Burdur’da Turizm Yüzyılı Projesi kapsamında gerçekleştirilen arama konferansları, şehirdeki turizm potansiyelini ortaya çıkarmak ve geliştirmek amacıyla başladı.
Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla başlatılan Turizm Yüzyılı Projesi kapsamında gerçekleştirilen arama konferanslarının ilki Burdur’da gerçekleştirildi.
2 gün sürecek programın açılışı saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Açılış konuşmasını yapan Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, pilot il seçilmekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek projenin Burdur turizmine katkı sağlayacağını ifade etti. Gürsoy konuşmasının sonunda emeği geçenlere teşekkür etti.
Daha sonra konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, konuşmasında şunları söyledi,
“Ülkemiz turizmine değer katarak Türkiye’yi uluslararası rekabette öne çıkartma hedefiyle yola çıkan Turizm Yüzyılı Projemizin ilk adımını attığımız toplantıya katılımlarınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Hoş geldiniz, şeref verdiniz. Değerli Katılımcılar, Türkiye; kitle turizmindeki gelişimi ile son yıllarda dünyada öne çıkan bir destinasyon olmasına karşın, ülkemizin sahip olduğu tarihi, kültürel zenginlikler ve doğal güzellikler dikkate alındığında mevcut seviyelerin çok daha üzerine çıkabilecek bir turizm potansiyeline sahip.
TÜRSAB olarak biz de bu gerçekten ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye Yüzyılı” vizyonundan hareketle oluşturduğumuz Turizm Yüzyılı projesi ile ülkemizin turizmden aldığı payı çok daha yukarılara çıkarmayı önümüze hedef olarak koyduk.
Yılın belli aylarına ve kıyı şehirlerine sıkışan turizm hareketlerinin ülkemizin dört bir yanına ve yıl geneline yayılması amacıyla hayata geçirdiğimiz Turizm Yüzyılı projesi ile yüksek gelir grubundan ziyaretçileri de ülkemize çekmeyi amaçlıyoruz. Turizm Yüzyılı vizyonumuzu ortaya koyarken temel amacımız turizmden hak ettiği payı alamayan destinasyonlarımızı öne çıkartmaktı. Bu bakımdan projemizi; kültür turizminden doğa ve macera turizmine, gastronomi turizminden kış turizmine kadar her açıdan büyük potansiyel taşımasına karşın turizmden hak ettiği payı yeterince alamayan Burdur’dan başlatmak istedik.
Paleolitik çağlardan başlayarak insan yerleşimine dair izlerin bulunduğu Burdur; Sagalassos ve Kibyra Antik gibi önemli antik kentleri, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan tarihi yapılarıyla kültür turizmi bakımından önemli bir rota olarak karşımıza çıkıyor. Salda Gölü başta olmak üzere muhteşem güzellikleriyle öne çıkan doğası, ormanları, lavanta bahçeleri, dağları, mağaralarıyla ekoturizm ve macera turları açısından dikkat çekici fırsatlar sunan Burdur, Salda Kayak Merkeziyle de turizm çeşitliliğini destekleyen bir altyapıya sahip. Tüm bunların yanında lezzetli yemekleri ise Burdur’u gastronomi turizmi açısından bir cazibe unsuru haline getiriyor. Kıymetli Konuklarımız, Burdur’un sahip olduğu tüm bu zenginliklerin, katma değer yaratarak birer turizm ürününe dönüşebilmesi için yerel yönetimlerin çizdiği vizyon ve sergilediği yaklaşım ise büyük önem arz ediyor. Bu bakımdan Burdur’un önemli bir şansı olduğunu ifade etmem gerekiyor. Zira Burdur'u pilot bölge olarak seçmemizin en önemli nedenlerinden birini, Sayın Valimizin Turizm Yüzyılı vizyonumuza son derece olumlu bir yaklaşım göstererek projemize tam destek vermesi oluşturuyor. TÜRSAB olarak yarım asrı aşan deneyimimiz ve Türkiye’nin en köklü turizm meslek örgütü olmanın getirdiği sorumlulukla, Birliğimize gösterilen bu güvenin karşılığını vermek ve Burdur turizmini geliştirmek için var gücümüzle çalışacağız.
