Sevgi her engeli aşar
Vali Hasan Şıldak eşi Fatma Nur Şıldak ile birlikte, Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonunda düzenlenen 3 Aralık Dünya Engelliler Günü programına katıldılar.
Düzenlenen programa başta özel vatandaşlarımız ve aileleri olmak üzere Vali Hasan Şıldak ve eşi Fatma Nur Şıldak, Garnizon Komutanı P. Alb. Cenk Baburşah ve eşi, Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Özkan Gürdoğan, Vali Yardımcısı Ali Nazım Balcıoğlu, Bucak Cumhuriyet Başsavcısı Günşafak Karartı, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik. İl Genel Meclisi Başkanı Murat Akbıyık, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav, MAKÜ Rektör Yardımcısı V. Prof. Dr. Durmuş Acar, siyasi parti başkanları, kurum müdürleri, meslek odaları ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Burdur Valiliği tarafından yürütülmekte olan “Burdur Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi" tanıtımı yapıldı. Valilik AB ve Dış İlişkiler Bürosu’nda Proje Uzmanı olarak görev yapan Meltem Kılınç tarafından yapılan sunumun ardından, projeyi anlatan video gösterildi.
Günün anlam ve önemini belirten konuşmalarla devam eden programda, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdür V. Hasan Güven, Engelli yakınları adına Hacer Morsümbül ve Vali Hasan Şıldak konuşma yaptılar.
Programın devamında Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencilerinin ritim gösterisi, Özel Eğitim Ortaokulu öğrencileri tarafından şiir dinletisi ve halk müziği sunumu yapıldı. Özel Eğitim Uygulama Ortaokulu tarafından halk oyunu gösterisi, koro ve ritim gösterisi sunuldu. Şehit Hakan Aktürk Özel Eğitim Meslek Okulu öğrencileri Hayat Bayram Olsa adlı şarkıyı ve İstiklal Marşını işaret diliyle anlattılar.
Programın son bölümünde Bucak Devlet Hastanesi, Bucak Sosyal Güvenlik Müdürlüğü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Bucak Adliyesi’ne Erişilebilirlik Belgeleri, Cumhuriyet Başsavcısı Gürdoğan, Garnizon Komutanı Baburşah ve Vali Şıldak tarafından takdim edildi. Belge takdiminin devamında Ulusal ve Uluslararası müsabakalarda derece elde eden engelli sporculara ödülleri takdim edildi. Program, hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla düzenlenen programlar Vali Hasan Şıldak ve eşi Fatma Nur Şıldak ev sahipliğinde engelli vatandaşlarımız ve aileleri onuruna verilen akşam yemeği ile devam etti.
Düzenlenen programda çocuklar ve aileleri eğlenerek çkeyifli vakit geçirdiler.
Vali Şıldak ve eşi program süresince ailelerle yakından ilgilenerek katılımları dolayısıyla kendilerine teşekkür ettiler. Program sonunda bütün davetlileri tek tek uğurladılar.
Vali Hasan Şıldak Necip Fazıl Kısakürek Konferans Salonunda düzenlenen programda yaptığı konuşmada; “Öncelikle bu etkinliğimizi gerçekleştirme konusunda gayretli bir çalışma ortaya koyarak, bugün bu salonu dolduran çalışma arkadaşlarıma ve siz değerli misafirlerimize bu özel günde, özel insanlarımızı yalnız bırakmadığınız için teşekkür ediyorum. Etkinliğimizin açılışında özellikle yaklaşık bir yıldır uygulamakta olduğumuz İlimizin çatı projelerinden biri olan Burdur Sosyal ve Kültürel Bütünleşme Projesi sizlerle buluştu. Biz bu projemizin başlangıcında tanıtımını yapmamıştık. Bugün bu vesile ile projemizin de en önemli hedef gruplarından birini oluşturan engellilerimizin bu özel gününde bu bilgilerle de sizleri buluşturmak istedik, bir paylaşımda bulunduk.
Tabi, çalışmaları birleştirme, tek kanaldan yürütme ve bu alandaki bütün enerjimizi bir arada tutma, güçlü kılma adına, Anayasamızda da yer almakta olan Cumhuriyetimizin nitelikleri arasında sayılan sosyal devlet olmanın gereklerini hayata geçirme noktasındaki bu hassasiyeti, bu enerji birikimini de bu proje sayesinde daha güçlü şekilde uygulayabiliyoruz.
Çalışmalarımızda birlikte olduğumuz bütün kamu kurum, kuruluşlarımızın, ilçelerimizde de aynı şekilde başta Kaymakamlıklarımız olmak üzere el birliği ile yürüttüğümüz bu faaliyetlerle birlikte, bu çalışmalar ve etkinlikler en geniş şekilde toplumumuzun bütün kesimlerine, hücrelerine kadar yansıyor. Bu anlamda bizzat alanda bu çalışmaları yürüten, ama gönülden gelen o istekle, samimiyetle bu çalışmaları gerçekleştiren bütün arkadaşlarımıza, bütün personelimize çok teşekkür ediyorum.
