Haber Detayı
07 Mart 2020 - Cumartesi 15:53
 
90 yıldır hiç eksilmeyen heyecan (6 MART tarihi; BURDUR’un ONUR – ŞEREF GÜNÜ)
90 yıldır hiç eksilmeyen heyecan (6 MART tarihi; BURDUR’un ONUR – ŞEREF GÜNÜ)
- Haberi
90 yıldır hiç eksilmeyen heyecan (6 MART tarihi; BURDUR’un ONUR – ŞEREF GÜNÜ)

Milli Mücadele’nin Lideri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 6 Mart 1930 tarihinde Burdur’a gelişinin 90’ıncı yıldönümü, 6 Mart 2020 Cuma günü Burdur’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

“Burdur’un Şeref Günü” etkinlikleri altında gerçekleşen, Burdur tarihinde ayrı ve özel bir yeri olan 6 Mart tarihi, yine 90 yıl önceki heyecana, coşkuya sahne oldu. Yeni kurduğu devletin temellerinin şekillendiği, Cumhuriyetin 7’inci yılında Mart ayının ilk haftasını Batı Akdeniz bölgesi vilayetlerine ayıran Ulu Önder Atatürk, 6 Mart 1930 tarihinde Isparta, Burdur ve Antalya illerini ziyaret etmiş, 12 Mart 1930’da Antalya dönüşünde öğle saatlerinde yine Burdur’a uğramıştı.

Atatürk’ün Burdur’u ziyaret edişinin 90’ıncı yıldönümü kutlama programı, Atatürk’ün şehrimizde karşılandığı yer olan Çatalpınar mevkiinden başlayıp, Cumhuriyet Meydanında son bulan kortej yürüyüşü ile başladı. Burdur’un bütün dinamiklerini, toplumun geniş kesimlerini buluşturan Atatürk’ün ilimize gelişinin 90’ıncı yıl dönümü etkinliklerinde Bando Takımı eşliğinde düzenlenen kortej yürüyüşüne ve Cumhuriyet Meydanında düzenlenen törene; Vali Hasan Şıldak, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ömer Tekşen, Protokol üyeleri, Daire Müdürleri, Siyasi Parti temsilcileri, Sivil Toplum Kuruluşları yöneticileri, MAKÜ öğrenci toplulukları, askeri erkan, öğretmenler, öğrenciler ve Burdur halkı katıldı.

Cumhuriyet Meydanındaki kutlama töreninde, Spor Lisesi öğrencilerinin Türk Bayrağını Vali Hasan Şıldak’a takdimlerinin ardından Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Burdur Belediyesi çelenkleri Atatürk Anıtı’na sunuldu. Vali Hasan Şıldak ve Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz günün anlam ve önemine değinen konuşmalarını yaptılar.

Başkan ERCENGİZ konuşmasında; 

 