Değerli Misafirler, Şu bir gerçek ki; bir destinasyon ne kadar çekici olursa olsun ne kadar potansiyel vadederse etsin bir ürün haline getirilip insanlarla buluşturulamazsa gerçek değerini bulamaz. Bir turizm unsurunun satılabilir ürün haline getirilmesi ve tüketicisine ulaşması ise ancak ve mutlaka seyahat acentaları eliyle olur. Bu bakımdan gerek Burdur gerekse de Türkiye’nin diğer destinasyonlarının gelişiminde seyahat acentaları kilit bir role sahip. Turizm Yüzyılı projemizi oluştururken bu gerçeklikten hareket ettik. İnanıyorum ki; turizmin olmazsa olmaz gücü olan seyahat acentalarımızın katkısıyla hem Burdur hem de turizmden hak ettiği payı henüz alamamış diğer illerimiz, önemli ölçülebilir, fark edilebilir bir gelişim kaydedecektir. Sözlerime son verirken Turizm Yüzyılı Projemizin Burdur’a hayırlı olmasını diliyor, projemizin ilk adımının bu güzel şehrimizde atılmasına verdiği destekten dolayı Sayın Valimize huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Burdur Valisi Türker Öksüz ise konuşmasında şunları belirtti;
“Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından Turizm Yüzyılı doğrultusunda ilerlemek ve ülke turizmine katkı sağlamak amacıyla başlatılan Proje kapsamındagerçekleştirilen arama konferanslarının açılış programında sizlerle bir arada olmaktan ve İlimizin bu projede pilot il seçilmesinden dolayı büyük memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bu vesileyle Göller, Güller, Gönüller ve Lavantalar Diyarı, Huzur Şehri İlimize hoş geldiniz diyor, Burdurlu hemşehrilerim adına hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum. Burdur, tarihi/turistik mekânları, antik şehirleri, eko-turizm imkânları, kervansarayları, konakları, gölleri, yaylaları, mermerciliği, hayvancılığı ile sakin, güvenli bir şehirdir. İlimiz Antik dönemde "Pisidia", coğrafi olarak "Göller Bölgesi", kültürel olarak "Teke Yöresi" olarak adlandırılmıştır. Kültürel dokusunun bozulmaması, folklorik özelliklerinin hala tüm canlılığı ile yaşatılması Burdur’u “Teke Yöresinin Kültür Başkenti” olarak tanımlamaktadır. Burdurumuz sahip olduğu bu değerler ile Akdeniz Bölgesinin turizm potansiyeli yüksek olan bir kentidir. Ayrıca 14 coğrafi işaretli ürünlerimiz arasında Burdur Şiş Köftesi, Gölhisar Kavurması, Burdur Ceviz Ezmesi ve Haşhaş Helvası gibi daha sayamadığımız gastronomikdeğerleri ile ziyaretçilerine eşsiz lezzetler sunabilecek potansiyeli mevcuttur.
