Haber Detayı
11 Temmuz 2023 - Salı 12:11
 
Bubon heykelleri, Burdur’a geri dönüşü bekliyor
Bubon heykelleri, Burdur’a geri dönüşü bekliyor
- Haberi
Bubon heykelleri, Burdur’a geri dönüşü bekliyor

BURDUR GÖLHİSAR İBECİK’TEN KAÇIRILAN DÜNYACA MEŞHUR SEPTİMİUS SEVERUS HEYKEL BAŞI

Türkiye, Burdur’daki Bubon Antik Kenti’nden kaçırılan ve 50 yıldan fazladır Danimarka’da bir müzede sergilenen Septimius Severus’un bronz başını geri istiyor.

Türkiye, Danimarka’nın başkenti Kopenhag’taki Ny Carlsberg Glyptotek Müzesi’nde sergilenen Roma İmparatoru Septimius Severus’un bronz başının, 1960’larda bir arkeolojik kazı sırasında yağmalandığı gerekçesiyle işlem başlattı. M.S 145 ile 211 yılları arasında yaşayan Severus’un bir heykeli, New York Metropolitan Müzesi’ne ödünç verilen özel koleksiyonunun parçası olarak ABD’de on yıllar geçirdikten sonra başı hariç hâliyle Türkiye’ye geri gönderilmişti. Burdur’dan kaçırılan heykelin başı 50 yılı aşkın bir süredir Ny Carlsberg Glyptotek’te sergileniyor. Ancak birçok Danimarkalı uzman, başın Türkiye’ye ait olduğuna emin olmadıklarını söyleyerek talebe karşı çıkmakta ısrarcı. Türkiye ise Prof. Dr. Jale İnan’ın baş ve vücut ölçülerini kapsayan çalışmasını kanıt olarak sunarak eserin ülkeye ait olduğunu savunuyor.

Danimarka’daki Türk maslahatgüzarı Mehmet Bulut, “Bronz, Türkiye’deki Bubon’dan geliyor. Türkiye’den gelen tüm nesneler gibi onun da iade edilmesini istiyoruz. İşlem başlatıldı. Talebimizi ilettik ama zaman alacak” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: Bubon, heykelleri,, Burdur’a, geri, dönüşü, bekliyor,
Yorumlar
Haber Yazılımı