TAHKİM MERKEZİ TİCARET İVMEMİZİ ARTIRIR
BUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “Kuruluşuna Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) destek verdiği İslam Tahkim Merkezi ticaret ivmemizi artırır” dedi.
Türkiye’nin tahkim alanında daha ileri noktalara gitmesi, uluslararası hakemlik konusunda daha fazla güçlenmesi, İslam ülkeleriyle ihracat hacminin büyümesi ve yatırımların hız kazanması amacıyla anlaşma imzalanan ve TBMM’de onay aşamasında olan İslam Tahkim Merkezi’nin önemine dikkat çeken BUTSO Başkanı Yusuf Keyik, iş dünyasının, merkezin faaliyete geçmesini beklediğini belirtti.
Başkan Yusuf Keyik: “Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimizin kuruluşuna destek verdiği ve paydaş olduğu İslam Tahkim Merkezi Meclisimizin onayındadır. TBMM tarafından onaylanmasının ardından ihracatta yeni ufuk çizgileri oluşturacak, yabancıların ülkemize bakış açılarını yükseltecek söz konusu merkezin bir an evvel faaliyete geçirilmesini istiyoruz. Çünkü Türkiye gibi ihtilaf durumlarında tarafsız, objektif, saygın, kuralları baştan net olarak koyulmuş bir başvuru merciinin bulunması, anlaşmazlık içerisindeki tüm tarafları korur, ülkemizi iş adamları nezdinde daha cazibeli hale getirir. Bunları alt alta koyup değerlendirdiğimiz zaman ülkemizin sanayi ve ticaret alanlarında çıtayı yükselteceği inancındayız. Ticari ilişkilerimizi ne kadar fazla sayıda ülkeyle gerçekleştirirsek ekonomik refah düzeyimizin daha da yükseleceğini düşünüyoruz. Ticaret yapan ülkeler savaşı konuşmaz, birbirlerine kötü bakmaz ve ekonomik ilişkilerini canlı tutar. Bunlara vesile olan bir başka önemli konu da Tahkim Merkezidir. Tahkim Merkezi; ticaret hacmimizi artırır; ilimizden ve bölgemizden İslami ülkelere ihracat yapan firmalarımızın ve girişimcilerimizin menfaatine olan bir merkezdir. İhracatta köprü vazifesi de görecektir ” dedi. Başkan Keyik; İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki ticari faaliyetlerine devam eden firmaların kendi aralarındaki ihtilafların çözümü için Türkiye’nin tahkim sorumluluğunu alacak kadar güçlü bir ülke olduğunu belirterek, İstanbul’da kurulan merkezin aynı zamanda üye ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesine vesile olacağını kaydetti.
2000li yıllarda Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcı sayısının azlığını ve yatırım miktarlarının düşüklüğünü vurgulayan Başkan Keyik, “Devletimiz ve TOBB tarafından sağlam adımlarla gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ülkemiz yabancı yatırımcıların gözünde cazibe merkezi konumuna dönüştü. Dış ülkelerden ve İslami ülkelerden Türkiye’ye yatırım sayısı ve girişimlerde gözle görülür artış oldu” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 2016 yılında İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerdeki firmaların kendi aralarındaki uyuşmazlıkları çözmek için teşkilata üye olmayan ülkelerdeki tahkim merkezlerine önemli bir kaynak aktararak hizmet satın almak durumunu göz önünde bulundurarak ilk adımı attığını ifade eden Başkan Keyik; “Bu kapsamda 13. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesine katılan ülkemiz İİT Tahkim Merkezinin kurulmasını önermişti. Bu teklif 2016 ila 2018 yılları arasında İİT’nin yaptığı bazı toplantılarda olumlu karşılanmıştı. Nihayetinde de 2018’de İslam Ticaret Sanayi ve Tarım Odası (İTSTO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iki görev gücü toplantısı gerçekleştirmiş ve merkezin tüzüğünü onaylatarak, merkezin İstanbul’da kurulmasına karar verilmişti. Bu anlaşma da geçen hafta TBMM’ye sunuldu” diyerek, merkezin kuruluş işlemlerinin TOBB tarafından yapılacağını bildirdi.
Başkan Keyik, Tahkim Merkezinin İstanbul’da kurulmasında büyük emeği olan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na ve destek verenlere ayrı ayrı teşekkür etti.