Antalya, Muğla, Denizli, Afyon ve Isparta illeriyle sınır komşusu olan ilimiz Antalya, Isparta Süleyman Demirel ve Denizli Çardak havalimanlarına da oldukça yakın mesafede yer almaktadır. Güller ekspresinin mühim bir durağı olan ilimizin hedefi gelişen altyapı ve üstyapı sistemleriyle orta vadede bir turizm kenti olmaktadır. Bizler nihai hedefimize ulaşılabilmek için yol haritası çıkarmak, bu doğrultuda eylem planı hazırlamak ve bu eylem planına sadık kalarak turizm atılımlarını gerçekleştirilmek istiyoruz. Bu kapsamda ilimizin doğru adımları zamanında ve ihtiyaç duyulduğu şekilde atması önem arz etmektedir. Ziyaretçi sayıları bir şehrin turizm potansiyeli açısından öngörülebilir bir mahiyet arz etmektedir. Bu bağlamda 2023 yılında Burdur Müzesi’nin ziyaretçi sayısı 29,25, Sagalassos Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı 43,37, Kibyra Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı 25,65, KremnaAntik Kenti’nin ziyaretçi sayısı 45,64 ve Doğa Tarihi Müzesi’nin ziyaretçi sayısı 15,82 artış göstermiştir. Müze ve ören yerlerimizin kümülatif ziyaretçi sayısı ise toplam da 35,42 oranında artmıştır. Biz Burdur’umuzun potansiyelinin çok daha fazla olduğuna yürekten inanıyor ve çalışmalarımızı bu doğrultuda sürdürüyoruz. Bu kapsamda 2023 Ekim ayı içerisinde Valiliğimiz koordinasyonunda, Burdur İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu işbirliğinde“Burdur Turizm Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştay’ını’ gerçekleştirdik.
Bu çalıştayda Kütür Turizmi, Gastronomi Turizmi, Ekoturizm ve Spor Turizmim olarak dört başlıkta İlimizin var ola Turizm Potansiyeli ele alınarak, sorunlar ve çözüm önerileri kapsamalı şekilde görüşülmüş, öneriler sunulmuştur. Çalıştayın çıktıları rapor haline getirilerek, yol haritası ortaya koyulmuştur. Şehrimizin turizm potansiyelinin değerlendirilmesi, turizm dinamiklerinin ve turizm alanlarının geliştirilmesi nihayet turizm gelirlerinin artırılması hususlarında yapılan bu konferansın da bizlere mihmandarlık edeceğine inanıyoruz. Çaılştay gibi Konferans sonucunda oluşturulan eylem planı da bizim için önemli bir çıktı olacaktır.
Valiliğimizin koordinasyonunda mezkûr eylem planı ve evvelce ilimizde gerçekleştirilen turizm çalışmaları bir çatı altında toplanacak, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitemizin kıymetli akademisyenlerinin eş güdümlü çalışmalarıyla bu faaliyetler “il turizm master planı"na dönüştürülecektir.
Bu itibarla başta TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya ve TÜRSAB çalışanlarına, kıymetli vakitlerini bizlere ayırarak ilimize fikirlerini, deneyimlerini ve bilgilerini paylaşmaya gelen değerli turizm paydaşlarımıza bu çalışmada emeği geçen bütün katılımcılarımıza teşekkür ediyor, konferansımızın hayırlı olmasını diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken; SAGALASSOS, KİBYRA, KREMNA ANTİK KENTLERİ, Türkiye’nin Maldivleri olarak öne çıkan eşsiz doğal güzelliğe sahip SALDA GÖLÜ, Ülkemizin Turizme ilk açılan İNSUYU MAĞARASI, Selçuklu Dönemine ait HANLARI, Osmanlı DönemiKONAKLARI, İhtişamlı tarihi eserlerin sergilendiği zengin ARKEOLOJİ VE DOĞA TARİHİ MÜZESİ, oksijen deposu yemyeşil dağları, serin yaylaları, Burdur, Yarışlı, Karacaören gölleri gibi masmavi GÖL VE BARAJLARI, Mor ve Pembe renkli, mis kokulu LAVANTA VE GÜL BAHÇELERİ, zengin flora ve faunası, geniş ekoturizmve doğa sporu alanları, yöresel tatları, geleneksel el sanatları, kısacası hem dinlenip hem eğlenebilecek birbirinden farklı alanları ile BURDUR’un bu zenginliklerini, siz TÜRSAB YETKİLİLERİ ve bağlı SEYAHAT ACENTELERİ aracılığıyla herkesingörmesini arzu ediyor ve davet ediyoruz.
Hepinizi saygıyla selamlıyorum.”
Konuşmaların ardından TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Vali Türker Öksüz’e hediye takdim etti.
|