Burdur Veteriner Hekimleri Odası tarafından Veterinerlik Fakültesi öğrencilerine suni tohumlama kursu verildi.
Veterinerler Odası Başkanı Kazım Üstüner, MAKÜ Veteriner Dölerme Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Ata ve Burdur Veterinerler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çevik suni tohumlama ve kurbanda dikkat edilmesi gereken hususlarını mesleki açıdan dile getirdiler.
Burdur Veterinerler Odası Başkanı Kazım Üstüner yaptığı açıklamada;
“Biz veteriner hekimler sadece hayvan sağlığı değil insan sağlığı açısından da sağlıklı beslenmede, hayvancılık değeriyle ülke ekonomisine katkı sağlamaktayız. Suni tohumlama veterinerlik dalı için çok önemli bir konudur. Bu konuda da bu kursu biz gerçekleştirebiliyor olmaktan çok mutluyuz. Hocalarımızın desteği için de teşekkür ediyorum. Sonuç bir kurban bayramı öncesindeyiz. Hayvansal üretimi artırmak için çözümün artık ithalat değil üretmek olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. Bu vesile ile önümüzdeki kurban bayramının milletimiz ve tüm İslam alemi için hayırlı olmasını diliyor, bayramınızı kutluyoruz. 24 Temmuz bizim için Basın Bayramı’nın önemi olduğu kadar Lozan Antlaşması’nın 97. yıl dönümüdür. Lozan Barış Antlaşması’nda emeği geçen başta Mustafa Kemal Atatürk ve tüm arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum. Lozan deyince 1884 doğumlu Paris Hukuk Fakültesi mezunu, Lozan delegesi, Burdur Milletvekili, Ticaret ve Ziraat Bakanlığı yapan Mustafa Şeref Özkan’ı da bir hemşehrimiz olarak ayrıca rahmetle anıyorum.” dedi.
MAKÜ Veteriner Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayhan Ata suni tohumlama konusundaki açıklamasında;
“Dünyada halen devam eden pandemi süreci içerisinde böyle bir kursu gerekli önlemleri alarak yapabilmek herkesi salgın hastalığı riskinden koruyabilmekte en çok üzerinde sürdüğümüz bir konuydu. 1950’li yıllarda Burdur Şeker Fabrikasının açılması, Et Balık Kombinasının açılması 1970’li yıllara dayanıyor. O karar alınırken de düşünülen gerekçe Antalya, Denizli, Isparta, Burdur ve Afyon illerinin kırmızı et ihtiyacını karşılayacak kapasitede kurulmuş o günün şartlarına göre. Bugün adını güç birliği olarak andığımız ve bize her kursumuzda yardımcı olan mezba. Burdur’da veteriner hekimliğin gelişmesinde Şeker Fabrikası sonra Et Balık Kombinasının açılması. Suni tohumlama kurslarının talep görmesinin nedeni çünkü dünyada hayvan yetiştiriciliğinde en yaygın yöntem süt sığırlarında özellikle suni tohumlama uygulaması. Burdur genelinde bunun bir değerlendirmesini yaptığımızda rakamsal ifadesini açıklayalım. Burdur’da 100 bin baş süt sığırı bulunmakta. Bunların her birinin gebe kalması için ortalama yılda 209 bin adet suni tohumlama yapılması gerekiyor. Bunu Burdur’da 200 tane meslektaşımız gerçekleştiriyor. Ortalama bir meslektaşımıza yılda 1000 adet suni tohumlama yapma imkanı veriyor. Eğer biz veteriner hekimler bu suni tohumlama uygulamasını yapmasaydık bugün 100 bin baş sığır için kaç baş damızlık boğaya ihtiyaç olacaktı. Ortalama 50 inek için yılda bir boğa düşünüldüğünde ortalama 2000 damızlık boğaya ihtiyaç olacaktı. Erkek damızlık yetiştirme masrafından ve boğanın tehlikeli davranışlarından korunabilme sağlanıyor.” ifadelerini kullandı.
Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Çevik’ te kurbanlık seçimleriyle ilgili konuşmasında;
“ Önümüzdeki süreç itibariyle kurban arifesindeyiz. Kurbanda seçilecek olan kurbanlıklarının olması gereken niteliklerini arz edeceğim. Kurban edilme yaşı sığırlarda 2, koyun keçi de 1 olarak belirlenmiş. Bir veis var kuzular altı aylıktan büyük kuzu annesinin boyundaysa eğer kurban edilebileceği dinimizce uygun görülmüş olup, kurban edilecek hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Bölgemiz damızlık üretim merkezi olması hasebiyle dişi sığır, koyun, keçi bol miktarda olup, kurbanı yılda bir defa kesme vecibesi üzerimize nasıl vacip olduysa dişi hayvanda dikkat etmemiz gereken husus özellikle gebeliğine veteriner hekimlere baktırılıp alınması gerekiyor.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Burdur Veterinerler Odası tarafından kursa katılan öğrencilere rozet takdim edildi.
|