.

MAKÜ’nün hayvancılık projelerini çok yakından takip eden, liderlik eden Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, sosyal medyada, uzman isimlerin köylerdeki çalışmalarını paylaşarak, kamuoyunu bilgilendiriyor, akademi – üretici

iş birliğinin somut kazanımlarını ortaya koyuyor…

MAKÜ’nün hayvancılık atağının her fırsatta “kentine yönelen bir Üniversite” idealinden kaynaklandığını, “somut projelerle hayvancılık’ta odak olma yolunda hızla ilerlediklerini, ciddi, başarılı adımlar attıklarını” vurgulayan Rektör Korkmaz, hayvancılık projelerinden belgelendirme çalışmalarına ağırlık verdiklerini, belgelendirme aşamasıyla birlikte yapılan çalışmaların daha da bir anlam, farklılık kazandığını dile getiriyor.

İşte; bu haftaki MAKÜ’nün sahadaki hayvancılık çalışmalarından bir kesit;

 – Prof. Dr. Yunus Çetin’in yürütücüsü olduğu “İneklerde Embriyo Nakliyle Genetik Islah ve Boğa Adayı Üretimi” projesi kapsamında üretilen ve dondurulan embriyolar transfer edilmeye başlandı.

– Beşkavak Köyü’nde bahçede 25 kadın üretici, hocalar ile birlikte, kişisel hijyenden tüm üretim aşamalarında yapılan hijyen uygulamalarını birlikte gerçekleştirdiler.

– Uygulama projesi kapsamında Kökez Köyü’nde saha çalışması. Kökez Yoğurdu’nda süt’ün işlenerek yoğurt üretilmesine kadar geçen süreçte gereken hijyen uygulamaları, üretici kadınlarla birlikte gerçekleştirildi.

Rektör Korkmaz’dan hayvancılık projeleri ile ilgili paylaşımlar

MAKÜ Rektörü Korkmaz, bu çalışmaları twitter hesabından şu ifadelerle değerlendirdi:

“Bölge hayvancılığında ıslah çalışmaları için önemli avantajlar sunan ‘embriyo transferi teknolojisiyle’ Bakanlık’tan ruhsatlı merkezimizde hizmet vermeye başladı. Kendisini bölgesinin gelişimine adayan üniversitemiz, hemen her konuda kurumsal kapasitesini artırıyor…”

“Burdur’un gelişimi için yollardayız. Yöresel ürünlerin ortaya çıkartılıp, ekonomik değerini artıracak markalaşma çalışmaları için hocalarımız pandemi koşullarını zorlayarak çalışıyorlar.”

 

    

Kaynak: Editör:
Etiketler: MAKÜ, ekipleri, hayvancılık, projeleriyle, yollarda,, köylerde…,
Yorumlar
Haber Yazılımı