TARİH KENTİ BURDUR’DA; ‘SERAMİK KÜLTÜRÜ’ YAŞATILIYOR

Burdur Belediyesi Seramik Eğitim ve Uygulama Atölyesi 12’inci Dönem Seramik Sergisi, El Sanatları Merkezinde açıldı.

Seramik Sergisi Açılış Törenine Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, eşi Hülya Ercengiz, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Say, Belediye Birim Müdürleri, kursiyerler ve vatandaşlar katıldı.  Seramik Eğitim ve Uygulama Atölyesinde açılan seramik kursuna iştirak eden yaklaşık 30 kursiyerin ürettiği eserlerin 12’inci Dönem Sergisi olarak beğeniye sunduklarını dile getiren Seramik Eğitim ve Uygulama Atölyesi Usta Öğreticisi Işıl Ekici Eryılmaz, “Bugün burada 2018-2019 yılı 12’nci dönem yetişkin grubu sergimizi açmak için toplandık. Yıllar geçtikçe çok yol kat ettiğimizi düşünüyorum. Bu göreve ilk başladığımda öğrenci bulamadığım zamanları hatırlıyorum, üniversiteden öğrenci topladığım dönemleri biliyorum. Şimdi ise öğrencilerim kurs ne zaman açılıyor diye beni arıyorlar. Bu çok güzel bir şey, bu tabi ki hem bizim hem de başkanımızın desteğiyle oldu. Yaptığımız her etkinlikle desteğini esirgemeyen Başkanım Ali Orkun Ercengiz’e çok teşekkür ediyorum. Bu alanı, malzemeleri ve her koşulda bir şey sormadan bize sağladığı için teşekkür ediyorum. Minik Ellerden yetişkin grubuna kadar yaptığımız tüm etkinliklerde başkanımız hep yanımızda oldu. İnşallah beğenirsiniz, güzel eserler ürettiğimizi düşünüyorum” dedi.

“AMACIMIZ ENDÜSTRİYEL ÜRÜNLER DEĞİL, EL EMEĞİ,  GÖZ NURUNUN KIYMETLİ OLMASI”

El Sanatları Merkezinin kursiyerlerle dolup taşmasını istediğini dile getiren Başkan Ercengiz, “Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, “Ben de Sevgili Işıl’a, çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ederek sözlerime başlamak istiyorum.  İlimizin aslında bir Belediye Başkanlığı hizmet binasına çok acil ihtiyacı varken, sanatın bizler için ne kadar önemli olduğunu düşünerek önceliğimizi El Sanatları Merkezimizden yana kullandık. Bugünkü etkinliklere baktığımızda, her zamankinden çok daha keyifli ve güzel bir iş çıktığını da görünce,  23 yetişkin kursiyerimiz ve çocuklarımız ile birlikte kısa bir sürede hem öğrendik hem de ürettik. Burada çok güzel işler çıktı. Atatürk Mahallemizde böyle bir alanın olması bundan sonraki süreçte Atatürk Mahalle sakinlerimize de lokasyon açısından iyi bir yer yaratmış olacak. Tabi ki sadece Atatürk Mahallesine değil, Burdur’umuzda bu alandan yararlanmak isteyen tüm hemşerilerimizin hizmetine açık bir alan olacak. Bizim gönlümüzden geçen endüstriyel ürünler değil, el emeğinin göz nurunun kıymetli olması ve bu yüzden de bu alanları mümkün olabildiğince açık tutmaya gayret göstereceğiz. Halkımızın ilgisi olduğu sürece elimizden geldiğince gece gündüz, çalışmaya devam edeceğiz. Bugün 23 kursiyerimizin yaptığı o güzel göz nurlarını sizlerle birlikte inceleyeceğiz. Bir müddet de sergimiz açık kalacak ve bu salonun o dar, küçük ve kursiyerlerimize yakışmayan alandan çıkartıp, fırınları, kurutma alanları olan atölyemiz bugünlük bize yeter ama gönlümüzden geçen yetmeyecek kadar çok kursiyerimizin katıldığı bir alan haline dönüştürmektir. Hayırlı uğurlu olsun. Hepinizin emeğine teşekkür ediyorum. Sağ olun, var olun” diye konuştu.

“BURDUR, SERAMİK SANATININ YAPILDIĞI COĞRAFYALARIN EN BAŞINDA GELİYOR”

Seramik sanatının Burdur’un bir geleneği olduğunu vurgulayan Başkan Ercengiz, Hacılar Höyüğü ve Sagalassos Antik Kentini işaret etti. Seramik sanatının küçüklere mutlaka aktarılması gerektiğini belirten Başkan Ercengiz, “Burdur, seramik sanatının yapıldığı coğrafyaların en başında geliyor. Bunlardan bir tanesi Hacılar Höyüğü, diğeri de Sagalassos Antik Kentidir. Baktığınızda Hacılar’da ilk yerleşik yaşama geçilirken, toprak kaplar yapılıyor, Sagalassos’ta ise bölgenin toprak kaplarının ticaretinin yapıldığı en büyük merkez. Umarım yanılmıyorumdur, Sagalassos’ta yapılan toprak kaplar taşıma ile şu anda Mısır olarak bildiğimiz Kuzey Afrika’ya kadar götürülmüş, o alanda da bu bölgeden çıkmış, bizim kırmızı kil toprağımız üzerine yapılan toprak kapları o alanda görebiliyoruz. Bizim için çok önemli bir gelenek ve mutlaka küçüklere aktarılması gerekiyor” şeklinde konuştu.  Başkan Ercengiz, konuşmasının ardından Usta Öğreticisi Işıl Ekici Eryılmaz rehberliğinde sergiyi gezerek, kursiyerlerle yakından ilgilendir. Seramik Sergisi açılış töreni, ikram ile sona erdi.