Türkiye'de Bir İlk! Sadece Burdur'da Var!
Burdur'un Ağlasun ve Gölhisar ilçelerinde yer alan Sagalassos ve Kibyra antik kentlerindeki çeşmeler, antik çağlardan günümüze kesintisiz akan suları ile dikkat çekiyor. Türkiye’de orijinal kaynağından su getirilip akıtılabilen en eski ve aktif çeşmeler arasında yer alan bu yapılar, ziyaretçilerin ilgisini topluyor.
Ağlasun ilçesindeki Sagalassos Antik Kenti’nde bulunan Antoninler Çeşmesi ile Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti’ndeki antik çeşme, arkeologlar tarafından Türkiye'de benzersiz olarak değerlendiriliyor. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kibyra Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Şükrü Özüdoğru, iki çeşmenin de bu özellikleriyle Türkiye’de tek olduğunu belirtti.
Kibyra'da 2006'dan bu yana süren kazılarda önemli yapılar ortaya çıkarıldığını ifade eden Özüdoğru, 2023 yılında orijinal kaynağından getirilen suyun çeşmeden akıtılmaya başlandığını söyledi. Medusa mozaiğinin yanı sıra bu çeşme de Kibyra’nın ulusal ve uluslararası tanıtımında önemli bir yer tutuyor. Özüdoğru, restorasyon çalışmalarının ardından Kibyra’yı ziyaret edenlerin sayısının on kat arttığını vurguladı.
Türkiye’de antik kaynağından su getirilen iki çeşmenin sadece Burdur’da olduğunu belirten Özüdoğru, bu çeşmelerin turizm potansiyeline katkıda bulunduğunu ve Burdur'un Antalya gibi bir turizm kentinin yanında hak ettiği değeri bu sayede bulabileceğini ifade etti.