Düzenlenen programa başta Vali Hasan Şıldak olmak üzere Vali Yardımcısı İbrahim Özkan, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Keyik, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Faruk Gündüzalp, Burdur Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Metin Sipahi, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Turan Çayır, Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, iş insanları ve Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticileri katıldı.
2019 – 2020 Eğitim Öğretim yılının başından itibaren Valiliğimiz öncülüğünde, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yürütülen BİGEP projesi ile, başta akademik olmak üzere sanatsal, sportif, kültürel, sosyal ve proje tabanlı çalışmaların yanı sıra okullarda oluşturulacak yenilikçi sınıf ortamları ile İlimizin eğitimde geçmiş yıllarda elde ettiği başarıların tekrar yakalanması hedefleniyor.
Bu kapsamda düzenlenen programda BİGEP projesine başlandığı andan itibaren desteklerini ifade eden Oda Başkanları ve iş insanları, okullarda oluşturulacak Yenilikçi Sınıf Ortamları tasarım ve beceri atölyelerinin oluşturulması konusunda desteklerini ifade ettiler.
Vali Hasan Şıldak programda yaptığı konuşmada; “Burdur eğitimde sembol olmuş, eğitim şehri olarak anılan, geçmiş dönemlerde çok güzel başarılara imza atmış bir eğitim şehri. Göreve başladığımdan itibaren şunu gözlemledim. Velilerimizin, çocuklarımızın anne babalarının eğitime olan düşkünlüğü, gönül bağı, yakınlığı, takipçiliği hakikaten övgüye ve takdire değer. Ancak Temmuz ayından itibaren açıklanan verilere baktığımızda özellikle Türkiye sıralamasına baktığımızda, hem orta öğretim sınavlarında, yani liseye giriş sınavlarında hem de Üniversiteye giriş sınavlarında durumumuzun iyi olmadığını gördük. Ne yazık ki bu gerçekle yüzleştik. Halbuki çok güzel imkanlara sahip nitelikli okullarımız var. Yine böylesine değerli eğitimci kadrolara, öğretmen potansiyeline sahip bir ilde, bir şeyler eksik olduğundan yola çıkarak herkesin yakındığı bu husus Burdur geçmişte bir altın dönem, altın çağ yaşadı. Fakat; ‘halimizden memnun değiliz’ yakınmalarını biz duyduk. Bunlara da kayıtsız kalmadık. Yaz döneminden itibaren Milli Eğitim Müdürlüğümüz çok güzel bir çalışma yaptı. Bu büyük bir emektir. Burada bu sunumu yapmaktan büyük zevk alıyorum. Bunu her yerde anlatmaya çalışıyorum. Sizlerin de reel sektör temsilcileri olarak sanayici ve iş adamları olarak bu bilgilerden yoksun kalmamanız gerektiğini düşündük. Bu programı tertip ettik.
BİGEP Nedir? diye kısaca özetlemek gerekirse ‘Başarıyı İzleme ve Geliştirme Projesi’, istek-irade-takip-değerlendirme ve ödüllendirme basamaklarından oluşan bütün öğretmenlerimizi, okul idarecilerimizi ve öğrencilerimizi kapsayan, bu yıl boyunca sürecek olan, önümüzdeki yıllarda ihtiva ettiği tecrübeyle daha da gelişerek devamlılığı sağlanacak olan bir proje. Projenin özelliği, proje içerisindeki pek çok faaliyet daha önceki yıllarda da muhakkak suretle yapılıyordu. Ancak bu yıl yaptığımız, sistematik hale getirmememizdir.
Bir defa çok önemli bir uygulama başlattık; “Eğitim koçluğu”, Şu anda okullarımızda sınava hazırlanan 8. ve 12 sınıfta bulunan bütün öğrencilerimizin her birinin bir eğitim koçu var. Bir öğretmenimiz onlardan sorumlu. Sınıf öğretmeni var. Rehber öğretmen ayrıca var. Ama bir de eğitim koçu var. Eğitim koçu çocuğu adeta 24 saat takipte tutuyor. Onun başarılı olabilmesi için her türlü formülü çalışıyor. Âdete onunla beraber yaşıyor. 1 öğretmenimiz 3-4 çocuğumuzdan sorumlu. Çok az sayıda öğrencisi var. İlimizin her ilçesinde her köyünde bu proje uygulanıyor. Proje kapsamında bir faaliyet eş zamanlı olarak bütün okullarımızda gerçekleştiriliyor. Dört bileşeni olan, hem sınav başarısını yükseltmeye çalışan, hem de gerek Avrupa Birliği gerek ulusal ölçekteki TÜBİTAK başta olmak üzere okullarımızın proje üretmesini de sağlamaya yönelik bir proje aynı zamanda.
