Cumhuriyet Halk Partisi Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, pandemi nedeniyle sıkıntılar çeken Burdur esnafını, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıları, kent genelinde ve özellikle ilçelerde yaşanan işsizlik, Burdur Gölü kurtarma projesi ve Salda Gölünde su seviyesinde yaşanan çekilmeyi dile getirdi
TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Dr. Mehmet Göker, Süreyya Sadi Bilgiç başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunda ‘Burdur’un Sorunları’ konulu bir konuşma gerçekleştirdi. Genel Kurulun başlamasının ardından ilk sözü alan Milletvekili Göker, Burdur esnafını, tarım ve hayvancılıkta yaşanan sıkıntıları, kent genelinde ve özellikle ilçelerde yaşanan işsizlik, Burdur Gölü kurtarma projesi ve Salda Gölünde su seviyesinde yaşanan çekilmeyi dile getirdi. Konuşmasında ilk olarak İstanbul Sözleşmesinin feshedilmesine tepki gösteren Milletvekili Göker, “Konuşmama başlamadan önce, kadınlarımıza yönelik şiddetin ve cinayetlerin hızla arttığı bir dönemde kadınlarımızı şiddete karşı koruyan İstanbul Sözleşmesi’nden Türkiye Büyük Millet Meclisinin iradesi hiçe sayılarak çıkmış olmamızı kınıyor ve kadınlarımızı yok sayan bu karardan bir an önce dönülmesi çağrısında bulunuyorum” dedi.
PANDEMİ NEDENİYLE YAŞANAN SIKINTILAR
Burdur esnafınınuzun dönemdir yaşanan ekonomik sıkıntılar ve devamında gelen pandemi süreci nedeniyle zor günler geçirdiğini dile getiren Milletvekili Göker, esnafın gelirinin yüzde 90 oranında düştüğünü, esnafın kredi borcu, biriken kiralar, BAĞ-KUR primleri ve vergi borçları nedeniyle kara kara düşündüğünü dile getirdi. Göker, “Burdur ilimiz önemli bir tarihî geçmişe, turizm potansiyeline, doğal güzelliklere sahip, tarım ve hayvancılıkla geçinen ve ekonomimize güçlü katkılar sağlayan, küçük, güzide bir kentimiz. Ancak tüm Türkiye’de olduğu gibi son yıllarda ilimiz çevre tahribatı, su sorunu, kuraklık tehdidi, işsizlik ve çiftçinin sorunlarıyla mücadele etmekte. Değerli arkadaşlar, uzun dönemdir yaşanan derin ekonomik kriz ve devamında gelen pandemi süreci sebebiyle vatandaşlarımız bir hayli zor günler geçirmekte. İktidarın açıklamış olduğu önlem paketi Burdur esnafının hiçbir derdine derman olmamıştır. Eğitime ara verilmesi sebebiyle apart esnafı, kafe sahipleri, servis, minibüs ve taksici esnafımız, öğrenci olmaması nedeniyle, zor günler geçirmekte ve derdine derman aramaktadır. Gelirleri yüzde 90 oranında düşen Burdur esnafı bir de artan kredi borcu, biriken kiralar, BAĞ-KUR primleri ve vergi borçları nedeniyle kara kara düşünmektedir. Aslında bu sorunu çözmek iktidarın elinde, yeter ki önceliğini, ekonomik programlarını 5 yandaş şirkete değil, halka; kendi yandaşlarına aktaracağı devlet garantili ihalelere değil, vatandaşa doğru yönlendirsin” diye konuştu.
