Haber Detayı
18 Mart 2022 - Cuma 21:14
 
BURDUR’DAN YÜKSELEN SES: ‘BİR DESTANDIR ÇANAKKALE
BURDUR’DAN YÜKSELEN SES: ‘BİR DESTANDIR ÇANAKKALE
- Haberi
BURDUR’DAN YÜKSELEN SES: ‘BİR DESTANDIR ÇANAKKALE

Burdur’da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 107’nci yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Burdur Şehitliği’nde düzenlenen tören, çelenk sunma, saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“Bugün şanlı ordumuzun Çanakkale’nin geçilemeyeceğini, tüm dünyaya gösterdiği destansı bir zaferin, yıl dönümüdür”

Törende günün önemine ilişkin konuşmayı Yüzbaşı Mehmet Kezek yaptı. Yüzbaşı Kezek, “Kutsal vatan topraklarının bölünmez bütünlüğü milletimizin egemenlik ve bağımsızlığı uğruna canlarını feda eden, isimlerini kalbimize yazdığımız aziz şehitlerimizi bu anlamlı günde bir kez daha rahmet ve minnetle yad ediyoruz. Aynı zaman da bugün 107 yıl önce 18 Mart 1915’te şanlı ordumuzun Çanakkale’nin geçilemeyeceğini, tüm dünyaya gösterdiği destansı bir zaferin, Çanakkale Deniz Zaferinin de yıl dönümüdür. Tüm yokluk ve imkansızlıklara rağmen, milletimizin kahraman evlatlarının emsalsiz fedakarlıklarıyla kazanılan bu zafer, milli mücadelemize ilham verirken, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden bu yolda, çok önemli bir kilometre taşı olmuştur. İtilaf devletleri donanmasının 18 Mart 1915’de başlattığı Çanakkale Boğazı’nı geçmek için başlattığı taarruz, Nusrat mayın gemisinin döşediği mayınlar ve Türk topçusunun son derece isabetli atışlarıyla başarısız olmuş ve itilaf devletleri donanması savaş gücünün üçte birini kaybetmiştir. Bu durum karşısında itilaf devletleri donanması, boğazı terk etmek zorunda kalmıştır. Yaşadıkları bu hüsranın ardından Çanakkale Boğazı’nın denizden geçilemeyeceğini anlayan itilaf devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinde Gelibolu Yarımadasına çıkarma yaparak boğazı karadan geçmeyi denemişler, ancak Çanakkale savaşlarında askeri bir deha olarak ön plana çıkan Yarbay Mustafa Kemal’in çok isabetli ve ileri görüşlü muhakemesi neticesinde hedeflerine ulaşamamışlardır. Şanlı tarihimizde bütün ihtişamıyla yerini alan ve tüm dünyaya karşı azmin, cesaretin ve fedakarlığın sayısız örneklerinin sergilendiği Çanakkale savaşları, vatanın bütünlüğü ve bağımsızlığı söz konusu olduğunda asil Türk milletinin hangi zorluklara göğüs gerebileceğinin en zor şartlar altında dahi neleri başarabileceğinin en güzel örneklerinden birisidir.” dedi.

“Gök kubbeden ay yıldızlı al bayrak hiç inmeyecek”

Yüzbaşı Mehmet Kezek, “Çanakkale Zaferi, biricik evlatlarını şefkat ve muhabbetle bağrına basıp cepheye uğurlayan anaların ve o anaların elini öperek ‘hakkını helal et şefkatli ana, canım feda olsun vatana’ sözleriyle karşılık veren yiğit ve kahraman Mehmetçik’in Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte yazdığı destandır. Ülkemizin bugün ulaştığı seviye başta Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı olmak üzere Kore’de, Kıbrıs’ta teröristle mücadelede ve sınır ötesinde icra edilen harekatlarda hayatlarını kaybeden aziz şehitlerimizin ve gazilerimizin eseridir. Asil milletimizin var oluşunun, birlik ve beraberliğinin ölümsüz sembolleri olan şehitlerimizin manevi varlıkları, tarih ve millet bilincimizin korunmasında ve sahip olduğumuz milli ve manevi değerlerimizin genç nesillere aktarılmasında en değerli hazinedir. Bu nedenle şehitlerimizin aziz hatıraları nesilden nesile sonsuza dek yaşatılacaktır. Sizlere söz veriyoruz ki; Çanakkale’ler sonsuza dek geçilemeyecek. Gök kubbeden ay yıldızlı albayrak hiç inmeyecek. Dünya var oldukça bu topraklar Türk yurdu olmaya devam edecektir.” diye konuştu.

Program Gazi Uzman Çavuş Himmet Can tarafından şiir okunmasıyla devam etti.

Daha sonra Vali Ali Arslantaş, şehitlik özel defterini imzaladı. Vali Arslantaş, “Aziz şehitlerimiz, bugün üzerinde güvenle yaşadığımız bu vatan toprakları için canlarınızı feda ettiniz. Hepinizi minnet ve şükranla anıyorum.” ifadelerini kullandı.

Protokol üyeleri tarafından Şehit mezarlarına karanfil bırakılması ve Kur’an-ı Kerim okunmasının ardından İl Müftüsü Enver Türkmen’in dua etmesiyle tören sona erdi.

Programa Vali Ali Arslantaş, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, 58. Komando Eğitim Alay Komutanı P. Komd. Alb. Yavuz Çankaya, Belediye Başkan Vekili Atam Gülcü, Muharip Gaziler Derneği Burdur İl Temsilcisi Hasan Okyar, protokol üyeleri, şehit aileleri ve gaziler ile öğrenciler katıldı.

Muhammet Fatih Başcı

Kaynak: Editör:
Etiketler: BURDUR’DAN, YÜKSELEN, SES:, ‘BİR, DESTANDIR, ÇANAKKALE,
Yorumlar
Haber Yazılımı