Yani okulda öğretmenlerimiz, öğrencileriyle birlikte projeler hazırlıyorlar. Ve ilimizi temsil ediyorlar. Çok güzel başarılar elde ettiler ilk dönem. Ayrıca bu proje bütün sınıfları kapsıyor. Çocukların, sportif, kültürel, sanatsal yönlerden de gelişmeleri için okullarımızda büyük bir heyecan fırtınası esiyor. Bir enerjik ortam var. Dördüncü ayağı ise yenilikçi sınıf modeli. Proje aslında Milli Eğitim Bakanımızın duyurduğu 2023 eğitim vizyonu olarak benimsenmiş,resmi belgeye dönüşmüş olan hedeflerin yani ülkemizdeki eğitim hedeflerinin yakalanmasına yönelik. Çocuğu merkeze alan, onun her yönden gelişimini hedefleyen bir proje, bu kapsamlı sunumda da izleyeceğiniz üzere yenilikçi sınıfların oluşturulmasını arzu ediyoruz. Yenilikçi sınıflara girdiğinizde bizim bildiğimiz o dört duvardan sıra, masalardan ibaret bir sınıf görmüyorsunuz. Her sınıfın bir konsepti var. Okuma sınıfları bile var. Çocukların daha rahat, daha konforlu, daha istekli okuma yapabilecekleri bir ortam sunuyor onlara. İşte BİGEP bütün bunları hedefleyen, ilimizdeki eğitim çıtasının yükseltilmesini hedefleyen bir proje.
Biz bütün okullarımızı ziyaret ettik. İl merkezinde ayak basmadığım okul kalmadı. İlk dönem 30 un üzerinde okulu İl Milli Eğitim müdürümüzle birlikte ziyaret ettik. Şunu gördük bizim tahayyül ettiğimizin üzerinde bir benimseme olmuş, öğrenciler, veliler, okul idarecileri, öğretmenler çok benimsemişler. Hatta köylerdeki, ilçelerdeki okullarımız, merkezdeki okullarımızdan daha fazla sahiplenmişler. Ne yapabiliriz arayışındalar. Her okul ziyaretinden ayrı bir heyecan, ayrı bir mutlulukla döndük. Yani Burdur’da 2 yıldır görev yapıyorum. En önemsediğim, sonuçlarını görmekten de mutluluk duyduğum işlerden biri de budur. Tabii eğitim yılı olması belirli sloganlarla hareket edilmesi, bir uygulamanın inanılarak topluca aynı anda yapılması, toplumun her kesimi tarafından benimsenmesinin hakikaten ateşleyici bir motor gücü olduğunu gördük, tecrübe ettik. Çok da güzel bir tecrübe oldu.
Tabi ilimizde çok değerli hayırseverlerimiz var. İş insanlarımız var. Aramızda bulunan Ercan Akın bey bu iş adamlarımızdan biridir. Burada Ercan beyle ilgili şunu söylemek istiyorum; İlimizin en güzide okullarından biri olan Fen Lisesini yaptırdı. Aynı zamanda onu bırakmıyor. Her daim okulumuzu destekliyor. Allah nasip ederse önümüzdeki süreçte de bu yönde bir niyeti var. Ben kendisini tebrik ediyorum. Eğitime verilen her desteğin büyüğü küçüğü olmaz. Çakılan her çivi, o kumbaraya atılan her kuruşun bir anlamı vardır diye düşünüyorum. Çünkü bizim ülke olarak eğitimden başka seçeneğimiz yok. Ülkemizin güçlenmesi, ayakta dimdik durabilmesi için gençliğimizin, geleceğimizin çok iyi inşa edilmesi lazım.
Eğitime katkı veren herkese teşekkür ediyorum” dedi.
|