TBMM’DE İSTİKLAL MARŞI’NIN 100. YIL ETKİNLİĞİ
İstiklal Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilişinin 100. yıl dönümü kutlamaları Ankara’da TBMM’de dün başladı. Burdur’dan Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz ile MAKÜ heyetinin de katıldığı Meclis’teti etkinliklerle Akif ve İstiklal Marşı etkinliklerine start verilmiş oldu. Bugün de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla, MAKÜ’nün Mehmet Akif Bilim ve Sanat Ödüllerinin üçüncüsü sahiplerine takdim edilecek.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Meclis Şeref Holünde gerçekleşen, “100. Yılında İstiklal Marşı Sergisi” ve “Mehmet Akif Ersoy Sergisi”nin açılışları ile “Akif Belgeseli Gösterimi Açılış Programı”na katıldı.
Meclis Başkanı Şentop, “Mehmet Akif kalemini, milletinin ve İslam ümmetinin dertlerine derman olabilmek için kullandı. ‘Sözüm odun gibi olsun hakikat olsun tek’ diyerek, sanatını halkın eğitilmesi için araç yaptı.” dedi.
Şentop, program açılışında yaptığı konuşmada, geçen yıl, milli iradenin tecelligahı olan Gazi Meclis’in açılışının 100’üncü yılını; bu yıl da kurtuluş mücadelesinin ebedi ve edebi abidesi İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yılını milletçe kutladıklarını anımsattı.
Milletin, Akif’e olan sonsuz sevgisinin temsilcileri olarak, Milli Şairi yad etmek için toplandıklarını vurgulayan Şentop, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclisimizde bulunan tüm siyasi partilerin ortak kararıyla 2021 yılını ‘İstiklal Marşı Yılı’ olarak ilan etmemize binaen milli iradenin temsil yeri olan Meclisimiz, aziz şairimize ahde vefasının bir gereği olarak, onu her yönüyle gelecek nesillere tanıtacak çalışmalar yapmayı planladı. Aziz Şair’in Türk milletinin gönlünde hak ettiği özel yeri göstermesi, milletimizin ona şükran duygularını ifade etmesi ve ahde vefasının nişanesi olması arzusuyla Mehmet Akif Külliyatı, kitapları, sergileri, belgeselleri ve filmleri hazırladık. Bugün de O’nun aziz hatırasını yaşatmak için büyük emeklerle hazırlanan 100. Yılında İstiklal Marşı Özel Sergisi’ni açmak için bir aradayız.”
Şentop, sergide Mehmet Akif’in; ailesi, arkadaşları, milli mücadele dönemi ve Meclis fotoğrafları, kendi el yazısıyla İstiklal Marşı, el yapımı özel kağıtlara yazılmış İstiklal Marşları, TBMM Zabıt Ceridesi, milli mücadele dönemi kartpostalları, milli mücadele hitapları, İstiklal Marşı besteleri ve kapak çalışmaları, Birinci Meclis Albümü, Safahat’ın ilk basımı, Sıratı Müstakim ve Sebilürreşad yazıları gibi çok önemli objelerin yer aldığını belirtti.
TBMM Başkanı Şentop, sergiye katılamayıp, istifade etmek isteyenler için Mehmet Akif ile ilgili başucu kitabı olabilecek nitelikte sergi içeriğini yansıtan bir katalog da hazırladıklarını kaydetti.
Konuşmasında Mehmet Akif’ten sözler aktaran Şentop, Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un, sadece İstiklal Marşı’nın şairi değil, aynı zamanda TBMM’de iki yıl Burdur mebusu olarak görev yaptığına dikkati çekti.
“Milletimizi örgütleyerek yaptı”
Mehmet Akif’in verdiği mücadeleyi anlatan Şentop şöyle konuştu:
“Bu vazifesini Meclis binasından daha çok, verdiği vaazlarla minberden minbere koşarak Kuvayımilliye etrafında birlik ve beraberlik için milletimizi örgütleyerek yaptı. İstanbul Hükümeti lehine çıkarılan isyanların ve karışıklıkların bastırılmasında, halkın bu konuda ikna edilmesinde büyük çaba sarf ettiğini biliyoruz. Türk milleti o gün de bugün de Kur’an ahlakıyla mücehhez bu büyük evladına daima güvenebileceğini biliyordu.
Milli Şairimiz Mehmet Akif, Kuvayı Milliye saflarında Anadolu insanını birlik ve beraberliğe, düşmana karşı harimiismetini korumaya, tam bağımsızlığa ulaşıncaya kadar savaşmaya davet etmiş ve bu davet millet nezdinde karşılık bulmuştur. Milli şairimiz yalnız hitabıyla değil kalemiyle de millet nezdinde etkili bir isimdi. Mehmet Akif kalemini, milletinin ve İslam ümmetinin dertlerine derman olabilmek için kullandı. ‘Sözüm odun gibi olsun hakikat olsun tek’ diyerek sanatını halkın eğitilmesi için araç yaptı.”
“Gönüllerimizin en mutena yerinde taht kurmuştur”
Akif’in ahlak ve erdem timsali münevver ve mütefekkir şair olduğunu vurgulayan Şentop, “Hayatı zorluklar ve yokluklar içinde geçmesine rağmen, giyecek bir paltosu dahi yokken, Meclisten emekli maaşı bile almamış hatta İstiklal Marşı için verilen ödülü, şehit çocuklarına ve eşlerine meslek öğreten Darül Mesai’ye bağışlamış, vakarlı şahsiyetiyle gönüllerimizin en mutena yerinde taht kurmuştur.” ifadelerini kullandı.
TBMM Başkanı Şentop, İstiklal Marşı’nı, ülkenin her okulunda, her resmi töreninde, bütün milli müsabakalarda bu milletin genci yaşlısı, kadını erkeğiyle hep birlikte yürekten ve coşkuyla ilelebet okumaya devam edeceklerinin altını çizdi.
Konuşmaların ardından TBMM Bşakanı Şentop, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekilerle sergiyi gezdi.