UNUTULAN BURDUR TÜRKÜLERİ YENİDEN GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gökhan Çağırgan’ın iki ay süren çalışmaları sonucu notaya aldığı ve 13 eserin yer aldığı ‘Burdur’un Unutulan Türküleri’ albümünün tanıtımı yapıldı.
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Konferans Salonu’ndaki tanıtım gecesine MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Âdem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca, Defterdar Naci Günaydın, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Programda konuşan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Âdem Korkmaz; “Burdur’da yaşıyorsak, Burdur özel bir kültür demek, folklor demek. Türküden bahsediyorsak Burdur’dan bahsediyoruz demektir. Türkü demek esasında Anadolu’da yaşamanın kültür tapusudur. Türküsüz bir Türk tarihi yazılamaz.” dedi.
Korkmaz; “Birazcık tozun altında kalmış, unutulmuş ya da söylenmeye söylenmeyen eskimiş ya da artık geçmişte bırakılmış çalışmaları gün yüzüne çıkarmak üniversitemizin görevlerinden birisi. Türk Müziği Devlet Konservatuvarımız ve Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezimiz çok ciddi çalışmalar yapıyor” ifadelerini kullandı.
Projenin yürütücüsü MAKÜ Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Anasanat Dalı Öğretim Görevlisi Gökhan Çağırgan’da, “Yüksek Lisans tezimi yaparken Burdur Türkülerinin usul ve makam yönünden incelenmesini çalışmıştım fakat çalışmamı yayınlamadım. O çalışmam sırasında tespit ettiğim türküler vardı. Onlardan 13 tanesinin günümüz referans kayıtlarının olmadığını, 4’ünün ise hiçbir basılı kaynakta olmadığını hatta notalarının olmadığını tespit ettim ve albüme ironik bir şekilde ‘Unutulan Burdur Türküleri’ ismini verdim. Bu türküleri hangi sanatçıların seslendireceği hayalimde canlandığı için teklif ettiğimiz sanatçılarda sağ olsunlar hiç tereddüt etmeden kabul ettiler. Üniversitemiz yönetimine, sanatçılarımıza katkı ve destekleri için teşekkür ediyorum. Burdur’umuz için ülkemiz için güzel bir eser kazandırmış olduk.” dedi.
Çağırgan şunları söyledi; “Bu proje iki ay sürdü. Üzerinde aylarca yıllarca çalışılması gereken bir süreç aslında ama çalıştığımız sanatçıların profesyonel olması bu konuda bizim elimizi rahatlattı ve iki ay gibi bir sürede çalışmalarımızı bitirip halkımıza güzel bir lansman programı yaptık.”
MAKÜ Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Hakan Acar’da “merkez müdürlüğümüz bünyesinde Burdur Halk Kültürüne ait beş çalışma kitap olarak basılmaya hazırdır. Burdur’da geleneksel Türk Halk kültürüne hizmet eden dernek, vakıf gibi tüm STK’lara destek vermeye devam ediyoruz.” dedi.
Programda sanatçılar, Hüseyin Turan, Makbule Kaya, Özge Öz, Uğur Önür, İsmail Çakır, Gökhan Çağırgan, Fatma Yıldız, Emre Dayıoğlu albümde yer alan türküleri seslendirdi. Bazı özel işlerinden dolayı katılamayan Bedia Akartürk, Sümer Ezgü ve Ferhat Erdem’in ise klip çalışmalarının sinevizyon gösterimi yapıldı.
Gökhan Çagırgan’ın çalışması ile Dirmil Yöresi Gurbet Havası ‘Kuruldu da kazanım dumanı tüter’, Burdur Merkezden ‘Yar kayalarda yaslanır’, Tefenni’den ‘Evlerim evlerim haney aman’, Yeşilova’dan ‘Bir taş attım çaya düştü’, Bucak’tan Karakoyun Güdersin, Bucak Seydiköy Kına Havası, Merkez Değirmenler Mahallesi’nden Tahtacı semahı, Tefenni’den ‘Köprünün altı diken’, Merkez Aziziye Köyü’nden ‘İstanbul’a saz yolladım’, Çavdır Kozağaç Köyü’nden ‘Ayva Dibi’, Burdur Merkezden ‘Evlerinin önü iğde dalları’, ‘Beş atarda tabancamın şeridi’ ve Yeşilova Niyazlar Köyü’nden ‘Şu Burdur’un ufak tefek taşları’ isimli türküler sanatçılar tarafından seslendirildi.