Haber Detayı
12 Ekim 2021 - Salı 12:35
 
BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP: “KURAKLIĞA DAYANIKLI KABA YEM BİTKİLERİNE AĞIRLIK VERİLMELİ!”
BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP: “KURAKLIĞA DAYANIKLI KABA YEM BİTKİLERİNE AĞIRLIK VERİLMELİ!”
- Haberi
BTB BAŞKANI GÜNDÜZALP: “KURAKLIĞA DAYANIKLI KABA YEM BİTKİLERİNE AĞIRLIK VERİLMELİ!”

Burdur Ticaret Borsası (BTB) Yönetim Kurulu Başkanı Veteriner Hekim Ömer Faruk Gündüzalp, kuraklık endişesinin devam ettiği, her damla suyun öneminin iyice anlaşıldığı ve kesif yem fiyatlarının tavan yaptığı dönemde, üreticilerin alternatif kaba yem arayışı içinde olduklarını belirterek, “Kaliteli kaba yem açığının giderilmesi için yeni yem bitkileri çeşitlerini araştırıyoruz. İklim değişikliği nedeniyle kuraklığın baş gösterdiği ülkemizde, üretim deseninin değişmesi de hasıl olmuştur. Bölgemize en uygun yem bitkilerinden bir tanesi, geçtiğimiz Mayıs ayında Akören köyünde hasadı yapılan yüksek proteinli Lenox (yem şalgamı) bitkisi. Bu bitki suya ihtiyaç duymadan yetişebiliyor. Üreticilerimiz, Ekim ayı içerisinde bu bitkiye ekerse, 2022 yılı Mayıs ayında hasadını yapacaklar” dedi.

Burdur Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Yönetim Kurulu Üyesi Niyazi Boz ve Kemer İlçe Tarım Müdürü Hasan Gencer ile birlikte, son yıllarda etkisini artıran kuraklık ve bu kuraklığa bağlı yem bitkileri üretimindeki düşüş nedeniyle, bölgemize en uygun olan yem bitkileri hakkında istişarede bulundular. Geçtiğimiz Mayıs ayında Akören köyünde slajı yapılan yem şalgamının, özellikle sulama ihtiyacı olmadan yetiştirilmesi ve dekar başına 10 tona yakın ürün elde edilmesi nedeniyle üreticiler için büyük bir avantaj olduğunu aktaran Gündüzalp, “Gerek yem fiyatlarının sürekli yükselmesi ve gerekse yağışların giderek azalmasından dolayı, günün koşullarına uygun çözümler arayışına girdik.” şeklinde konuştu.

Kaba yem bitkileri olan Macar Fiğ, Korunca ve yem Bezelyesinden daha iyi olan Lenox bitkisinin, dekar başına 3 ila 10 ton arasında ürün elde edildiğini aktaran Gündüzalp, “Protein yönünde yoncaya eş değer. Ürün kışa dayanıklı olduğu gibi, erken hasat yapıldığı için ikinci ürünün ekimine de elverişli. Toprak dostu bir ürün olduğu gibi işçiliği de oldukça az. Başlıca özelliklerini ise sulu alanlarda dekara; 10 – 15,5 ton yeşil ot verebiliyor. Yeşil olarak verildiği gibi slajıda yapılabilir. Kuru maddesindeki protein oranının 18’lere ulaştığı tespit edilmiştir. Silaj yapılırken 1 ton yeşil şalgam içine 40 – 50 kg. buğdaygil kırması katılabilir. Küçükbaş hayvan beslemesinde koyun ve kuzular çok beğenerek yerler. Büyükbaş hayvan beslemesinde, günlük hasıl olarak verilebilir. Kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilmektedir. -15C `ye kadar dayanıklıdır. Kumlu ve hafif topraklar dışında hemen hemen her toprakta yetişmektedir” dedi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: BTB, BAŞKANI, GÜNDÜZALP:, “KURAKLIĞA, DAYANIKLI, KABA, YEM, BİTKİLERİNE, AĞIRLIK, VERİLMELİ!”,
Yorumlar
Haber Yazılımı