‘SENİR SUYU İLE İLGİLİ GİRİŞİMLER HIZ KAZANDI’

Burdur Valisi Ali Arslantaş, beraberinde Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, İller Bankası Antalya Bölge Müdürü Fuat Koçal, yetkili personeller ve teknik personeller ile birlikte Burdur Gölü’nün karşısında komşu ilimiz Isparta sınırları içinde yer alan Senir – Burdur içme suyu hattı kaynağının bulunduğu alanda incelemelerde bulundu.

Senir – Burdur İçme Suyu hattının yeniden aktif hale getirilmesi için yapılacak çalışmaları değerlendirmek üzere yapılan incelemelerin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Vali Arslantaş, “Burada 8 kuyudan yaklaşık saniyede 400  litre su elde edebileceğimiz bir imkanımız var. Bu suyu da karşıya, Burdur’a geçirmek için bir hat kurulmuş. Maalesef Belediye Başkanımız, Bölge Müdürümüz ve ben konuyu kucağımız da bulduk. Ortada bir cenaze var. Bu cenazeyi kaldırmamız gerekiyor. İller Bankası üzerinden Bakanlığımız, Belediyemize hem hibe hem kredi desteğinde bulunacak. Bundan sonraki iş bizim riayesitimizde İller Bankamızda ve Belediyemizde. İnanıyorum ki birkaç ay içerisinde yükümlülüklerimizi sağlıklı olarak yerine getirebilirsek yapımına başlanıp, birkaç 10 yıl Burdur’un su sıkıntısını çözeceğini düşündüğümüz bir projeyi hayata geçirmiş olacağız.” dedi.

“Yaklaşık  30 yıllık hikayesi olan bir işin başındayız”

‘Şu anda geçtiğimiz yüzyılın sonlarında projelendirilen ve ihale edilen yaklaşık  30 yıllık hikayesi olan bir işin başındayız’ diyen Vali Arslantaş, “Geçtiğimiz hafta içerisinde malumlarınız olduğu üzere Çevre ve Şehircilik Bakanımız Sayın Murat Kurum bey İlimizi ziyaret etti. Ziyareti esnasında Belediye Başkanımızın İl’in Merkez İlçe’de içme suyu sıkıntısı olduğu, vatandaşlarımızın içme suyuna ulaşma hususunda zorlandıkları, Belediye imkanlarıyla bunu aşmaya çalışmalarına rağmen yetersiz kaldıkları noktaların olduğu, bu konuda Bakanlığımızın destek olarak ne yapabileceği hususunda yapmış olduğu teklif ve sunduğu dosyadan sonra Bakanımızın verdiği talimat üzere geçtiğimiz haftasonu bir inceleme yapmıştım. Bugün de konunun taraflarını yanıma alarak yerinde bir inceleme yapma gereğini duydum.” diye konuştu.

“Ortada bir cenaze var. Bu cenazeyi kaldırmamız gerekiyor”

Vali Ali Arslantaş, “8 kuyudan yaklaşık saniyede 400  litre su elde edebileceğimiz bir imkanımız var burada. Bu suyu da karşıya, Burdur’a geçirmek için bir hat kurulmuş. Maalesef Belediye Başkanımız, Bölge Müdürümüz ve ben konuyu kucağımız da bulduk. Ortada bir cenaze var. Bu cenazeyi kaldırmamız gerekiyor hep beraber. Belediye İller Bankasını, İller Bankası işin yüklenici firmasını mahkemeye vermiş durumda. Bir de ayrıca yürüyen adli süreç var. Adli sürecin mahkemelerin yerinde zeminde tespitlerini sağladıktan sonra bu tespitleri üzerinden karar vermek üzere dosya kararına geçmesini sağlayıp burada bir an önce bu suyun karşı tarafa, Burdurlu hemşehrilerimizin hizmetine sunulması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“İLLER BANKASI DESTEK VERECEK”

Vali Arslantaş, konuşmasını şöyle sürdürdü; “İller Bankası üzerinden Bakanlığımız, Belediyemize hem hibe hem kredi desteğinde bulunacak. Bundan sonraki iş bizim riayesitimizde İller Bankamızda ve Belediyemizde. İnanıyorum ki birkaç ay içerisinde yükümlülüklerimizi sağlıklı olarak yerine getirebilirsek yapımına başlanıp, birkaç 10 yıl Burdur’un su sıkıntısını çözeceğini düşündüğümüz bir projeyi hayata geçirmiş olacağız. İnşallah kısa süre içerisinde işin yapım aşamasına geçtiğimizde, ilk kazmayı vurup kazmaya başladığımızda da beraber oluruz.”

