“YERLİ VE MİLLİ TOHUMLARIMIZIN ULAŞAMADIĞI ÇİFTÇİ KALMASIN”
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşamadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla çalışmalar başladı.
Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Murat Yıldız, Çalışmaların başladığını belirtirken bu kapsamda iki ayrı buğday çeşidinin Gölhisar İlçesinde demonstrasyonun kurulduğunu söyledi.
Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü proje ile alakalı bir basın açıklaması yayımladı. Yapılan açıklama şöyle; “Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi Murat YILDIZ; Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM) “Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşamadığı Çiftçi Kalmasın” sloganıyla çalışmalar başlattığını belirterek bu kapsamda iki ayrı buğday çeşidinin Gölhisar İlçesinde demonstrasyonun kurulduğunu söyledi.
Demonstrasyon Sorumlusu Yıldız; TAGEM’e bağlı Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TÜSİAB)’ne üye özel sektör tarafından tescil ettirilen Yüksel Ekmeklik Buğday Çeşidi ve Namık Kemal Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesinin geliştirdiği NKÜ ZİRAAT Makarnalık Buğday Çeşidinin çalışmalarda kullanıldığını ifade etti.
Burdur Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet TUĞRUL konuşmasında; Önümüzdeki yıldan itibaren yerli ve milli tohumların kullanılması halinde tohum bedelinin 75’ini devlet olarak bizim karşılayacağımız bir öneriye hazırlandıklarını, söz konusu çalışma sonuçlandıktan sonra çiftçilere duyuracaklarını belirterek yerli ve milli tohum konusunda ziraat odalarının katkıların da önemli olacağına değindi.
Demonstrasyon çiftçisi Mehmet ŞENOL ise ekim, gübreleme, sulama ve ilaçlama konularında yaptığı uygulamaları anlatarak, baraj suyunun geç verilmesinin bir engel teşkil ettiğini ama elinden geleni yaptığını söyledi.
Çeşitlerin tanıtımına geçilerek, Ziraat Mühendisi Suat YILDIZ her iki çeşidin özellikleri hakkında sunduğu bilgilendirmede “Yüksel çeşidinin Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce seleksiyon yoluyla geliştirildiğini, 80-100 cm boyunda, kılçıklı beyaz başaklı, soğuğa dayanıklı, dekara 800 kg verim ortalaması olan, kırmızı, sert, yarı sert daneli olduğunu, sanayiye yönelik değerlerinin ve ekmeklik kalitesinin iyi olduğunu belirtmiştir. Namık Kemal Üniversitesi tarafından melezleme ıslahı yoluyla geliştirilen NKÜ ZİRAAT Makarnalık Buğday çeşidinin kışa dayanımı iyi, orta erkenci, danesinin kehribar renginde, dekara verimi 650-800 kg aralığında olup irmik un ve sarılık değerlerinin sanayi açısından çok iyi olduğunu” belirtti.
Demonstrasyon çalışmalarına başından itibaren yardımcı olan tarım teşkilatlarına teşekkür eden Gölhisar Ziraat Odası Başkanı Rıza ŞENOL; “Çeşitlerin Gölhisar iklimine çok iyi uyum sağladıklarını, verim tonajı bakımından da istedikleri verimi aldıkları takdirde bölgede ektirmeyi düşündüklerini” ifade etti.
Bu tür çalışmaların sürdürülebilirlik ve karlılık açısından önemli olduğunu vurgulayan Bucak Ziraat Odası Başkanı Bilal ÖZEL konuşmasında; “Birim alandan daha fazla ürün ve gelir elde etmeye yönelik çalışmalar üretici için önemli olup benimsiyoruz. Uygun çeşitlerin belirlenmesine yönelik demonstrasyonların devamını bekliyoruz” şeklinde ifade etti.
Tanıtımda Kovid-19 hastalığının da altı çizilerek bu tür çalışmaların devam edeceği ifade edildi.”