Türkiye Genelinde Etkili Olan Kuraklık Afeti Çiftçilerimizi Mağdur Etmeye Devam Ediyor

TBMM İDARE AMİRİ DR. MEHMET GÖKER’İN 18 TEMMUZ 2021 TARİHLİ BASIN AÇIKLAMASI

Bilindiği üzere tüm Türkiye genelinde etkili olan kuraklık afeti Burdur ilimizde de etkili olmaya ve çiftçilerimizi mağdur etmeye devam etmektedir. Geçtiğimiz aylarda Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye sorduğumuz sorulara verilen yanıtlardan görüyoruz ki, destekler sadece bir kısım çiftçimize Tarım Sigortası çerçevesinde verilmiş ve çiftçimizin sorununa çare olmamıştır.

İlimizde ÇKS’ye kaydı olan, olmayan 35 bin civarında çiftçimiz bulunmaktadır. Bakanlık ise sorumuza verdiği yanıtta 1 Ocak-21 Haziran 2021 tarihleri arasında Bucak ve Çeltikçi ilçelerimizde 46 köy ve mahallede, 6831 çiftçimize ait Arpa, buğday, çörekotu, haşhaş, tritikale ve yulaf alanlarının kuraklıktan etkilendiği tespitinde bulunmuştur. Oysa ilimiz genelinde kuraklıktan etkilenen çiftçi sayımız çok daha fazladır. Bakanlık verdiği yanıtta sadece Tarım sigortası yaptıran çiftçilerimize destek olunacağını belirtmiş, sigortası olmayan çiftçilerimizi ise zararları ile baş başa bırakmıştır. Doğru olan devletin çiftçisini sigortalı sigortasız ayrımı yapmaksızın koruması, bu yolla tarımsal üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve ilimizi kuraklık nedeniyle afet bölgesi ilan ederek bu kapsamda zarar gören bütün çiftçilerimize yeterli desteğin verilmesidir.

Bakanlık sorularımıza verdiği yanıtta, ilimizde kuraklıktan etkilenen çiftçilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının başvurmaları halinde ertelenebileceği ya da taksitlendirilebileceğini belirtmiştir. Fakat zarar eden, para kazanamayan çiftçilerin bu borçları nasıl ödeyeceğine dair yorum getirmemiştir. Çiftçilerimizi desteklemesi gerekirken medya patronlarına milyonlarca dolar kredi veren ve alacağını tahsil etmeyen bankalarımızın, çiftçilerimizin zorunlu nedenlerle ödeyemedikleri borçlar için daha çiftçi dostu ve ülke menfaatleri doğrultusunda kararlar almaları çiftçilerimizin haklı beklentileridir.

2021 yılında Burdur ilimizde 12.861 adet tarım sigortası poliçesi düzenlendiğini belirten Tarım ve Orman Bakanlığı, tarım sigortası için 10,4 milyon lira devlet desteği verildiğini fakat hasar için ödenmiş ve ödeme aşamasında olan miktarın 7,1 milyon lira ile devlet desteğinin bile altında olduğunu açıklamıştır. Verilen yanıtta kaç çitçimize hasar desteği verildiği ise sayısal olarak belirtilmemiştir.

Burdur çiftçisi, afet boyutunda kuraklık yaşadığı şu süreçte, yeniden üretime devam edebilmek için daha fazla destek beklemekte ve afet bölgesi ilan edilerek bu çerçevede devletini yanında görmek istemektedir. Aksi takdirde üretmekten vazgeçen çiftçi sayımız daha da artacak ve ilimizin ulusal ekonomiye olan katkısı azalacaktır