Haber Detayı
21 Ağustos 2020 - Cuma 15:28
 
MAKÜ’de HAYVANCILIK PROJELERİ HIZ KESMİYOR!
MAKÜ’de HAYVANCILIK PROJELERİ HIZ KESMİYOR!
- Haberi
MAKÜ’de HAYVANCILIK PROJELERİ HIZ KESMİYOR!

MAKÜ ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği arasında iş birliği protokolü imzalandı.

‘Tarım ve hayvancılık şehri Burdur’da hayvancılığı misyon edinen, ihtisaslaşma çabası içerisinde olan Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde (MAKÜ) hayvancılık projelerinde yol almaya, somut kazanımlar elde etmeye devam ediyor… 

İçinde bulunuğumuz korona salgın sürecinde de MAKÜ’nün hayvancılık projeleri hız kesmiyor… Küçükbaş hayvancılık’ta yeni bir adım daha atılarak, MAKÜ ile Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Arasında İşbirliği Protokolü imzalandı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından koordine edilen ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından desteklenen “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” temalı proje çalışmaları alanında pilot üniversite olarak seçilen Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından yürütülen “Burdur İli Sektörel Rekabet Gücünün Arttırılması: Tarım Ve Hayvancılıkta Farklılaşarak Bütünleşik Kalkınma” başlığı altında hazırlanan “Küçükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Islahı ve Yaygınlaştırılması” isimli alt proje kapsamından pilot köy olan Beşkavak köyünde “İyi Sürü Yönetimi Uygulama Sertifikası” verilmesinden sonra şimdi de diğer köylerde verilecek olan eğitim ve takip için Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile küçükbaş hayvan yetiştiriciliği işbirliği protokolü imzalandı.

Rektörlük senato odasında gerçekleştirilen imza törenine Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Murat Alparslan, Proje Sorumlusu Prof. Dr. Özkan Elmaz, proje ekibi, akademisyenler ve Beşkavak köyü muhtarı ve yetiştiriciler katıldı.

İmzalanan protokol ile pilot köy olan Beşkavak Köyü dışında da birliğe üye yetiştiriciler ve çobanların iyi sürü sertifikasına sahip olması için birlikle çobanlar arasında imzalanacak sözleşme proje ekibi tarafından takip edilecek ve bir yılın sonunda sertifikalandırılacaklar. Bu protokol ile taraflar arasındaki işbirliğini artırmak ve ilgili konularda yapılacak çalışmalar ile ülke hayvancılığının kalkınmasına katkıda bulunulması hedeflenmekte.

Türkiye’ye model olacak olan bu proje için protokol töreninde ilk konuşmayı Proje Sorumlusu Prof. Dr. Özkan Elmaz yaptı. “Proje kapsamında pilot köy olarak belirlenen Beşkavak’ta iki yıl önce yetiştiricilerimizi bilinçlendirmeyi ve daha iyi kazanç elde etmelerini hedefleyerek yola çıkmıştık. Bu amaçla öncelikle yetiştiricilerimize eğitimler verildi, çiftleşme, doğum ve büyüme kayıtlarını nasıl tutacakları anlatıldı ve hastalık durumlarında nasıl bir yol izleyecekleri konusunda bilgilendirmeler yapıldı. Sürü yönetimi uygulamaları kapsamında farklı anabilim dallarından uzman hocalarımız ile işletmelere ziyaretlerde bulunduk ve sürü sağlığını korumaya yönelik çalışmalar kontrollü bir şekilde götürüldü. Bu yıl çiftleşmeden itibaren kayıt tutan işletmelerde az oğlak kaybı, önceki yıllara göre yükselmiş canlı ağırlık artışı ve bunların yanında beslemede iyi bir noktaya gelindiği tespit ettik. Bu modeli duyan farklı ilçelerdeki çobanlar ise Burdur İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliğine başvurarak Beşkavak modelinin işletmelerinde de uygulanmasını talep ettiler. Proje ekibi uyguladıkları bu protokolü başka ilçelere de entegre etmek için çalışmalara başladı. Bugün yapılan protokolle çobanlarımız sertifikalarını alacaklar ve bu sertifika onların kaliteli besicilik yaptıklarının, etinin sütünü kaliteli olduğunu belgelemektedir. Bu imzalanan protokol sonrasında bizlerin de takipleri ve eğitimleri ile başka yetiştiricilere de iyi sürü sertifikası vermiş olacağız” dedi.

Daha sonra konuşan Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız da Projeye dahil edilmelerinden dolayı teşekkür etti. Proje ile yetiştiricilerin daha sağlıklı daha verimli sürüler yetiştireceğini, bu projenin birliği ve yetiştiricileri daha ileriye götüreceğini söyledi.

Protokol öncesi konuşma yapan Rektör Korkmaz; “Projelerde belli aşamalara gelmek, belli aşamalardan yeni noktalara gitmek ve elde edilen bir bilginin, bir sürecin belli bir aşamaya gelmesi bizim açımızdan mutluluk verici. Projede üçüncü yıla girerken iki yılın değerlendirmesini yapıp, birinci yılı öğrenme, ikinci yılı da öğrendiklerimizden bir model çıkarma olarak kabul ettik. Belgelendirme ve sertifikasyon bugün çağımızda üretim sürecinin hele hele tarımsal üretimin en büyük problemidir. Özellikle yöresel, tarımsal ürünlerin tüketim zincirine dahil edilirken birincil üreticinin yani çiftliklerimizin çok ciddi kayıpları var. Bunların önüne geçmek için çalışmalar yapmaktayız. Üniversite olarak biz sahanın içerisindeyiz, takibindeyiz. Şu anda Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK)’ndan akreditasyon sürecindeyiz. Türkiye’de tarım ve hayvancılık sektöründe hatta TÜRKAK’ın dediğine göre dünyada tek olacağız. Böyle bir belge. Ama böyle bir belge elde etmek için hocalarımız Beşkavak köyünde iki yıl çalıştılar. İki yıl laboratuvar çalışması, son sene de kayıtlar, doğan her oğlağın verisi, kayıtları ile bu noktaya geldik. Bu işbirliğinde bir başlangıç noktasında olduğumuzu ve kendi iç projelerini de zaman içerisinde üreterek devam edeceğini bilen bir üniversite olarak biz her zaman sektörün içerisindeyiz. Daha doğru bir yol çizme noktasındayız. Bir de belge merkezi kurduk. Bu belge merkezimiz büyükbaş, küçükbaş çiftliklerinde yöresel ürünlerde de akreditasyon aşamasında. 20’ye yakın büyükbaş işletmesine belgeler verdik, küçükbaşta ise iyi sürü sertifikası verdik. Esasında bir misyon koyuyoruz ortaya. Türkiye’deki bütün küçükbaş hayvancılığın belgelendirme sürecine adım atmış oluyoruz. Projeyi Burdur’dan ulusala taşıma potansiyeli veriyor” dedi.

Konuşmaların sonunda Rektör Korkmaz ve Burdur Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Veteriner Hekim Mustafa Yıldız arasında protokol imzalandıktan sonra 2 çobana da iyi sürü sertifikası takdim edildi.

 

Kaynak: Editör:
Etiketler: MAKÜ’de, HAYVANCILIK, PROJELERİ, HIZ, KESMİYOR!,
Yorumlar
Haber Yazılımı