“BİZİM ÖNERİMİZ, HES KODU UYGULAMASIYLA BURDUR ESNAFIMIZIN BİR AN ÖNCE İŞ YERİNİN AÇILMASIDIR”
Burdur’un kırmızı kategoriden, turuncu kategoriye düşüş yaşadığını işaret eden Milletvekili Göker, HES Kodu Uygulamasıyla Burdur esnafının bir an önce işyerlerini açmasını önerdi. Milletvekili Göker, “Değerli arkadaşlar, bundan yaklaşık üç hafta önce açıklanan pandemi haritasıyla ilimiz Burdur kırmızı yani yüksek riskli iller kategorisinde aldı. Ancak iki hafta öncesinde ve geçen hafta güncellenen değerlerle ilimizin renginin aslında turuncuya dönmesi gerekirken, büyük illerdeki artış bu haritanın güncellenmesi neticesinde kırmızıya evrileceği için büyük illerin gazabına uğradı ve ilimiz esnafı bu konuda mağdur edildi. Bu durumda esnafımız ciddi anlamda sıkıntı yaşamakta zira hâlâ dükkânını açabilmiş durumda değil. Ve bizim önerimiz, HES kodu uygulamasıyla Burdur esnafımızın bir an önce iş yerinin açılması. Ve bunun için harita güncellemesi yapılması hususunda Sağlık Bakanının görevini yerine getirmesini öneriyoruz” dedi.
“YEMİMİ ALMAZSAN, SÜTÜNÜ ALMAM” DAYATMASI
Köy ziyaretlerinde tarım ve hayvancılık sektörüyle ilgili gözlemlediği sıkıntıları da aktaran Milletvekili Göker, ‘Yemimi almazsan, sütünü almam’ dayatmasını yeniden hatırlattı. Milletvekili Göker, “Burdur ilimizin bir diğer sorunu -başında da belirtmiştim- tarım ve hayvancılık. Gezdiğimiz köylerde bize söylenen şu, burada birkaç defa da dile getirdim: “Yemimi almazsan, sütünü almam.” şeklindeki dayatmadan özellikle üretici vatandaşımız ciddi anlamda rahatsız ve bu konuda Tarım Bakanından bir çözüm önerisi beklemektedir. Yine, hayvancılıkla uğraşan bir vatandaşımız şöyle söylüyor: “Geçen sene yemin torbası 75 lirayken ben hayvanımın etini 38 liradan kestiriyordum; bu sene 130 liraya çıktı yem, bense hayvanımı 39 liradan kestirmekteyim. Bu şartlar altında benim bu işi sürdürebilmem mümkün değil. Kaldı ki sektörümüz ‘Bugün kapatayım, üç ay sonra başlayayım.’ şeklindeki bir sektör değil, süreklilik arz eden bir sektör ve girdi maliyetlerimiz çok yüksek” şeklinde konuştu.
İŞSİZLİK
Burdur’un bir diğer sıkıntısının il genelinde özellikle ilçelerde işsizlik olduğunu belirten Milletvekili Göker, “Bir diğer konumuz ise -tüm ilçelerimizin ortak sorunu- işsizliğimiz. Bu işsizliğimiz Burdur’da ve tüm Türkiye’de ciddi anlamda sorun teşkil etmekte. Eminim iktidar vekillerine de günde onlarca, yüzlerce telefon gelmekte; iş talebi içermekte. Bizlerin bunlara çare bulabilmesi mümkün değil. İktidarın önceliği, bu ekonomik soruna çare bulmak olmalıdır” ifadelerini kullandı.
BURDUR VE SALDA GÖLLERİ
Burdur Gölü Kurtarma Projesi ve Salda Gölü’nde su seviyesinde yaşanan azalmaya dikkat çeken Milletvekili Göker, “Bir diğer can alıcı sorunumuz ise Burdur Gölü’müzün kuruyor olması ve yakın zamanda -3 kere- düzenlenmiş olan gölü kurtarma projesinin gölü kurtarma değil, günü kurtarma projesiyle müteşekkil olması sebebiyle gölümüz maalesef eski hâline dönemeyecek boyutlara çekilmiştir. Korkarız ki Salda Gölü’müz de bu duyarsızlıktan nasibini almak üzeredir. Acilen eylem planı geliştirilmeli, Burdur Gölü ve Salda Gölü’nü koruyucu tedbirler hayata geçirilmelidir. Tek adam yönetimi, sürdürülemez bir ekonomi politikasıyla ülkemizi iflasa sürüklemeye devam etmektedir. Unutulmasın ki sorunun kaynağı çözümün belirleyicisi olamaz” açıklamalarında bulundu.
|