Haber Detayı
15 Aralık 2020 - Salı 15:11
 
Burdur Gölü’nde inceleme yapıldı
Burdur Gölü’nde inceleme yapıldı
- Haberi
Burdur Gölü’nde inceleme yapıldı

Burdur Gölü’nde sahile yakın bölgede meydana gelen gaz ve su çıkışı ile ilgili olarak Burdur Valiliği tarafından gölde inceleme yaptırıldı.
Son yıllarda suyu hızla çekilen ve kuruma tehlikesi ile karşı karşıya olan Burdur Gölü’nde Halk Plajı sahiline yakın bölgede yaklaşık 10 gündür devam eden gaz çıkışını Yeni Gün Gazetesi’ne değerlendiren Jeofizik Yüksek Mühendisi Abdurrahman Arıkan, Burdur Gölü’nün tektonik bir göl olmasından dolayı gaz veya ani su çıkışlarının yer bilimcileri daima heyecanlandırdığını, bu niteliği belirsiz kaynamanın ancak tam teşekküllü incelemenin ardından netliğe kavuşabileceğini, şahsi görüşüne Burdur birinci derece deprem bölgesi olduğu için bu bir stres boşalması olabileceği, bu kabarcıkların olası bir depremin habercisi olabileceğini belirtmişti.

Haberin yayınlanmasının ardından Burdur Valiliği, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nden bilim insanlarını davet ederek gölde inceleme yaptırdı.
İncelemeye Mehmet Akif Esoy Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. İskender Gülle, Süleyman Demirel Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Çağlayan Balkaya, SDÜ Uzaktan Algılama Merkezi Müdürü Prof.Dr. Olcay Çakmak ile SDÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim görevlisi Erhan Şener katıldı.

Prof.Dr. İskender Gülle, göl içerisinde göl suyunun elektriksel iletkenlik değerlerini ölçtü. SDÜ’den gelen bilim adamları ise termal kameralı drone ve gama spektrometre cihazı ile göldeki anamoli değişikliklerinin ölçümü yapıldı.

MAKÜ Öğretim Üyesi Prof.Dr. İskender Gülle “Süleyman Demirel üniversitesi’nden gelen hocalarımızla birlikte mevcut imkanlar ölçüsünde bir takım ölçümler yaptılar, görüntüler aldılar. Suyun tuzluluğunu ve sıcaklığını ölçtük. Durmu değerlendirip daha sonra gerekli açıklamalarda buluncağız. İlk belirlemelere göre gazla karşık su çıkıyor. Bu kaynaklardan göl kenarında yıllardır gözlemliyoruz. Gaz örneği almadık” dedi.
Erhan Şener ise yaptığı açıklamada “Drone ile su sıcaklığında anamoli var mı ona baktık ama büyük bir anamoli yok. İskender Hocam’ın ölçümleri neticesinde 0,1-0,2 santigrat derecelik fark var. Çok büyük bir fark olmamakla birlikte bize yer altı suyu boşalımını gösteriyor. Bunu net söyleyebilmek için su numunesinin analizini yapıp göl suyu ile ilişkilendirmek lazım. Göl suyu ile farkına bakıp burada kesin bir yer altı suyu çıkışı vardır denebilir analizlerden sonra” diye konuştu.

-Muhammet Fatih Başcı

    

Kaynak: Editör:
Etiketler: Burdur, Gölü’nde, inceleme, yapıldı,
Yorumlar
Haber Yazılımı