Haber Detayı
13 Mart 2023 - Pazartesi 10:46
 
Burdur’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. yıl dönümü kutlandı
Burdur’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. yıl dönümü kutlandı
- Haberi
Burdur’da İstiklal Marşı’nın kabulünün 102. yıl dönümü kutlandı

 12 Mart İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 102. yıl dönümü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma etkinliği düzenlendi.

MAKÜ Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen program saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

Burdur Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mücahit Kılınç, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik ve Burdur Vali Vekili Ahmet Mailoğlu tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı.

Protokol konuşmalarının ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere, protokol üyeleri tarafından ödülleri verildi.

Program Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından düzenlenen oratoryo gösterisi ile sona erdi.

“Bizlere miras olarak bırakılan bu eşsiz eser ve şanlı Türk bayrağı, kutsal vatanımızın semalarında ilelebet yankılanmaya ve dalgalanmaya devam edecektir”

Burdur Mehmet Uzal Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mücahit Kılınç, programda yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“İstiklal Marşı’mızın kabulünün 102. yılına ülkemizde yaşanmış olan deprem felaketinin hüznüyle girmiş bulunmaktayız. Bu yüzyılın felaketinde yaşamını yitiren insanlarımıza Allahtan rahmet kalanlarına ve milletimize başsağlığı diliyorum. Kurtuluş Savaşı’nın başlarında düşmanın her koldan milletimizin üstüne geldiği zor günlerde Mehmet Akif’in Türk eriyiz, silsilemiz kahraman Müslümanız, Hakk’a tapan Müslüman Dizelerinin yer aldığı “Ordunun Duası” adlı manzumesinin Ali Rifat Bey tarafından yapılan bestesi, bütün askerî birliklerde okunmaya başlanmıştı.  Yine muhteşem bir mücadele ve destansı kahramanlıklarla kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrasında ise “Doğduğumdan beridir aşığım istiklale”  diyen Mehmet Akif Ersoy’un “Kahraman Ordumuza” hitaben yazmış olduğu Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helâl,  Hakkıdır, Hakk’a tapan, milletimin istiklâl. Dizelerinin de yer aldığı şiir , 12 Mart 1921 tarihinde Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘’İstiklal Marşı’’ olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşı bir milletin bağımsızlık aşkının, imkansızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakarlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş ifadesidir. İstiklal Marşı dün olduğu gibi bugün de ellerinde bayrak, dillerinde tekbirle vatanını savunan insanımızın üzerinde ittifak ettiği mümtaz bir metindir. Milli Şairimiz ve aynı zamanda Burdur Mebusu da olan Mehmet Akif Ersoy, yazdığı İstiklal Marşı’nı ‘’Milletime aittir’’ diyerek Safahat’ın sayfalarına almadığı gibi  marş dolayısıyla ciddi maddi sıkıntı içеrisindе olmasına rağmеn verilen 500 liralık ödülü de  kabul etmeyip, “Milli Marş para ile yazılmaz” diyerek yoksul kadın ve çocuklara iş öğreten “Darül Mesai” adlı bir hayır kurumuna bağışlamıştır. Bizlere miras olarak bırakılan bu eşsiz eser ve şanlı Türk bayrağı, Milletimiz var oldukça; geleceğimize yön vermeye, kutsal vatanımızın semalarında ilelebet yankılanmaya ve dalgalanmaya devam edecektir. Bu duygu ve düşüncelerle, İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümünde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, tüm aziz şehitlerimizi ve İstiklal Marşı’mızın müellifi Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle anıyor, kahraman gazilerimize de minnetlerimi sunuyorum. Saygılarımla..”

Bir 1 kişi ve ayakta görseli olabilir

Kaynak: Editör:
Etiketler: Burdur’da, İstiklal, Marşı’nın, kabulünün, 102., yıl, dönümü, kutlandı,
Yorumlar
Haber Yazılımı