“BURDUR’UN BİRKAÇ 10 YIL İÇME SUYUNA İHTİYACI OLMAYACAĞINI ÖN GÖRÜYORUZ”

‘Mühendis arkadaşlarımız en uygun noktayı suyun içerisine gelmeyecek şekilde değerlendirecekler.’ diyen Vali Arslantaş, “Yeni bir proje çalışması olacak fakat kuyular depo bu tarafta gölün karşı tarafında ara toplama istasyonu ve Burdur Belediyesi’ne ait depolar yerinde sadece bu kıyıdan karşıya suyun geçirilmesi gerekiyor. Teknik arkadaşlar daha iyi bilir ama  saniyede bir litre su 24 saatte 86 litre su yapar. Modern bir insanın temizlik, kullanma ve içme için 113 litre suya günlük ihtiyacı var. Burdur’umuzun nüfusu ortada. Buradan karşıya geçirilecek saniyede 400 litre su ile ne kadar vatandaşımıza hizmet edebileceğimiz ortada. Burdur’un nüfus kestirimlerinin de önümüzdeki yıllarda nereye varacağı ortada önümüzdeki birkaç 10 yılda içme suyuna ihtiyaç olmayacağını ön görüyoruz.”

“Bu sıkıntıyı inşallah birlikte bertaraf etmek için gayret edeceğiz”

Vali Arslantaş, sözlerini “Miktarı ve modern insanın ihtiyacı olan suyu kabaca hesap ettiğimizde yaklaşık 300 bin kişiye 24 saat çalıştırılırsa rahatlıkla yetebilecek bir su görünüyor. Merkez nüfusumuz 100 bin civarında. Bundan sonraki iş İller Bankamız burada, Sayın Bakanımızın iradesi, talimatı ortada, Belediye Başkanımız burada; topumuz bizim riyasetimizde Belediye Başkanımızın kucağında. Beraber çalışacağız. Bu sıkıntıyı inşallah birlikte bertaraf etmek için gayret edeceğiz.” diyerek noktaladı.

“Sertliği giderilmiş suya da daha kolay ulaşacağız.”

Basın mensuplarının ‘birkaç 10 yıl sonrası için herhangi bir su kaynağı projesinin olup olmadığına yönelik sorusuna cevap veren Başkan Ercengiz’de; “Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzle geçmiş dönemdeki Sayın Orman Bakanımızla Burdur’un su sorunlarını masaya yatırmıştık. Sadece yeraltı suları değil. Mutlaka suyun görülebilir bir alanda depolanmasıyla bu sorunun çözülebileceği noktasında da hem fikirdik. Özellikle Belkaya Barajı üzerinde DSİ Bölge Müdürlüğümüz ve Genel Müdürlüğümüz bir çalışma başlatacak. Tabi ki sadece o alan değil havzada bütün taramaları yapıp suyun depolanabilmesiyle ilgili ortaya bir çalışma koyacaklar. Ama öncelikli acil bizim şu anki sorunumuzu çözmemiz gerekiyor. Burada da biraz önce sayın Valimizin arz ettiği gibi saniyede 400 litre suyun hizmete sunulması üzerine çalışılıyor. Hem de bir şey daha ilave etmekte yarar görüyorum. Su niteliği açısından oldukça kaliteli bir suya sahip Senir Suyu. Bu anlamda da suyumuzun sertliğini biraz daha aşağı çekeceği için vatandaşımızın o talep ettiği nitelikli su sertliği giderilmiş suya da daha kolay ulaşacağız.” dedi.