Haber Detayı
08 Mart 2023 - Çarşamba 16:12
 
BURDUR’UN HÜNERLİ KADINLARI ÜRETMEYİ SÜRDÜRÜYOR
BURDUR’UN HÜNERLİ KADINLARI ÜRETMEYİ SÜRDÜRÜYOR
- Haberi
BURDUR’UN HÜNERLİ KADINLARI ÜRETMEYİ SÜRDÜRÜYOR

Burdur’da şehir merkezinde son zamanlarda üreten kadın profilini ortaya koyan örgütlü güçlerden biri olan, Hünerli Eller  Kadın Kooperatifi yaptığı çalışmalarla göz dolduruyor... ‘2023 Kadınlar Günü’ Yeni Gün özel yayınında Yeni Gün Medya ekibi saha çalışmaları kapsamında Hünerli Eller gönüllüleriyle bir araya geldi.

KADRİYE AYAN- Hünerli Eller Kadın Kooperatifi Yöneticisi

“Kooperatifimizi 2019 yılında 7 tane hanım arkadaşımızla birlikte kurduk”
“İsmim Kadriye Ayan. Burdur Belediyesi personeliyim aynı zamanda Hünerli Eller Kadın Kooperatifi’nin yöneticiliğini ve başkanlığını yapıyorum. Kooperatifimizi 2019 yılında 7 tane hanım arkadaşımızla birlikte kurduk. Üye sayımızı artırdıkça faaliyetlerimizi gıda ve el sanatları üzerinde geliştirdik. Gıda olarak Burdur’un yöresel tatlarından ‘Kabak Helvası’nı yapıyorız ve bunun coğrafi işaretini aldık. Katmer, su böreği, yufka ekmek, bazlama, zeytinyağlı sarma, düğün salonlarına tatlı¬ – tuzlu kurabiyeler yapıyoruz. Bize talepler ne doğrultuda gelirse vatandaşlarımıza o şekilde hizmet veriyoruz.

“Herkes gönüllü olarak devam ediyor”
Evet, kadınlarımız gönüllü olarak pasta, kurabiye yapımına geliyorlar. Benimle birlikte sabahtan akşama kadar çalışıyorlar. Şu an 3 kişi gönüllü olarak devam ediyoruz. Talep fazla yok. Çünkü insanlar maddi bir gelir sağlamak istiyor. Kooperatifimizin şu anda öyle bir gücü yok maalesef. Pandeminin hayatımıza girmesiyle çok fazla ilerleyemedik. Elimizde olan bir miktar nakit ile de kooperatifimize makine alımı yaptık. Ondan dolayı maaşlı çalışanımız yok. Herkes gönüllü olarak devam ediyor.

“Deprem olduğunu duyduğumuzda hava şartlarını da göz önüne alarak örgü yapmaya karar verdik”
Deprem haberini aldığımda deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza ne gibi yardımımız dokunabilir diye oturdum düşündüm. Sonra oradaki hava şartlarını da göz önüne alarak örgü yapmaya karar verdik. Yaptığımız örgülerle en azından yüreklerini ısıtalım diye düşündük. Sonraki aşamada çocuklar için amigurumi bebekler yapalım diye karar aldık. Sosyal medya üzerinden paylaşım yaptıktan sonra sağ olsun Burdur’dan yüzlerce kadın bize destek oldu. Örgü örülecek iplerimizi Sayın Belediye Başkanı’mız Ali Orkun Ercengiz aldı. Gönüllü arkadaşlarımızdan da ipleri temin ettik. Burdur’daki ip satışı yapan esnaflar da bize ip konusunda destek oldular. Gönüllü kadınlarımızla birlikte örgülerimizi yaptık. Yaptığımız örgülerin ilk partisini deprem bölgelerine gönderdik. Daha sonrasında da yapılan örgülerimizi Burdur’a gelen depremzedelerimiz için hazırladık. Burdur Belediyesi Konferans ve Sergi Salonunda Belediye Başkanı’mızın kurdurmuş olduğu stantlara örgülerimizi gönderiyoruz. Depremzedelerimiz istedikleri şekilde oraya gidip temin edebiliyorlar. Daha sonrasında da bunu böyle bırakmayalım dedik. Bayatlamayan tatlı – tuzlu kurabiye yapıp, tekli paketler halinde deprem bölgelerine gönderdik. En azından çayla birlikte hemen tüketebilecekleri bir gıda olsun dedik. Kurabiye yapımı için yine sosyal medya üzerinden paylaşım yaptık ve büyük bir kitleye ulaştık. Birçok arkadaşımızla birlikte burada gönüllü olarak 3-4 gün boyunca kurabiyelerimizi yaptık ve depremzede vatandaşlarımıza ulaştırdık. Halen daha Atatürk Yurdu’nda olan vatandaşlarımıza her gün pasta, kurabiye gönderimi yapıyoruz. Belediyemizin tesislerinden geliyor yemekleri ama bizden de ara ara isterlerse biz o şekilde yapıyoruz.

“Televizyondan izledik olanları ve günlerce uyuyamadık”
Allah kimseye göstermesin gerçekten çok acı verici şeyler gördük. Belki de bizim gördüğümüz şeyler oradakilerin onda biridir belki de binde biridir bilmiyorum ama birçok hayat ve ev tamamen bitmiş durumda. Birçok çocuk annesiz, babasız, öksüz kaldı. Birçok anne evlatsız kaldı. Tabii ki bunlar çok güç şeyler. Konuşurken bile insan etkileniyor. Allah hiç kimseye yaşatmasın inşallah bir daha böyle bir felaketi. Ölenlere rahmet, kalanlara ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Gerçekten çok etkilendik, hepimiz kötü etkilendik. Televizyondan izledik olanları ve günlerce uyuyamadık hiçbirimiz. Olanların etkisinde kaldık. Oradaki çocukların, enkaz altından çıkartılan insanların psikolojisini anlamaya çalıştık. Her an kendimizi oradaki insanların yerine koyup empati yapmaya çalıştık.

 

“Kadınlar üretmeli”
Üreten bir kadın olarak; bütün kadınların evde olsa da mutlaka bir şeyler üretip ev ekonomisine katkı sağlamalarını ve hayatlarını o şekilde sürdürmelerini dilerim. Eşiniz mutlaka ev ekonomisine katkı sağlayacaktır ama kadının kendi el emeğinin parasını kazanması çok güzel bir şey. Çocuğuna kendi kazandığı parayla bir mama alabilmesi ya da okul ihtiyaçlarını karşılayabilmesi çok farklı bir duygu. Biz Türkiye olarak aslında üretime yönelmeliyiz, daha çok üretim yapmalıyız diye düşünüyorum. Buradan da tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyorum. Hep birlikte el ele daha çok işler başaracağımızı düşünüyorum. Kooperatifimizi istedikleri zaman ziyaret edebilirler. Gönüllü olarak çalışmak isteyen tüm kadınlarımızı Serdaroğlu Konağı’na davet ediyoruz.”

Kaynak: Editör:
Etiketler: BURDUR’UN, HÜNERLİ, KADINLARI, ÜRETMEYİ, SÜRDÜRÜYOR,
Yorumlar
Haber Yazılımı