Sipsinin coğrafi işareti tescillendi
Burdur'un vazgeçilmezi sipsinin coğrafi işaret tescili alındı.
Tescil sürecinin olumlu olarak sonuçlanmasından duydukları memnuniyeti dile getiren Altınyayla Belediye Başkanı Ahmet Serttaş," Kaymakamlığımızın ve Belediyemizin girişimleri, Burdur Milletvekillerimiz Bayram Özçelik ve Yasin Uğur’un desteğiyle Dirmil Sipsisi ana vatanına kavuştu. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Bu gurur hepimizin. DİRMİL’imize hayırlı olsun." ifadelerini kullandı.
Sipsi Nedir ve Nasıl Yapılır?
Dere ve göl kenarında bulunan kamışlar (kargılar) yetiştikleri ortamlara göre çok çeşitlilik gösterirler. Ondan dolayı her kamıştan sipsi yapılmaz.
Gövdesi ağızlık yapılan kamıştan tamamen farklı cinslerdeki kamışlardır. Burdur Gölü kenarındaki kamışlardan çok güzel ağızlığı yapılabilmektedir. Kesilen ve tamamen kurumayan kamışlar, güneş görmeyen yerde saman ve talaş içinde nemini alması için kurumaya bırakılır.
Bu müzik aletinin gövde boyları, yapılmak istenen seslerin karar seslerine 15 ile 25 cm arasında değişir; yapılmak istenilen içi boş bir boru haline gelen kamışın içerisindeki pamuk benzeri yumuşak zarı ince bir çubukla temizlenir. Kamıştan iyi ses elde etmek için bu zarın temizlenmesi gerekmektedir. Daha sonra perdelerin yerleri ölçülü bir şekilde işaretlenir.
4 mm çapındaki yuvarlak ucu sivri şiş ateşte kızdırılarak işaretlenmiş olan perdelerin üzeri yakılarak delinir ve içinin çapağı temizlenir. Sipsinin perdelerini delip temizledikten sonra; Üzeri ala eğri denilen dikenli bir ağaç olan çöğürün dalları ilkbahara girmeden kalınlığına göre kesilir.
İçindeki etli kısım çıkartılır.
Asıl dışarıdaki kabuk kısmı kalır ve boru şeklinde 1-2 cm uzunluğunda kesilen kabuk yüzük gibi delik aralarına geçirilir. Ağaç gövdesinden çıkarıldıktan 10 yıl sonra da kullanılabilen ”Ala eğri” sipsinin üzerine süs diye konulduğu gibi sağlamlık da yaratır. Bu geçirilen kabuklar kaydırılarak perde deliklerinin bir kısmı kapatılmak suretiyle akort yapmaya da yardımcı olmaktadır.
Yapılan kargının iç çapları fazla geniş olmaması gerekir. Geniş iç çaplı sipsilerin sesleri net çıkmaz.