Şehit ve Gazilerimizin değerli aileleri, engelli vatandaşlarımız, devletimizin himayesi, koruması altında olan çocuklarımız, ihtiyaç sahibi insanlarımız, yaşlılarımız ve evde eğitim gören çocuklarımız, uzanmak istediğimiz ve elimizden gelenin fazlasını ortaya koymak suretiyle bir takım ruhuyla hep birlikte onların yanında durmaya çalıştığımız bu insanlarımız aslında bizler gibi tabi ki Türkiye Cumhuriyetinin onurlu bir vatandaşıdır ve onlar her şeyden önce bir insandır. Devletimiz adına bütün bunları yapıyoruz, en başta Sayın Cumhurbaşkanımız adına bu faaliyetleri yürütüyoruz, onun talimatı doğrultusunda yürütüyoruz, çünkü bizlere olan talimatı ve bizden beklentisi şudur, bütün yöneticiler olarak, insanlarımız, insan yerine konulacak, devlet vatandaşın hizmetinde hiçbir kusur göstermeyecek. Yaklaşım budur, bizim aslında Burdur’da uygulamaya çalıştığımız birebir takip ederek, hassasiyetle üzerinde durduğumuz husus budur. Bütün birimlerimizle bunun gayreti içindeyiz. Halkımızla birlikte hareket ederek, onların yanında ve arasında olarak sürekli bunu vurgulayıp, gündemde tutarak, gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Ben bu arada tabi sizlerin huzurunda bu çalışmalarda beni hiç yalnız bırakmayan, her ortamda destekleyen, aile ziyaretlerimizde, sosyal etkinliklerde bütün proje çalışmalarında, eşime teşekkür ediyorum. Ayrıca kamu kurumlarımızın yanı sıra çalışmalarımızda yine bizi yalnız bırakmayan başta sayın milletvekillerimize, meslek odalarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, bütün duyarlı insanlarımıza ve gönül elçilerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Amacımız, burada yakaladığımız bu ivmeyi, bu güçlü sinerjiyi aslında toplumumuzun her kesimine yaygınlaştırmak; bilhassa hali, vakti iyi olan iş insanlarımız, sanayicilerimiz, esnafımız bütün bunların da katılımıyla daha güçlü bir birliktelik elde etmektir. En iyi dokunuşun insanlarla birebir temas olduğunu ve en mutlu anın da benim için bir Vali olarak, bu tür faaliyetlerin içinde olmanın bana sağladığını itiraf etmek istiyorum.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız toplumumuzun sürekli olarak ihtimamla yaklaştığımız bu kesimleriyle her an birlikteler, uygulanan sistem aslında pek çok batı ülkesinin de ilerisindedir. Yani ülkemizin engelli vatandaşlarımız en başta olmak üzere sağladığı imkanlar, İl Müdürümüzün ifade ettiği hususların dışında da pek çok uygulama var. Yani ifade etmek gerekir ki, ancak bu kadar olur. Devlet olarak, ihtimam gösterilen, el uzatılan sağlanan imkanlar noktasında geldiğimiz aşama gurur vericidir. Burada özel eğitim okullarımız, rehabilitasyon merkezlerimiz, her türlü maddi imkanların sunulması bakımından ülkemizde engelli vatandaşlarımıza yönelik eksik bir uygulamanın olmadığını, önemli boyutta bu işin çözüldüğünü söylemek durumundayız.
Yine erişilebilirlik konusunda da başta kamu binalarımız olmak üzere çok duyarlı bir yaklaşım var. Bakın daha yeni hizmete açılan bir kamu binasında giriş kapısının genişlik standardı çok az bir farkla standardın altında kaldığı için o binamız erişilebilirlik sertifikası alamadı. Bu kadar da arkadaşlarımız kılı kırk yararak, bunu sağlıyorlar. Orada bir değişiklik yaparak, bunu da sağlayacağız.
Bunun yanında Engelsiz Yaşam Merkezimiz biliyorsunuz, bu alanda önemli bir eksikliği giderdi. Geçtiğimiz aylar içinde burası hizmete girdi ve yaz aylarında da biz burayı okulların tatil olduğu dönemde aktif olarak kullandık. Fakat okulların açılmasıyla birlikte ailelerimizin bu yönde bir tercihi olmadığı için şu anda orada bir halk eğitim kursumuz faaliyet gösteriyor ancak yeni yapılan bir kadro tahsisi ile en kısa zamanda bu merkezimiz engelli vatandaşlarımıza yönelik yatılı olarak gece de hizmet verecek şekilde hizmete sunulacak inşallah bunu da hep birlikte yaşayacağız. Yine çok kısa bir süre içinde il merkezimizde de çok güzle bir gelişme ile duyarlı bir vatandaşımızın sağlayacağı maddi imkanlarla gündüzlü bir bakım merkezi de inşallah Burdurlularla buluşacak, hizmete girecek.
Engellilerin yaşamsal zorluklarını anlamak için sadece insanın kendisiyle ilgili empati kurmasının yeterli olacağını söylemek istiyorum. Engelliliğin yaşanması, zihinlerde engelliliğin kırılması ile alakalı bir husustur diye düşünüyorum, öncelikle empati yaparak, toplumumuzda yaşayan sağlıklı bireyler olarak engellileri anlamak mümkün olacaktır. Ailemizde bir engellinin bulunduğunu ya da kendimizin engelli olduğunu varsaymak ve bu yönde bir empatide bulunmak zaten o duyguyu, o zorlukları anlayabilmek için başlı başına yeterlidir. Burada özellikle engellilerimizle sıkı bağ kuran, gönüllü çalışma yürüten vatandaşlarımızı ben kutlamak istiyorum. İkinci olarak engellilerimiz in ailelerini, cefakar, fedakar, vefakar aileleri de saygıya ve hürmetle anıyorum. Kendilerini tebrik ediyorum, çocuklarına, ailelerine sahip çıkıyorlar. Bizim de görevimiz onları mümkün olduğu kadar desteklemektir. Devletimizin destekleri, engellilik aylığı, engelli yakın aylığı, evde bakım aylığı, seyahat ödemesi bu maddi anlamdaki destekler hiç de küçümsenmemesi gereken, o aileyi moral olarak da ayakta tutan unsurlardır diye düşünüyoruz. Toplum olarak onların yanında olalım, işte uyguladığımız çalışmalarla, gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla hep onların arasındayız, arasında olmaya hep beraber devam edelim diyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum” dedi.