Burdur’un şeref günü olarak kabul edilen 6 Mart’ta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 90 yıl önce ilimize konuk olmasının coşku ve heyecanını yaşarken içimiz buruk. 90 yıl önce bize miras kalan heyecan ve azimle, aynı hedef doğrultusunda yılmadan çalışmanın gayreti içerisindeyiz. 
Cumhuriyetin ilanı ile başlayan, savaş sonrası toparlanma ve gelişme süreci hız kazanmış, bağımsızlığı uğruna meydan okuyan Türkiye Cumhuriyeti, gelişim yolunda bir mücadele içerisine girmiştir. Gelişmiş uygarlıklar düzeyine ulaşmak adına heyecan ve coşku ile çalışan Burdur halkı, Atatürk’ün 6 Mart 1930’daki bu ziyareti ile büyük moral kazanmış ve bu amaç doğrultusunda çalışmalarında büyük ivme yakalamıştır. 
Ülkemizin birlik ve beraberlik içinde daha güzel yarınlara ulaşması, ancak bu coğrafyadan fışkıran ruha sahip çıkmakla olacaktır. Bu anlamlı günün yıldönümünde, her 6 Mart’ta olduğu gibi, günümüzde ve gelecekte de gözlerimiz her zaman siyasi taktikleri, öngörüleri ve zaferleri ile benzeri olmayan; Ülkemizin Kurucusu Başkomutan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü arayacaktır. Ulu Önderimiz için yüreğimizde taşıdığımız özlem ve hasret duyguları asla sonlanmayacaktır.
Kentimiz, Hacılar Höyüğü’nden başlayarak, Hamitoğlu Beyliği’nin sancağı olmuş, Milli Mücadele’nin vatan şairi, Mehmet Akif Ersoy’un Millet Meclisindeki temsili ile taçlandırılmış, Fakir Baykurt’un edebi eserleri ile tüm ulusta tanıtılmış, günümüzde de Burdurlu birçok sanatçı, yönetmen, siyasetçi, oyuncu ve birçok okumuş aydınıyla da Türkiye’nin en güzide kentlerinden birisi olmuştur.
Burdur Belediye Meclisinin tutanaklarından da öğrendiğimiz üzere 6 Ekim 1972’de Dönemin Belediye Başkanı rahmetli Dr. Zeynel Abidin Tonguç Başkanlığında toplanan Burdur Belediyesi Meclisi oy birliği ile aldığı karar da 6 Mart’ın Burdur mesut günü olarak anılmasını kabul etmişlerdir. 
6 Ekim 1972 günü alınan bu kararda Belediye Başkanı ile birlikte dönemin Meclis Üyeleri Kamil Suna, Osman Çelik, Osman Demir, Şükrü Kayış, Hüseyin Ekici, Kemal Taraşlı, Necip Kaya, Sabri Civelek, Ali Arslan, A.Rıza Uçar, Ali Kartal, Rıza Nalbant, Metin Çoksezen, Lütfü Karagöz, Hüsnü Düdük, Fethi Gülcü, Alaaddin Özaltın ve Metin Çöllü’ye aldıkları bu karardan dolayın müteşekkir olduğumu ifade ediyor, aramızdan ayrılanlara Allah’tan rahmet ve hala hayatta olanlara da uzun ömürler diliyorum. 
2. kez Burdur halkının teveccühü ile seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 90 yıl önce şereflendirdiği bu kentte görev yapmanın mutluluğunu ve onurunu bir kez daha yaşıyorum. 
Taşı, toprağı, tarihi ve geleceği cumhuriyet kokan aydın bir kentin belediye başkanı olarak, Burdur Halkı ile omuz omuza vererek Atatürk’ün ışığında emin adımlarla ilerliyoruz. Biz Burdurlular, kentimize gelişi ile büyük mutluluk yaşatmış olan Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinden hiçbir zaman ayrılmadık ve asla da ayrılmayacağız.

Tüm tarihi boyunca namusunu ve toprağını korumak için mücadele eden Türk Evlatları, tarihin her anında olduğu gibi yine böyle bir dönemde, iç ve dış şer odaklarıyla mücadeleye devam etmektedir. 
Yurtiçinde ve Yurtdışında haince düzenlenen saldırılarda şehit düşen Kahraman Mehmetçiğimizi,  vatan topraklarına ve kalbimize gömdük. Ancak 1923’te kurulan Türkiye Cumhuriyeti ve Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bize emanet ettiği bu ülke asla Onun bize gösterdiği yoldan sapmayacaktır.
Bizleri padişahın kulu değil Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşı yapan, seçme ve seçilme hakkı ile demokrasiyi armağan eden, Kadını kocasının kölesi değil toplumun bireyi yapan, yaşanabilir bir ülke ve daha gelişmiş bir toplum vizyonuna sokan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Burdur’a gelişinin 90. yılında sevgi saygı ve özlemle bir kez daha anıyor, bu vesileyle Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal etmiş silah arkadaşlarını ve ülke toprakları için mücadele eden tüm kahraman şehitlerimizi bir kez daha rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum mekânları cennet olsun. Vatan toprakları mücadelesinde yaralanmış hayatta olan gazilerimize de uzun ömürler diliyorum. 
Varlığımız Türk varlığına armağan olsun. 
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!...

Tören sonunda, Atatürk’ün Burdur’a gelişinin 90’ıncı yıl dönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen çeşitli dallardaki yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Kaynak: Editör:
Etiketler: 90, yıldır, hiç, eksilmeyen, heyecan, (6, MART, tarihi;, BURDUR’un, ONUR, –, ŞEREF, GÜNÜ),
Yorumlar
Haber Yazılımı